Kapıköy'de sona yaklaşılıyor

Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapımı devam eden yeni gümrük binasının inşaat çalışmalarında çatı seviyesine gelindi. Tam donanımlı gümrük kapısı ve diğer müştemilatları ile çalışmaların sonuna yaklaşılırken, kapının Van, b

VAN 7.08.2017 14:43:37 0
Kapıköy
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Özellikle son yıllarda, Van'ı ziyaret eden İranlı turist sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Tatil günlerinde Van'a gelen İranlılar, yaptıkları alışverişlerle de ekonomiye adeta can suyu katıyor. Ancak İranlılar'ın Van'a gelişinde karşılandıkları ilk yer olan Kapıköy Sınır Kapısı bugüne kadar ihtiyaca cevap verebilecek bir kapasitede ve modernitede olmadığı için İranlı turistlerin algısını da olumsuz yönde etkiledi. Seyahatin ve ticaretin sağlıklı yapılamadığı kapının bu durumuna ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı el attı.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci'nin çabalarıyla, Van Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Van'ın da talepleriyle harekete geçen Bakanlık, Kapıköy Sınır Kapısını yeniden inşa ediyor. Müştemilatları ile birlikte modern bir kapı yapılırken, burada yapılan gümrük binasının inşaatında da çatı seviyesine gelindi.

 

“ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Hayallerinin gerçekleşmek üzere olduğunu belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Kapıköy'deki çalışmaları yakinen takip ettiklerini söyledi. Takva; “Kapıköy'deki çalışmaları santim santim takip eden bir pozisyonda duruyoruz. Uzun yıllardır Van TSO'nun ve Van halkının dünyaya açılan kapısı olması hasebiyle Kapıköy'ün, Van'ın ekonomik, ticari, sosyal, kültürel geleceğinde önemli bir rolü ve misyonu olacak. Ben öyle tanımlıyorum; Van'ın ve Van TSO'nun 30 – 40 yıllık hayalidir Kapıköy. Dolayısıyla bu hayalin gerçekleşmesini santimetre santimetre inceleyen, takip eden bir durumdayız. Kendimizi de şanslı hissediyoruz, doğru zamanda, doğru aktörlerin doğru kararlarıyla hayata geçmiş bu projenin Van için önemi yadsınamaz.” ifadelerini kullandı.

 

“YENİ BİR KAPI YAPILIYOR”
Kapıköy Sınır Kapısı'nda Van'ın ve VANTSO'nun hayallerini gerçekleştirecek çalışmalar yapıldığını anlatan Takva, çalışmanın bir modernizasyondan çok, yeniden bir yapı inşa etme şeklinde olduğunu söyledi. Takva şu şekilde konuştu; “Kapıköy Sınır Kapısı'nda yeni bir kapı inşa ediliyor. Yani mevcudun modernizasyonu değil. Oraya yeni bir kapı yapılıyor. Mevcut barakalar, konteynırlar ya da günübirlik ihtiyaçları sağlayan tüm yapılar oradan kalkacak, dolayısıyla Kapıköy Modernizasyonu demek yerine, yeni bir kapının inşası gibi bir kavramla yaklaşmak gerekiyor.”

 

“İNŞAAT ÇATI SEVİYESİNDE”
Kapıköy'deki çalışmaların planlandığı şekilde sürdüğünü aktaran Takva, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Şimdi neredeyse ana bina ve ana binaya bağlı diğer hizmet binaları da büyük ölçüde tamamlanmak üzere, çatı seviyesinde. Aslında içeride de çalışmalar var. Alçılar, kapılar, pencerelerle ilgili çalışmalar var. Resmi bitiş tarihini 30 Kasım ya da yıl sonu diye biliyorum ama Bakanlığın da bizim de, Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin de yüklenici firma yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde, Ağustos sonu, Eylül ortası gibi kapının artık kısmi de olsa işlevsel hale gelmesini bekliyoruz. Yani 2017 bitmeden kapımızın tamamlanarak hizmete açılacağına dair umudumuz var. Şu ana kadar da yüklenici firma elinden gelen çabayı harcayarak, bütün olumsuzluklara rağmen, fiyat farklarından oluşan problemlere rağmen iyi bir performansla belli bir aşamaya getirdi bu işi. Zaten Bakanlık da çok yakinen takip ediyor meseleyi.”

 

“KAPIKÖY'DE KADRO SÜRECİ BAŞLADI”
Kapıköy'de inşaat çalışmalarının yanı sıra olması gereken diğer işlerin de devam ettiğini anlatan VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; “Aynı zamanda Türkiye Odalar Borsalar Birliği Gümrük Turizm İşletmeleri Anonim Şirketi Türkiye'deki bütün kapıların modernizasyonunu gerçekleştiren firma, odamız da o firmanın ortağıdır aynı zamanda. Görüşmeler yapılmak suretiyle oraya bir müdür de atadı Gümrük Turizm İşletmeleri. Kapıköy'de kendilerini temsilen bir müdür ataması yapılmış kadrosuyla beraber, şuanda bir de teknik eleman da atamak suretiyle kadrolaşmasını sağlıyor. Orada kadro süreci de başlamış durumda.” diye konuştu.

 

“HAYALLERİMİZİN GERÇEKLEŞMESİNDE ÇATI SEVİYESİNDEYİZ”
“Hayallerimizin gerçekleşmesinde kaba inşaatta çatı seviyesine gelinmiş durumda” diyen Takva, şu ifadeleri kullandı; “Heralde 10 – 15 gün sonra, görsellerde olduğu gibi mavi çatıların da, sacların da çakılması suretiyle binalarımızın artık içerideki tefrişatının tamamlanması aşamasına geleceğimizi düşünüyorum. Aynı şekilde lojmanların da ihaleleri yapıldı ve o lojmanlarda da çalışmalar 2. kat seviyesinde. Sonradan projeye dahil edilen lojman imalatı da söz konusu oldu. Onu da Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin iştiraki olan Gümrük Turizm İşletmeleri Anonim Şirketi yapıyor. Onlar da sanıyorum yıl sonuna kadar, oradaki memurların konaklamasına uygun hale getirilecek. Saray Belediyesi de ruhsatlandırma konusunda çaba harcadılar, çok teşekkür ediyoruz. Buradaki çalışmalar ve gelişmeleri Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftci de yakından takip ediyor. Biz de her fırsatta konu ile ilgili kendisini enforme ediyoruz, bilgilendiriyoruz. Süreç öngörüldüğü şekilde ilerliyor. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

“VAN EKONOMİSİ VE VAN TURİZMİNDE YENİ SAYFA AÇILACAK”
Kapıköy'deki çalışmaların tamamlanmasının ardından buranın Van'ın ekonomisinde ve turizminde yeni bir sayfa açacağına inandığını vurgulayan Takva; “Kesinlikle orası bittiği zaman Van ekonomisi ve Van turizmi için yeni bir sayfa açılacağını söylemek gerekiyor. Zaten şuanda orada inşaat çalışmalarını gören İranlıların büyük bir heyecanla Türkiye'ye geldiklerini söylemek mümkün. Yani 'Ben 1 yıl sonra burada sıkıntı yaşamadan seyahat edebileceğim' umudu da var artık İranlılarda. Birçok insan aynı zamanda o inşaatları da görerek motivasyonunu da arttırıyor. İşte son yıllarda gerçekleştirdiğimiz alış-veriş festivalleriyle beraber orada bir motivasyon da yaratılmış. Yani bütün olumsuz koşullar çerçevesinde oraya İranlılar gelip bu inşaat alanlarını gördükten sonra, artık bir yıl sonra koşulları çok daha iyi, maslahatı yüksek, refahı yüksek koşullarda Türkiye'ye giriş yapacakları umudunu da besliyorlar. Aynı şekilde kendi ülkelerine de bunu örnekleyerek, İran tarafının da biran önce kendi kapılarını yapmaları yönünde bir lobi faaliyetine dönüştürüyorlar. Zaten amaç biraz da oydu. Yani biz bunu yaparsak kesinlikle İran tarafı buna kayıtsız kalmayacaktır. Halk kendi ülkesinde de aynısını isteyecektir. O zaman Türkiye'nin turizm hareketliliği başta olmak üzere, ekonomik faaliyetlerinde yeni bir sayfa açılacaktır.” şeklinde konuştu.

 

ÖTV'SİZ AKARYAKIT KONUSU
İhracat kayıtlı mal taşıyan araçların ÖTV'siz akaryakıt almalarına yönelik kararın Kapıköy Sınır Kapısını da kapsamasının, bu kapının uluslararası bir kapı olması açısından önemine de değinen Takva; “Bizim kapımız ithalat ve ihracatın yapıldığı bir kapı değil, çünkü ortada bir kapı yok. Aynı zamanda İran tarafında bir yol sorunu var. Ancak bir süre önce Sayın Valimizin ve Sayın Gümrük Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Çiftci'nin yaptığı açıklama çerçevesinde, ihracat kayıtlı mal taşıyan araçların ÖTV'siz akaryakıt almalarına yönelik karar, Kapıkule'de, Türkiye'nin en modern kapılarında ne varsa, Kapıköy'de de olmasını temin edecek bir çalışmadır. Dolayısıyla bu açıdan çok önemli bir karardır. Türkiye'nin yurt dışına açılan en modern kapılarında hangi mevzuat yürürlükteyse, hangi koşullarda ithalat ihracat yapılacaksa, tarifeli ticaret yapılacaksa aynı şekilde Kapıköy'ün de kapsam alanında olması önemlidir. Mesela bir Esendere Kapısı buna dahil değil. Ama Kapıköy şu aşamada bile artık ihracat kayıtlı mal taşıyan araçların ÖTV'siz akaryakıt almalarına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçmiş bir uygulama kapsamındadır. Ben Gümrük Ticaret Bakanlığının bu konudaki samimiyetine, sahiplenmesine çok teşekkür ediyorum. Çünkü çok önemlidir, artık kurumsaldır ve uluslararası bir kapı olması yönünde bir çalışma söz konusudur. Aynı şekilde Türkiye'nin en modern laboratuarlarından birisi de Van'da yapılacak. Yeni depolama alanları yapılacak. Bunu daha önce Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftci Van'a geldiklerinde açıklamışlardı. Bunların tamamı, bir fotoğrafın bütününü tamamlayacak. O yüzden bütün bu çalışmalar; Kapıköy'ün, sadece Van'ın değil, bölgenin ve ülkenin ekonomik hayatına sunacağı katkının alt yapısını güçlendirmeye yöneliktir. Bunlar her zaman bizi heyecanlandıran, sahiplenmemiz gereken çalışmalardır. Dolayısıyla biz emeği geçen başta Bakan Yardımcımız Fatih Çiftci ve diğer herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi