'Kardeşliğiniz daim olsun'

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Gölardı(Tôni) köyü ve Bozyiğit(Arıxan) köylüleri arasında geçen sene oluşan husumet, verilen barış yemeği ile son buldu.

VAN 15.04.2014 15:38:56 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Gölardı köyünde bulunan Hacı Süleyman Aydinç Camii’nde bir araya gelen iki köyün sakinleri burada okunan Mevlid-i Şerif ve yapılan konuşmaların ardından aralarındaki husumeti bitirdi. Burada konuşan köy İmamı İslam’da kardeşler arasından küskünlüğün ya da dargınlığın olmaması gerektiğini ifade ederek, barışın her iki köy açısından hayırlı olması temennisinde bulundu.



Verilen barış yemeğine Gürpınar Kaymakamı Metin Yılmaz, Gürpınar İlçe Müftüsü Gürpınar İlçe Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu, Gürpınar Belediye Başkanı, Gürpınar Karakol komutanı, Kanaat önderleri ve iki köyde yaklaşık 400 kişi katıldı.



“Allah daim eylesin”
Burada konuşan Gürpınar İlçe Kaymakamı Metin Yılmaz, barışın sağlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Böyle güzel ve anlamlı bir günde ilçemizdeki bir sorun Allahın izniyle sulha kavuştu. Zaten biz hepimiz kardeşiz. Bütün insanlar kardeş. Biz ayrıca Müslümanlar olarak kardeşiz. Bu kardeşliğin gereği olarak da bu konu güzel ve anlamlı bir sonuca bağlandı. Ben bu sonuca katkı sağlayan bu sonuca ulaşılmasına emek veren tüm kişilere ilçem ve halkım adına teşekkür ediyorum. Allah hayırlı ve uğurlu eylesin. Allah daim eylesin. Hepsinden önemlisi bu ve bu güzel anlamlı etkinlik bu neviden sorunların tamamına örnek olsun” dedi.



“Allah-u Teâlâ müminleri Kur’an-ı Kerim’de kardeş olarak ilan etmiş”
Daha sonra söz alan İlçe Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu, da Allah-u Teâlâ müminleri Kur’an-ı Kerim’de kardeş olarak ilan ettiğini hatırlatarak, “Tabi zaman zaman, insanoğlunun olduğu yerlerde tatsızlıklar huzursuzluklar olur. Önemli olan bu huzursuzlukların Allah’ın emretmiş olduğu, efendimizin göstermiş olduğu usul ve esaslar çerçevesinde, bir yerden tesis etmektir. Biz burada bu güzel köyümüzde kardeşliği pekiştirecek bir adım atıldığını gördük. Gelecek nesillere güzel örnekler gösterdiler. İnşallah bundan sonrada kardeşliğimize hak ve hukuklarımıza riayet ederek birlikte barış içerisinde hem bize hem de gelecek nesillere huzur ve barış içerisinde yaşayacaklar Allah-u Teâlâ bu memleketimize beldemize bundan sonra şeytanın desiselerine yol alabilecek hal ve hareketlerine uzak durmamızı nasip eylesin” duasında bulundu.



Barışın sağlanmasında öncülük eden Gölardı(Tôni) köyü ileri gelenlerinden Yusuf Aydinç, “Yıllardır halkta meydan gelen bu tür tatsızlıkların ortadan kaldırılması için çaba gösteren bir aileyiz. Bizim başımıza bir kaza geldi. Bu kazada biz barışı kendi ailemiz içerisinde yapmaya karar verdik. Bu arada sadece ailemiz vardı. Kaza geçirende bizdik. Barışı yapanda bizdik. Biz aile olarak milletin aşiretlerin barışını yapıyoruz. Kendi barışımızı yapmamış olsaydık. Herkes yarın bize diyecekti ki siz milletin barışını yapıyorsunuz. Ama kendi barışınızı yapmıyorsunuz. Bu barış bizimdir. Bütün insanlarımıza herkese hayırlı olur inşallah” diye konuştu.



“Bir musibet bin nasihatten daha iyidir”
Söz alan Bozyiğit (Arıxan) köyü sakinlerinden Abdulkerim Kulas ise Yaklaşık 1 yıldır devam eden olayın büyümemesi için ciddi bir emek verdiklerini hatırlatarak, “Sağ olsunlar bizi kırmadılar. Biz iki aileyi bir araya getirdik. Barış yemeği verildi. Şunu söylemek lazım bir musibet bin nasihatten daha iyidir. Bundan sonrada yaşanmaması için burada mevlit okundu. Yemek verildi. İnsanlar bir birlerine sarıldılar, zaten hepside iç içedirler bir ailedirler bunların yabancısı yok. Kız vermişler kız almışlar. Bir yanlış anlaşılmadan dolayı bu güne kadar geldi. İnşallah bundan sonrada böyle durumlar olmayacak. Şuan sonuç itibariyle bir ailedirler. İç içedirler. Aynı havayı teneffüs ediyorlar. Aynı toprağı paylaşıyorlar. Aynı kıbleye dönüp beraber namaz kılıyorlar. Onun için hamdolsun olayın büyümemesi için biz gayret ettik onlarda bizi kırmadılar. Bu iki aileyi bir araya getirdik. Barış oldu. Herkes mutludur. Biz onlardan daha mutluyuz. Bunun mükafatınını biz cenabı Allahtan bekliyoruz. Kimseden bir beklentimiz yoktur. Biz bunu Allah rızası için yaptık” şeklinde konuştu.



Son olarak konuşan Gölardı köyü sakinlerinden Hacı Ömer Aydinç ise Barışın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek bunun bölgede yaşanan benzer olaylara da örnek teşkil etmesi temennisinde bulundu.



Daha sonra Hacı Süleyman Aydinç Camii’nin alt katında bulunan taziye evinde verilen yemeğe katılan Gölardı ve Bozyiğit köyü sakinleri burada birlikte yemek yediler. (Murat Dalgın, Nihat Bozkurt-İLKHA)