Kasıtlı talimatı veren failler ortaya çıkarılsın

`Meclis Araştırma Komisyonunun kabul ettiği Roboski raporuna tepki gösteren STK temsilcileri, olayın kasıtlı yapıldığını söyleyerek faillerin ortaya çıkartılması gerektiğini belirtti

VAN 31.03.2013 14:58:50 0
Kasıtlı talimatı veren failler ortaya çıkarılsın
Tarih: 01.01.0001 00:00
Roboski`de 34 kişinin katledildiği olayla ilgili olarak 15 ay aradan sonra açıklanan ve geçtiğimiz gün Meclis araştırma Komisyonu tarafından kabul edilen rapora tepkiler gelmeye devam ediyor.

Van`da yayın yapan Serhad FM`e konuk olan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın, Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Hür-Der Genel Başkanı Avukat Şaban Dalgın Roboski raporuna tepki gösterdiler.

Katliamın örtbas edilmeye çalışıldığına dikkat çeken konuklar, faillerin bir an önce ortaya çıkarılıp yargılanmasını, kaçakçılık olarak tabir edilen sınır ticaretinin de yasal zemininin oluşturulması gerektiğini kaydettiler.

Mazlum Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Roboskili ailelerle yaptığı görüşmeleri anlattı. Yapılan görüşmelerde Roboskili ailelerin ölüp pahasına bile olsa sınır ticaretini yapmaya devam edeceklerini aktaran Aslan, "Patlama öncesinde o insanlar muhtarla görüşüyorlar. Muhtar bölgedeki karakol komutanı ile görüşüyor ve bunların köylüler olduğunu söylüyor; buna rağmen bombardıman devam ediyor" dedi.

"Kasıtlı talimatı veren failler ortaya çıkarılsın"
Hür-Der Genel Başkanı Avukat Şaban Dalgın ise Roboski katliamının Türkiye Cumhuriyeti için şu an için gelinen aşamada utanç verici bir durum arz ettiğini söyledi. Dalgın, "Bir devlet 34 insanın katledilmesine yönelik böyle ağır ağır işleyen hem adli mekanizmasını hem de meclis mekanizmasını bu kadar ağır işleterek olayı soğumaya bırakarak sanki olayın içinde çıkabileceğini zannetmektedir. Roboski böyle geçiştirilerek altından çıkılacak bir olay değil. Roboski olayının altından çıkılması için ancak ve ancak olaydaki kasıtlı talimatı veren faillerin tespiti ve bunların mahkemede yargılanmasıyla belki Türkiye Cumhuriyeti açısından kendisini aklayabilme durumu ortaya çıkabilir. Meclis araştırma komisyonunu ortaya çıkardığı rapor olayı örtbas etmeye yöneliktir. 34 insan katili ortaya çıkmayacak mı?" ifadelerini kullandı.
 
"Rapor hukuken yok hükmünde olan bir rapordur"
HÜDA PAR Van il başkanı Avukat Rasim Saygın ise, bölgede sınırı ticareti açısından insanlara ambargo uygulandığını belirtti. Sınır şehirlerinin avantajına rağmen insanların sınır ticaretinden yararlanamadığı söyleyen Saygın, bunun gerekçesinin de terör tehlikesi olarak gösterildiğini söyledi.

Kaçakçılık kanununda çok ciddi değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade eden Saygın, hükümetin de Roboski raporunda samimiyetini ortaya koymasını gerektiğini belirterek, "Aslında, başlı başına bu raporun açıklandığı tarihi dahi samimiyetsizliğin bir örneğidir. Herkesin `barışa bir zarar gelmesin, İmralı sürecine bir olumsuzluk yansımasın` diye suspus olduğu bir dönemde siz bunu yayınlıyorsunuz ki fazla tartışılsın. Buradan tüm STK`lara ve duyarlı basın camiasına bunun üzerine ciddi olarak gitmelerini istiyoruz. Söz konusu rapor hukuken yok hükmünde olan bir rapordur. Zira kasıt ve fail yok demek hukuki hiçbir kılıfa girmez. Hukukta ölümün çeşitleri vardır. Ve bunların hepsinde de fail vardır" dedi.

Gazeteci-yazar Abdulhelim almalı ise, "Meclis kasıt yok kararını görmezden geldi ve raporu o şekilde onayladı. Peki, kastın olmadığını kabul edelim, peki bu fiili kim işledi? En azından bunu ortaya çıkarsınlar" dedi. (Fırat Arslan-İLKHA)