Karabıyık: İnşaat sektörü alarm veriyor

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, dövizdeki artış ve ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerden olan inşaat sektörünün alarm verdiğini vurguladı.

VAN 10.03.2022 16:32:08 0
Karabıyık: İnşaat sektörü alarm veriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Bu olumsuz etkiler ve son 1 yıl içerisinde döviz kurunun aşırı fiyat değişikliği, inşaat temel malzemelerinde sıra dışı fahiş fiyat artışlarına neden olduğunu belirten Karabıyık, bu fahiş fiyat artışlarıyla birlikte inşaat sektöründe iş yapan müteahhitlerin bu anlamda çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

“İNŞAAT TEMEL MALZEMELERİNDE İÇ PİYASADA TEDARİK SIKINTISI YAŞANIYOR”

Hükümetin inşaat ve enerji başta olmak üzere tüm sektörlerde fiyat farkı uygulamasını yapması gerektiğini de belirten Başkan Karabıyık,  “Türkiye’de yüzbinlerce Müteahhit var, Bu Müteahhitlerin  %35’i ve %40’ı ihale almaktadır. İşlerini yapmalarına rağmen kimisi hak ediş alamıyor veya hak ediş alsalar da zamlara esir düşüyor. İnşaat temel malzemelerinde iç piyasada tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Tedarik sıkıntısına bağlı olarak hem kamu Müteahhitleri  hem de özel sektöre kat karşılığı inşaat sözleşmeli işlerde Müteahhitlerimiz mecburen işlerini geciktirmek zorunda kalıyor. Kamuda iş yapan Müteahhitler bunu sözlü ve yazılı iletmelerine rağmen firmalarına cezai işlem uygulanarak mağdur ediliyorlar” dedi.

Müteahhitlerin daha önce defalarca fiyat farkı verilmesi veya işin feshi yönünde talepleri olduğunu da belirten Başkan Karabıyık, “Mevcut hükümet feshi işlemini gündemine dahi almamıştır. Kamuda yapılan işler için ise sadece son 6 ayını baz alarak fiyat farkı vermiştir. Bakıldığında bu Müteahhitlerin tamamının sıkıntısını giderecek bir yasa değildir. Aksine yapılan zamlar yüzlerce Müteahhitti iflasa sürüklemekle birlikte onurunu zedelemiş itibarını hiçe saymıştır. İnşaat sektöründe yaşanan sorun ve sıkıntıların tekrar gündeme alınması gerekiyor. Yapılan işlerin son altı ayı için %1 ve %3’lük fiyat farkının inşaat sektörü için yeterli değildir. Gerekli fiyat farkı verilmediği takdirde işini yapamayan müteahhitler ile birlikte alt tedarikçiler ve kamu çok büyük zarar görecektir” ifadelerini kullandı.