Karanlık Tarih Aydınlanacak mı?

Soğuk savaş döneminin ürünü olan ‘devlet sırrı’ kavramına dokunmak için bazı milletvekillerinin çalışma yürüttüğü öğrenildi.

VAN 6.12.2012 13:47:08 0
Karanlık Tarih Aydınlanacak mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Şeyh Sait olayı

- Said Nursi‘nin kayıp mezarına ait belgeler

- Dersim olayları

- 33 er katliamı

- Faili meçhul cinayetler

- Çorum, Sivas, Maraş, Gazi ile kanlı 1 Mayıs

-Susurluk, JİTEM, ÖHD ve kontrgerilla yapılanmasına ait bilgiler

Aslan Değirmenci/ Milat

Siyasiler, ‘devlet sırrı’ kavramına dokunmak için harekete geçiyor. Kulisleri bile heyecanlandıran iddia: “Devlet sırrı kavramının suiistimal edilmemesi ve karanlıkta kalan olayların aydınlanması için bazı milletvekilleri gizli bir çalışma yürütüyor.”

Şeyh Sait olayı hakkında yapılan yalan yanlış tartışmaların son bulması, Nur cemaatinin ilk lideri Said-i Nursi’nin mezarının bulunması ve Dersim gerçeğinin anlaşılması için yıllardır ‘devlet sırrı’ denilerek açıklanmayan, devletin tozlu raflarında gizlenen belgelerin kamuoyu ile paylaşılması gündemde.

Detayları bilinmiyor

Aynı şekilde TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından gündeme getirilen karanlık olaylar ve derin yapılara ait yıllardır kozmik odalarda tutulan arşivlerin açılması da an meselesi. Soğuk savaş döneminin ürünü olan ‘devlet sırrı’ kavramına dokunmak için bazı milletvekillerinin çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Önce rapor hazırlanacak

Devlet sırrı kavramının suiistimal edilmemesi ve karanlıkta kalan olayların aydınlanması için gizli bir çalışma yürüten siyasilerin önce bir rapor hazırlayacakları daha sonra meclis gündemine sunacakları belirtiliyor. Meclise teklif olarak sunulacak öneriler arasında kritik davalarda istenen belgelerin devlet sırrı öne sürülerek gönderilmemesi de engellenecek.

Komisyon’dan belge gizlendi

Kritik çete davalarında ve TBMM Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu çalışmalarında istenen birçok bilgi ve belge devlet sırrı gerekçe gösterilerek gönderilmemişti. Komisyon çalışmaları sırasında devlet sırrı kavramının, devlet görevlileri tarafından istismar edildiğini düşündüklerini söyleyen TBMM Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş da, almakta ısrarcı oldukları bazı belgelerin önlerine gizli damgası ile geldiğini anlatmıştı. Baş, "Bizim açımızdan hiçbir gizlilik ilkesi olmayan, orada görevli memurun gizli damgası ile gizli hale gelmiş evraklar da gördük" ifadesini kullanmıştı. Devlet sırrı kavramının son derece muğlak olduğuna dikkat çeken Baş, "Bu muğlaklığın hukuki düzenleme ile giderilmesi gerekir. Bu sonuç raporunda da önerilerimiz içinde yer aldı" demişti.