Karayılan: Savaştan sonra Türkiye'ye dönmek istiyorum

PKK'nın lideri Murat Karayılan 'Kürt haklarının geliştirilmesinde siyasi bir rol oynamak istiyorum' dedi.

VAN 13.04.2013 13:09:53 0
Karayılan: Savaştan sonra Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00

PKK'nın Kandil'deki 1 numaralı ismi olan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, New York Times gazetesine verdiği mülakatta, "Savaş bittiğinde Türkiye'ye dönüp siyaset yapmak istiyorum" dedi.

 

Murat Karayılan, ABD nin önde gelen gazetelerinden New York Times a çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

PKK 'nın Kandil'deki 1 numaralı ismi olan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ’Savaş bittiğinde Türkiye ’ye dönüp siyaset yapmak istiyorum’ dedi.

KCK lideri Murat Karayılan, “çözüm süreci” ile ilgili olarak New York Times’a konuştu. Erdoğan’ın sürece “daha fazla ciddiyetle” yaklaşması gerektiğini belirten Karayılan, savaşın bitmesi durumunda Türkiye’ye dönerek siyasi bir rol üstlenmek istediğini ifade etti.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, ABD ’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a “çözüm sürecine” ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak’ın Zargalı bölgesinde NYT’den Tim Arango’ya konuşan Karayılan, “Gerillalarımız silah bırakamaz. Bu son konu, sürecin sonunda görüşülecek son konu” dedi.

“Çözüm süreciyle” ilgili olarak Erdoğan’ın stratejisine eleştiriler yönelten Karayılan, “Süreç daha ciddi bir yaklaşım gerektiriyor. Erdoğan konuya ciddi bir şekilde yaklaşmıyor; derin tarihi anlamıyor. Herkes şunu iyi bilmeli ki gerilla güçlerimiz bugüne kadar mücadelesini başarılı bir şekilde sürdürmüştür” ifadelerini kullandı.

“Problemlerimizi barış ve diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. Biz buna inanıyoruz” diyen KCK lideri, “Kürtlerin eşit vatandaşlar olarak kabul edilmemesi durumunda problemin çözülemeyeceğine” dikkat çekti.

Makalede, KCK liderinin Suriye’de PKK’ye yakınlığıyla bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) üzerinde de etkili olduğu ifade edilirken, Kürtlerin çoğunluğunun, Türkiye’nin ABD ve Batı ile olan ilişkisinin kendilerinin zararına olduğunu düşündüğü belirtildi.

Karayılan ise, “Suriye’de, Kürtler daha laik ve demokratik grupları temsil ediyor. Fakat Batı, Türkiye ile olan ilişkisinden dolayı Suriye’deki Kürtlerle ilişkisini geliştirmiyor” değerlendirmesine bulundu.

Savaşın bitmesi durumunda Türkiye’ye dönmeyi umduğunu ve burada Kürtlerin haklarının geliştirilmesi için siyasi bir rol üstlenmek istediğini söyleyen Karayılan, “Şiddeti bir kenara koyduktan sonra demokratik bir toplumun kurulması gerekecek” dedi. Karayılan, “Eğer bu gerçekleşmezse, o zaman büyük bir savaş olacak” ifadesini kullandı.