Kaplan: Vatandaşın su faturasını ödememe gibi bir sorunu var

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, VASKİ olarak vergi, sgk borçları ve uzun vadeli yapılandırmalar dâhil kurum olarak 400 milyon TL bir borçlarının olduğunu söyleyerek, “Bizim en önemli sıkıntımız

VAN 15.11.2019 16:00:36 0
Kaplan: Vatandaşın su faturasını ödememe gibi bir sorunu var
Tarih: 01.01.0001 00:00

   VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, kentteki gazetecilerle Edremit’teki Kocaeli Dostluk Parkı’nda bir araya gelerek, yaklaşık iki aylık süre zarfında yapılan çalışmaları anlattı.
Genel Müdür Yardımcıları Abdulvahap Gezgen ve Emre Aşma’nın da olduğu toplantıda konuşan VASKİ Genel Müdürü Kaplan, Van’da su faturalarını ödememe gibi bir sorunun olduğunu, bu sorunu çözmek için gayret göstereceklerini belirtti.
Göreve geldikten sonra gazetecilerle bir araya gelmeyi planladıklarını söyleyen Kaplan, “İlimizdeki gazetecilerle bir araya gelmemiz bugüne nasipmiş. Bildiğiniz gibi 19 Ağustos tarihinde Valimiz tarafından VASKİ Genel Müdürü olarak görevlendirildik. Ben daha önce Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı ve bir süre vekillik görevlerini yaptım. Abdulvahap Gezgen daha önce genel müdürlük yaptı, şimdi genel müdür yardımcısı. Yine Emre bey hakeza genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı yapmış tecrübeli isimlerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.


        “ÖNCE KURUMUN FOTOĞRAFINI ÇEKTİK”
Görev aldıktan sonra kurumun bir fotoğrafını çektiklerini, sorunların masaya yatırıldığını ve neler yapılması gerektiği konusunda planlamalar yaptıklarını dile getiren Kaplan, “Görevlendirme sonrası bizler bu kurumu daha yönetilir bir duruma getirmek için planlamalar yaptık. Kurumun bir fotoğrafını çektik. VASKİ sürekli el değiştirmiş. İdari ve mali anlamda sorunlar olmuş. Şimdi önümüzde 4.5 yıllık bir süre var. Biz bu süre içinde, kısa, orta ve uzun vadede yapacağımız çalışmaları planlıyoruz. İnşallah başarılı oluruz” dedi.


         VASKİ’de mali sıkıntıların ve teknik sıkıntıların olduğunu anlatan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, “Bildiğiniz gibi Van, Türkiye’de yüzölçümü en büyük olan 5-6 ilden biri. Tüm bunları birleştirdiğimiz zaman, Van’ın alt yapı fotoğrafı ortaya çıkıyor. Kozmopolit bir şehirde yaşıyoruz. Bizim şehrimizin su faturasını ödememek gibi toplumsal bir alışkanlığımız var. Yani ödeme alışkanlığı yok, ödememe alışkanlığı oluşmuş. İnanın ben de VASKİ Genel Müdürlüğü’ne atandığımda, dedim acaba ben su faturalarını düzenli ödüyor muyum. Elektrik, doğalgaz, cep telefonu faturaları düzenli ödeniyor, ama su faturalarına gelince büyük bir kesim bu faturayı ödemiyor. Amacımız bu sorunu çözmek” dedi.


        “2014’TEN BERİ SUYA ZAM YAPMADIK”
 2014 yılından beri suya zam yapılmadığını anlatan Kaplan, “Örneğin elektrik zammını göz önüne alırsak, sadece bir yılda belki yüzde yüzün üstünde zam geldi. Ama Van’da suya 2014 yılından beri zam yapılmadı. Biz ilk etapta zam yapmayı da düşünmüyoruz. Fakat amacımız su faturalarının ödenmesini sağlamak” dedi.


         Gürpınar’da bir kaynaktan çıkan suyun Van’a getirildiğini belirten Kaplan, “Gürpınar’dan gelen çok güzel bir su var. Fakat bazı bölgelerde suyun kente getirilmesi için pompalar aracılığıyla, yani elektrik harcayarak suyu insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Düşünün elektrik parası eskiden 2 milyon ödüyorsak, şimdi 5-6 milyon ödüyoruz. Van’da en fazla elektrik tüketen kurumların başındayız. Birçok giderimiz var. Bakım onarım malzemeleri fiyatları artıyor. Tüm bunların yanı sıra, su parasına henüz zam yapmış değiliz. Ortada bir kriz var ve bu krizi aşmak istiyoruz. O yüzden su faturalarının ödenmesi için çalışma yapmalıyız. Bu konuda basına da bize destek sunması konusunda çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.


        “BAZEN BÜYÜKŞEHİR’E YÜK OLUYORUZ”
Bazen VASKİ olarak Büyükşehir’e yük olduklarını dile getiren Genel Müdür Ülker Cem Kaplan, “Çok yoğun su tüketimi yapan bazı kurumların 2-3 yıl boyunca su faturasını ödemediğine şahit oluyoruz. Bazı imalathaneler, bazı oteller, hatta bazı hamamlar kaç yıl boyunca su faturası ödemiyor. Ödemeyince bir şey olmuyor, o yüzden kişi kendisini rahat hissediyor. Böyle olunca VASKİ olarak sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehir’in yan kuruluşu olduğumuz için, bu kez Büyükşehir’e yük oluyoruz. İşte amacımız artık su faturalarının bir an önce ödenmesi. Yine yeni abone sayılarının artırılması için gayret edeceğiz. İleriki süreçte ise uzun vadeli su faturasını ödemeyenler ile ilgili işlem yapmak zorunda kalacağız” diye konuştu.


          VASKİ olarak yeni icra dosyası açmak istemediklerini söyleyen Kaplan, “Bizden önce 5 bine yakın icra dosyası söz konusu. Biz ilk etapta tebligat olarak bu işe başlayacağız. Yeni icra dosyası açmak istemiyoruz. Parayı tahsil etmek için telefonla ulaşmaktan tutun, kendisine tebligat sunmaya kadar bu tür duyurular ile işe başlayacağız” dedi.


        “VASKİ OLARAK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
İki aylık süre zarfında kentte özellikle içme suyu sıkıntısı olan bazı bölgelerin sorunlarını çözdüklerini söyleyen Kaplan, “Memursen TOKİ, Üniversite bölgesi, bazı kırsal mahallelerde kronikleşen su sorunlarını çözdük. Bazı ilçelerde çözüm bekleyen sorunlar vardı, onlar halloldu. Arıza ekibimiz gerçekten de güzel çalışmalar yapıyor. Bizim amacımız kişisel reklamdan ziyade, kurumun çalışmalarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Kurum içindeki personel nerede faydalı olacaksa o birimde çalıştırıyoruz. Kurumsallaşma konusunda örnek aldığımız yerler var. Personellerin eğitimi konusunda da çalışmalarımız sürüyor” dedi.


      VASKİ’de yapılandırma bekleyenlerle ilgili de açıklama yapan Kaplan, bu yapılandırmanın geçen yıl yapıldığını söyleyerek, “VASKİ olarak bu yapılandırmayı biz yapamayız. Daha önce yapıldı. Faiz affını biz veya Büyükşehir yapamaz. Toplumda böyle bir beklenti var. Yapılandırma olursa, sgk için de olur, vergi için de olur, su için de olur. O yüzden su faturalarının ödenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.


      Kaçak su kullananlar için hiçbir tavizde bulunmayacaklarını ve bu işin takipçisi olacaklarını anlatan Kaplan, “Bir komşu su faturasını ödüyorsa, diğeri kaçak kullanıyorsa, biz bu konuda görmezden gelemeyiz. Bunun bir savunması veya açıklaması olamaz” dedi.


        “VASKİ’NİN HİZMETLERİ GÖRÜNMÜYOR”
Alt yapı hizmetlerinin görünmeyen işler olduğunu söyleyen Genel Müdür Kaplan, “VASKİ olarak alt yapı işleri yapıyoruz. Pek görünmüyor. Ama üstüne yol yapılınca, asfalt dökülünce, bir de ışıklandırma yapılınca o işler çok güzel görünüyor. Tabi alt yapı çok çok önemli. Bu konuyu topluma iyi anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.
Yeni su aboneleri yapmak için gayret gösterdiklerini tekrarlayan Kaplan, “İnsanları zorlamadan, bu işi anlatarak yeni aboneler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz” dedi.


        Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaplan, Van’a çok temiz suyun geldiğini, ancak özellikle sitelerdeki su depolarının çoğunun eski ve kullanışsız olduğunu vurguladı.
Bazı su faturalarının bir önceki faturalara göre fazla gelmesinin nedenlerini de açıklayan Kaplan, “Bazen su faturaları düzenli olarak okunmuyor. Örneğin bir ay sayaç okunuyor, ikinci ay okunuyor, ama bir sonraki okuma 3-4 ay sonra olduğu için, o fatura iki-üç kat fazla tutuyor. Aslında geç okunmasından kaynaklanıyor” dedi.


          “HDS SİSTEMİ İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR”
VASKİ’nin hızlı denetim sisteminin çok güzel bir sistem olduğunu dile getiren Kaplan, “Üniversite tarafından yapılan ankette en beğenilen kurum VASKİ çıkmış. Bizim özellikle HDS sistemi çok beğeniliyor. Bizim kuruma bir şikayet geldiğinde, şikayeti yapanın telefon numarası alınıp, hemen dönüş sağlanıyor ve sorun çözülüyor. Personel denetimi de dijital sistemde yapılıyor. Başarılı personeller de inşallah bundan sonra ödüllendirilecek” ifadelerini kullandı.


        Özellikle kırsal bölgelerde su parası ödeme alışkanlığının olmadığını anlatan Kaplan, “Köylerimizde, tabi şimdi mahalle oldu, adam diyor ki ‘Allah’ın suyuna para mı vereceğiz?’. Yani bu anlayış hakim. İnşallah işleri kolaylaştırarak su ücretlerini tahsil etmeye çalışacağız” dedi.
210 bin abone sayılarının olduğunu anlatan Genel Müdür Kaplan, göreve geldikten sonra 10 bin yeni abone yaptıklarını anlattı.


         VASKİ’NİN TOPLAM 400 MİLYON TL BORCU BULUNUYOR
Uzun vadeli yapılandırmalar dahil VASKİ’nin yaklaşık 400 milyon TL borcu olduğunu dile getiren Kaplan, “Kamu borcu, vergi, SGK, yapılandırmalar dahil toplam 400 milyon gibi bir borç söz konusu. Ama kısa vadeli ödenmesi gereken 40 milyon TL gibi bir borcumuz var. Yine 200 milyon TL gibi bir alacağımız var” diye konuştu.


        İnsanları su faturalarını ödemeye alıştırmak için kolaylık sağladıklarını dile getiren Kaplan, “Vatandaşa gidip senin suyunu keseceğiz demiyoruz. Ama arıza için arayanlara da diyoruz ki, eğer bu sorunun çözümünü istiyorsanız, aboneliğinizi yapın veya abone iseniz faturanızı ödeyin diyoruz. Son zamanlarda yeni abone sayısında da artış olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Arıza ekiplerinin 24 saat çalıştığını, ama gece ekibinin 1 veya 2 ekip olduğunu dile getiren Kaplan, özellikle arıtma tesisi konusunda çok önemli çalışmaların olduğunu, 2020 sonunda biyolojik arıtma tesisinin tamamlanacağı müjdesini verdi.