Kardeşlik Bağını 50 Yıl Önce Kurdular

Van'ın Özalp ilçesine bağlı Emek ve Dönerdere köylerinde 50 yıldır yaşam süren Karadenizliler, yöre halkıyla kardeşlik bağı kurdu.

VAN 17.04.2013 14:53:01 0
Kardeşlik Bağını 50 Yıl Önce Kurdular
Tarih: 01.01.0001 00:00

Necat Hasar-Özkan Bilgin - Van'ın Özalp ilçesine bağlı Emek ve Dönerdere köylerinde yarım asırdan bu yana yaşam süren Karadenizliler, yöre halkıyla kardeşlik bağı kurdu.

Trabzon'un Çaykara ilçesinde 1963 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalan çok sayıda aile, dönemin Maliye Bakanı olan Van Milletvekili Ferit Melen tarafından "Halkların Kaynaşması" projesi kapsamında Özalp ilçesine bağlı Emek ve Dönerdere köylerine yerleştirildi.

Karadeniz'in ılıman iklimini ve yakınlarını arkalarında bırakarak kış mevsiminin çetin geçtiği bölgeye alışmaya çalışan aileler, yanı başlarındaki Kürt kökenli yöre halkıyla bir arada yaşamaya başladı.

Yarım asırdan bu yana herhangi bir sorun yaşamadan hayatlarına devam eden Karadenizliler, çevre köylerden yaptıkları evliliklerle de yöre halkıyla hem akrabalık hem de kardeşlik bağı kurdu.

Emek köyü muhtarı Kasım Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 yıldan bu yana Kürt kökenli yöre halkıyla kardeşçe ve huzur içinde yaşadıklarını belirtti.

"50 senedir buradayız ve bugüne kadar çevre köylerle aramızda en ufak bir sorun çıkmadı" diyen Şahin, çözüm süreci ile gündeme gelen kardeşlik olgusunu yarım asır önce oluşturduklarına dikkati çekti.

Çözüm sürecinin sonuca ulaşmasını canı gönülden desteklediklerini anlatan Şahin, kimsenin ölmesini istemediklerini ifade etti.

Emek köyünde dünyaya gVan'dan Uzungöl'e göçelen 40 yaşındaki Mehmet Nazım Baltacı da 50 yıllık süre zarfında Kürtlerle kardeşçe yaşadıklarını ve kız alıp vererek aralarında akrabalık bağı oluştuğunu söyledi.

Köyde 7 yıldır öğretmenlik yapan Ahmet Hüssam da 50 yıldan bu yana köyde yaşamlarını sürdüren Karadenizlilerin bölgeye uyum sağladığını vurgulayarak, şöyle konuştu: uzungol_goc_small.jpg

"Çevre köylerdeki vatandaşlarla bir arada yaşıyorlar. Kız alıp vermeleri, karşılıklı evlilikleri olmuş. Lazlar Kürtlerden, Kürtler de Lazlardan etkilenmişler. Ben de onlarla 7 yıldır bir problem olmadan hoşgörü içinde yaşıyorum. Çözüm sürecinin de hayırlı olacağını, milletimize, ülkemize ve bütün insanlığa fayda getireceğini düşünüyorum."

Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı Yeni Emek köyünde oturan Murat Güler ise 27 yaşında olduğunu ve Karadenizlilerle bugüne kadar bir arada yaşadıklarını dile getirdi.

Her iki köydeki çocukların aynı okulda eğitim gördüğüne değinen Güler, "Bu ülkede 'Laz ya da Kürt' diye bir şey yok. Hepimiz kardeşiz ve aynı bayrak altında yaşıyoruz. Bu süreç İnşallah bütün Türkiye halkı için hayırlara vesile olur. Herkes bizim gibi huzur ve mutluluk içinde yaşar" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Levent Harman - Van