Karaca, “HDP kazanınca Van hep kaybetti”

Van’da Gündem Programı’na yerel seçimleri değerlendiren Gazeteci Baki Karaca, seçimlerin Van için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu seçimlerde HDP değil Van kazanmalı, Vanlı huzuru, gençlerin geleceğini seçmeli” dedi.

VAN 30.03.2019 12:11:50 0
Karaca, “HDP kazanınca Van hep kaybetti”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da Gündem Programı’na yerel seçimleri değerlendiren Gazeteci Baki Karaca, seçimlerin Van için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu seçimlerde HDP değil Van kazanmalı, Vanlı huzuru, gençlerin geleceğini seçmeli” dedi.

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’na Gazeteci Yazar Baki Karaca konuk oldu. 

31 Mart’a yapılacak yerel seçimleri değerlendiren Karaca, kendisinin Van’da huzurun ve güvenin tarafı olduğunu kaydetti. 

Yıllarca TV’lerde program yapan Karaca, kısa bir süre önce yayın hayatını durduran Kanal M’de büyük umutlarla başladığını ancak kanalın ekonomik nedenlerle kapandığını söyledi. Kanal’ın daha iyi bir yere gelmesi için çok büyük çaba sarf ettiğini aktaran Karaca, “Televizyonda bazen 20 saat mesai yapıyorduk, çok çaba sarf ediyorduk. Programların bütün ayrıntılarına müdahale edip, neler yapabiliriz, daha iyi nasıl yapabiliriz çabası içerisindeydik. Bir aylık süre içerisinde ciddi bir gelişme kat ettik. Van’da TV ve radyoculukla ilgili ciddi bir gelir kaynağı olmuyor, gelir kaynağı olmayınca TV’ler yaşama imkânı bulmuyor. Aslında TV’lerin uyduda yayın yapa imkanı verilmesi gerekir. TV’ler, bir kentin tanıtım yüzü olmalı. Van’ın tanıtım yüzü olması için ciddi bir çaba sarf ettik. Ekonomik nedenlerden dolayı yayını durdurulur” diye konuştu. 

HDP’DE DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ VE ELEŞTİRİYE TAHAMMÜL YOK,
HDP’ye yönelik eleştirilere belli kesimlerin tahammül edemediğine vurgu yapan Karaca, “Siz kendinizi nasıl görürseniz toplumu da öyle görürsünüz. Gazeteci olarak, yazarken kafamızı kuma gömmüyoruz. Bakarak, okuyarak, araştırarak yazıyoruz. Ben kimseye karşı, kasıtlı olarak yazı yazamam. Toplum olarak bizde o kadar ırkçılık, karşıya tahammülsüzlük var ki.  Yazdığım yazılara tahammül edilmiyor. Böyle insanlara fırsat verildiğinde bunlar toplumu mahveder” dedi. 

HDP’YE OY VEREN SEÇMENİNİN İRADESİNE PKK/KCK KAYYUM ATADI
HDP’lilerin seçmenin iradesine dokundular deme hakkının olmadığını, halkın seçtiği Bekir Kaya ve diğer belediyelere ilk kayyumu PKK/KCK’nın atadığını söyleyen Karaca, “Bence HDP’lilerin asla ve asla neden kayyum atandı sözünü söylememesi gerekiyor. PKK/KCK vasıtasıyla kayyum atadın.  İnsanlar Bekir Kaya’yı seçtiler ama Bekir Kaya’ya başkanlık ettirmediler. Bekir Kaya, hiçbir iradesini yetkisini kullanamadı. Bekir Kaya’nın koltuğuna 4 insanı oturttular, burada KCK mahkemeleri kuruldu. İnsanları yargıladılar. İnsanlardan haraç aldılar. Dolayısıyla HDP önce kendi seçmenine saygı göstermedi. HDP önce kendi seçmenine saygısızlık etti. HDP’li belediyelere önce PKK kayyum atadı. Bunu gören devlet, baktık ki devletin paraları çarçur ediliyor, halkın hakkı, kamunun ve devletin hukuku yok ediliyor, belediyeleri teröristlerin elinden aldı. Devlet öncelikle HDP’li seçmenin iradesine saygı göstermeyenleri, belediyeden çıkararak, seçmenin ve halkın iradesine sahip çıktı. Devlet, kayyumlara kayyum atadı.  Bekir Kaya’ya görev yatırmayan kimdi? PKK’nın görevlendirdiği KCK’lılardı. Bunlar halktan haraç topladı. Van’ın eşraf diyebileceğimiz ailelerinin bu kentten göç etmesine neden oldu” şeklinde konuştu.

VAN’DA FETÖ PKK ORTAK ÇALIŞTI
O dönemde kendisinin de tehditler aldığını aktaran Gazeteci Karaca, “O dönem tehdit alanlardan birisiyim. Ben bunu yazdığımda beni tehdit ettiler, FETÖ ile beraber. Ben bunu emniyete bildirdiğimde FETÖ’cüler nedeniyle gereği yapılmadı. PKK’lı bana ‘sen bizi emniyete de şikâyet etsen de bir şey ifade etmez dedi’. Şimdi nereden nereye geldik bunu çok doğru okumalıyız. Kimin güç sahibi olduğu kimin kimi yönettiği belli olmayan ne olduğu belirsiz insanların yönettiği bir şehre dönüşmüştü” dedi.

‘DEPREM SÜRECİNİ FETÖ YÖNETTİ’
Van’da deprem sonrası yaşanan süreci FETÖ yönettiğini ileri süren Karaca, “Deprem sürecini AK Parti değil, devlet değil FETÖ yönetti. FETÖ yönettiği için bu kente çok büyük ihanetler yapıldı. İnsanlar 3 yıl buyunca TOKİ’lerde susuz kaldı. O dönemde devlet bitmişti. Kontrol mekanizmaları yoktu. Devlet sürecinde derdini anlatamayan anneleri hatırlıyorum. Nasıl bir karanlık süreçten bugüne geldiğimizi doğru okumamız gerekiyor” diye ifade etti.

BELEDİYEYİ BORÇ BATAĞINA SOKTU
HDP’nin söylemleri ile icraatlarının bir birini tutmadığını aktaran Karaca, bir gazeteci olarak bunu net şekilde gördüğünü söyledi. 
HDP döneminde belediyenin büyük bir borç batağına düştüğünü ifade eden Karaca, “Filistin, Suriye’ye yapılan yardımları eleştiren HDP, bakıyoruz bütün paraları dışarıya vermiş. Kürt kültürü ile İslam kültürü ile bağdaşmayan LGBTİ diye bir derneğe yardım vermiş. Bu AK Parti’li belediye de olsa HDP belediyesi de olsa kim hırsızlık yapmış ise buna dur denilmesi lazım. Belediye’ye ait bir otopark yok, Van’ın parka ihtiyacı var, bir kent meydanına ihtiyacı var, Van’ın yeni çarşı merkezlerine ihtiyacı var. Van’ın otoparklara ihtiyacı var.  HDP yöneticilerinin söyledikleri ile yaptıkları asla bir birini tutmuyor. Hep söylüyorlar. 30 yıldır HDP yöneticilerinin bu halkı ne kadar aldattığına şahit olan biriyim. 60 bin ton kömür dağıtılıyor, çocuk parası dağıtılıyor, süt parası dağıtılıyor, gıda yardımı dağıtılıyor, devlet dağıtıyor. Bunu devlet dağıtmasına rağmen bunu devlet değil de Avrupa Birliği bize gönderiyor diyebilecek kadar art niyetli insanlar var” dedi.

HDP KÜRT HALKINI KANDIRIYOR
HDP’nin slogan partisi olduğunu söyleyen Karaca, “HDP’nin ağzında çıkanı kulağı duymuyor. Şimdi çıkıp desinler 8 yılık iktidarları boyunca Van şehrine bir çivi çaktık. Kayyumlarla ilgili en son konuşması gerekenler HDP’lilerdir. Van halkının iradesine en büyük baltayı onlar vurdu. Milliyetçi Hareket Partisi’ne Türk faşisti diye, yapılmadık hareketler, bırakmayan HDP’liler, MHP’nin Genel Başkanı’na başbakanlık teklif edebilecek kadar Kürt halkını ne kadar kandırdığını bugünkü söylemiyle ortaya koyuyor. Mesele Erdoğan olmasın da kim olursa olsun” diye konuştu.

GENÇLERİN ELİ SİLAH DEĞİL KALEM TUTMALI
HDP’nin Van’da aldığı yüzde 65 bandındaki Kürt oylarının hepsinin HDP’li olduğuna inanmadığını aktaran Karaca, HDP’nin gençleri dönüştürdüğünü ileri sürdü. Gençlerin artık dağa çıkmaması gerektiğini ifade eden Karaca, “18 yaşındaki çocuklar dağa çıkmaması gerekiyor, o çocukların eli kalem tutması gerekiyor. Aile mefhumunu yaşatacak bir gençlik kazandırmak gerekiyor. HDP’nin gençliği son 15 yılda dönüştürdüğünü görüyoruz. Bu dönüşüm değişim nasıl sağlandı. HDP’li gençlerin, nasıl farklılaştı gibi durumlar masaya yatırılmalı. Tolumda sevgi dilini doğru oluşturmamız gerekiyor” diye belirtti.

TAKVA, VAN’I 50 YIL İLERİYE GÖTÜREBİLİR
Necdet Takva’nın bölge için halk ile devletin bütünleşmesi anlamında yeni bir süreç doğuracağını söyleyen Karaca, “Devletin, Necdet Takva üzerinden bölgede yeni bir çözüm sürecini başlatmak istediğini düşünüyorum. Necdet Takva’nın AK Partili olmayışı, liberal sosyal demokrat oluşu, ekonomiyi daha çok ön plana çıkartan biri olması bu anlamdan önemli. Necdet Takva, projelerinde ısrarla aş, iş istikrar diyor. Sosyal medyayı iyi kullanıyor. Gençleri projelerin içine alıyor. Necdet Takva, Van’ı en iyi tanıyan insanlardan birisidir. Necdet Takva, ufku geniş, birisidir. Van’ı 50 yıl ileriye götürebilir. Necdet Takva Bana ,”Eğer ben seçilirsem bu gençliğin geleceği aydınlanacak. Benim amacım Van’da yüzbinlerce insanın kurtuluşunu sağlamaktır” dedi.  Cumhurbaşkanımız da öyle, Türkiye’nin daha büyük bir ülke olması için uğraşıyor. Yüzyıl sonraki projeleri hedefliyor. 2071’i hedefleyen bir zihni anlamak doğru olsa gerek, ancak ahlaklı insanlar, endişeli insanlar anlayabilir” diye aktardı.

STK’LAR FARUK ALPASLAN GİBİ FİKİRLERİNİ SÖYLEMELİ 
Eskiden belediye başkan adayları için STK’ların kriterler yayınladığını söyleyen Karaca, “Bu dönemde Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Faruk Alpaslan dışında kimsenin Necdet Takva’yı desteklediğini görmedim. Faruk beyin bu anlamada dik duruşu ve safını belli etmesi bir yiğitliktir. Bu anlamda STK’lar kent için çıkıp fikirlerini ortaya koymalılar. Gelişmiş toplumlarda insanlar çıkar kimi ne için desteklediğini belirtirler. Bizde bu olgunluk olmadı. Bunun nedeni ise insanlar halen korkuyorlar. Bu şehir Faruk Bey gibi net ve özgüvenli insanların sayısının artmasını istiyorum” sözleri kullandı.

HDP KAZANINCA VAN KAZANMIYOR
HDP’nin Van mitinginde umduğunu bulamadığını ve mitinglerdeki havanın seçim sonuçlarına pek yansımadığını belirten Karaca, “Ak Parti mitingini çok kalabalık gördüm. Cumhurbaşkanımız bile ‘Van’da siyasi hayatımın en kalabalık mitingini yaşadım’ dedi.  Mitingleri kıyasladığımda AK Parti’nin seçimleri kazanacağı fikri oluştu bende. Keşke diyebilseydim hangisi kazanırsa kazansın. Gerçekten HDP kazanınca Van kazanmıyor. Özelikle kayyum sürecinde çok güzel hizmetler oldu. Ben kazananın Van olmasını istiyorum. Bunları ortak değerleri Van olsaydı, her gün kepenk kapattırmazlardı, esnaftan haraç almazlardı, bu kentte 500 bin İranlı huzur ortamı bulduğu için geldi. Vatandaş huzur ve huzursuzluğu tercihini yapacak” şeklinde ifadeleri kullandı.  

EMNİYET VE JANDARMANIN HUZURDA ÇOK EMEĞİ VAR
Van’da huzurun sağlanmasında İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Alay Komutanlığı’nın çok emeği olduğuna değinen Karaca, “Devletin güvenlik özgürlük dengesini koruyarak sergilediği irade ve duruşu Van’daki güvenlik kuvvetleri, hak hukuk çerçevesi içerisinde çok güzel uyguladı. Vatandaşa şefkat elini uzatan devlet, suçlunun başına da demir yumruğunu indirdi. Bu nedenle İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici’nin şahsında tüm emniyet teşkilatına, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan’ın şahsında tüm jandarma teşkilatına teşekkür ediyorum” diyerek huzurun yatırım, kalkınma, gelişme, ticaret ve günlük hayatın sürdürülebilmesi için önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi