Karanlıkta kalan seyir tepesi alkol alanların mekânı oldu

Van'da kentin en güzel seyir tepelerinden biri olan Edremit'teki Kız Kalesi, akşam saatlerinden sonra karanlığa gömüldüğü için, adeta sarhoşların mekânı durumuna geliyor. Aydınlatma direkleri olmadığı için karanlıkta kalan seyir tepe

VAN 3.08.2015 10:58:56 0
Karanlıkta kalan seyir tepesi alkol alanların mekânı oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Van'da, birbirinden önemli tarihi alanların yeterince korunmadığı ortaya çıkıyor. Urartu Kralı Sardur'un kızı Semiramis için yaptığı söylenen Kız Kalesi, özellikle akşam saatlerinden sonra adeta karanlığa gömülüyor.
Gündüz seyir tepesine gelip zaman geçirenler ve özellikle fotoğraf çektirenler, akşam saatlerinde ise söz konusu alanı boşaltmak zorunda kalıyor. Daha önce defalarca kez kalenin bir-iki bölgesine aydınlatma direkleri dikilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, Edremit Belediyesi ve TEDAŞ arasında yapılacak olan bir görüşme ile söz konusu alanların aydınlatabileceğini belirtiyor.
Edremit İlçesi'nde Eski ve Yeni TOKİ konutlarına giden yolların kavşağında yer alan Kız Kalesi'ne gelen vatandaşlar, bazen saatlerce yukarıdan Edremit'i ve Van'ı izliyor. Süphan Kalesi'nin oldukça güzel göründüğü bu bölgede, birçok vatandaş günbatımını izleyip, tabiri caizse gölün güneşi yuttuğu anı izliyor. Edremit'i ve Van'ı yukarıdan gören müthiş manzarası ile dikkat çeken Kız Kalesi, fotoğraf çektirmek isteyenlerin de en fazla tercih ettiği yerlerden biri olarak gösteriliyor.
Ancak söz konusu tarihi ve turistik alan, güneşin batması ile birlikte karanlığa gömüldüğü için aile gidemiyor. Karanlık olduğu için aracını tepeye yanaştıran müdavim kesim, burada alkol alıyor. Her sabah yüzlerce alkol şişesi toplanmasına rağmen, gece aynı durum tekerrür ediyor. Vatandaşlar ise söz konusu durumun Van'a ve Edremit'e yakışmadığını belirterek, söz konusu alanın aydınlatılmasını, ailelerin gece de burayı tercih edecek olması ile birlikte, alkol alanların da haliyle başka mekânların tercih edeceğine inandıklarını belirtiyor.
Söz konusu Kız Kalesi konusunda daha önce gazetemize açıklama yapan Hayriye Güleryüz isimli vatandaş, kültürün ve medeniyetin başkenti olan Van'da gezilip görülecek bir çok yer olduğunu belirterek, "Kız Kalesi de bunlardan bir tanesi.  Buradaki manzaranın eşi ve benzeri hiçbir yerde yok. Gerçekten şuradan durup baktığınızda tüm şehir ayaklarınızın altında ve muazzam bir manzara ile karşılaşacaksınız. Burada sık sık hatıra fotoğrafları çekiniyoruz. Kız Kalesi'nden Van'ı ve Edremit İlçesi'ni izliyoruz. Özellikle gün batımını izlemek için burası çok iyi bir yer. Bugün eşimle buraya geldik. Gün batımına kadar burada durmayı planlıyoruz. O arada hem çayımızı içeceğiz, hem de güneşin göl ile birleştiği anı izleyeceğiz. Herkese buraya gelmeyi tavsiye ediyorum. Gerçekten Van'ın gidilecek en güzel yerlerinden bir tanesi de burasıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Bölge: Bişar Ulutaş