‘Katedeceğimiz çok yol var'

'VAN İÇİN HER ŞEYİ YAPABİLİRİZ'

VAN 3.04.2014 10:53:26 0
‘Katedeceğimiz çok yol var
Tarih: 01.01.0001 00:00
Proje bedelleri, ruhsat harçları ve yapı kullanma izin harçlarının yüksek olmasının, insanları inşaatta kaçak yapıya teşvik ettiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, bu nedenle bu gibi harçların düşürülmesi için bir an önce çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.


Haber: Fazıl ERÜŞ

Van’ın 2011 depreminden sonra bir türlü toparlanamadığını ve özellikle inşaat sektörünün durduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, Van tarihinde ilk kez üst üste ikinci defa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Bekir Kaya’yı kutlayarak, kendi alanları ile ilgili her zaman çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

´VAN İÇİN HER ŞEYİ YAPABİLİRİZ´
Van için her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Turgut, “Van’ı 5 yıllık bir süreç için değil geçmişten beri yargılıyoruz. Van’da ciddi bir çarpık yapılaşma var. Proje bedelleri, ruhsat harçları ve yapı kullanma izin harçlarının yüksek olması, insanları inşaatta kaçak yapıya teşvik etmektedir. Bu nedenle bu gibi harçların düşürülmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Burada da kim hata yapmış, kim doğru yapmış diye bir yaklaşım içerisinde değiliz. Sadece çarpık yapılaşmayı önlemek için çözüm önerileri üretiyoruz.
Van’da ciddi anlamda problemler var. 73 öneri içeren bir kitapçık hazırladık ve bunu seçimlerden önce parti il başkanlarına sunduk. İl başkanları bu önerilerimizi çok güzel karşıladı ve seçimlerden sonra da takipçi olacaklarını bize ilettiler.
Başkan Bekir Kaya ile görüşme fırsatımız olmadı ancak daha önceki görüşmelerimizde teknik odalardan destek alacağını söylemişti. Biz de İMO olarak Belediye Başkanlarımızı ziyaret edeceğiz, taleplerimizi ve önerilerimizi onlara sunacağız. Van için her şeyi yapabiliriz mesajını vereceğiz.” dedi.
´KATEDECEĞİMİZ ÇOK YOL VAR´
Van’ın artık resmen büyükşehir olduğunu belirten Turgut, “Ancak ortada hala bir karmaşa var. Van’ın en büyük ilçelerinden İpekyolu ve Tuşba’nın hala bir belediye yeri bile yok. Sonuçta belediye binası yapılacak. Bu nedenle bir an önce yapılması gerekir. Çünkü yeni belediyelerle katledeceğimiz çok yol var.”diye belirtti.

İL ÖZEL İDAREYE AİT ARAÇ VE GEREÇLER BELEDİYEYE DEVREDİLMELİDİR
Turgut, “İl Özel İdaresi Büyükşehir Belediyesi statüsü altına geçti. Ama İl Özel İdareye ait araçlar belediyelere değil de başka resmi kurumlara devredildi. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Belediyeden hizmet bekliyorsak İl Özel İdareye ait araç ve gereçler belediyeye devredilmelidir. Belediyeye devredilmemesi hizmette sıkıntılara neden olacaktır. Yüz ölçümü olarak Van Türkiye’de 6. büyük ildir. Zaten daha önce İl Özel İdaresi’nin araç gereçleri yetersizdi. Belediyeye yarısının devredilmesi bile sıkıntı olur.” dedi.

VAN’DA SADECE İNŞAAT SEKTÖRÜ VE SINIR TİCARETİ VAR
Van’da inşaat sektörünün 2011 depreminden sonra bir türlü toparlanamadığını söyleyen Turgut, “Üyelerimiz çok mağdur. Bunun dışında inşaat sektöründe çalışan vatandaşlarımızın çok sıkıntıları var. Van’ın en önemli sorunu İmar sorunudur ve bir türlü netlik kazanamadı. Sonuç olarak bir imar planı çıktı ama kimseyi memnun edecek bir imar planı değil. Van için hazırlanan imar planı herkesi memnun etmeliydi. İmar planı sıkıntısı yüzünden müteahhitler inşaat yapamadı. Bu da inşaat sektörünün durmasına neden oldu.
Van’da sadece inşaat sektörü ve sınır ticareti var. Sınır ticareti zaten durmuş durumda. İnşaat sektörünü de bu şekilde yavaşlatırsak sıkıntı olur. İnşaat sektörü şuan durmuş durumda ve ciddi derecede bir kan kaybı yaşıyoruz. 83 üyemiz Van’dan başka illere gitmek zorunda kaldı. Bu bizim için büyük bir rakam. Bu Van’ın ekonomisini de çok olumsuz yönden etkiliyor. Van’ın daha fazla kan kaybetmemesi için en azından merkez imarının bir an önce düzeltilmesi lazım. Yeni yerler yapılaşmaya açılırsa inşaat sektörü de canlanır. Ayrıca kentimizde yeterince arsada üretilemiyor. Bu da yapılaşmayı engelliyor ve işsizliğe neden oluyor.”şeklinde konuştu.

VAN ÇOK GÜZEL PROJELERE LAİK BİR İL
Van’da yeşil alanların azlığına da dikkat çeken Turgut, “Küçük parklara karşıyız. Her mahallede devasal bir park yapılması lazım. Buralarda vatandaşlarımız rahat bir şekilde dinlenebilir ve vakit geçirebilirler. Bu parkları yapmak ta çok zor değil. Yeterki hizmet yapmak için proje üretelim. Van çok güzel projelere laik bir il. El birliği ile çok güzel şeylere yapacağımıza inanıyorum.”şeklinde konuştu.