“Kapıköyde esnafa zulüm uygulanıyor”

Türkiye- İran arasında bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nı kullanarak küçük çaplı ticaret yapmaya çalışan vatandaşlara, gümrük personeli tarafından zulüm yapıldığını ve kapının sık sık kapalı tutulduğunu söyleyen Van Esnaf v

VAN 12.02.2013 15:12:37 0
“Kapıköyde esnafa zulüm uygulanıyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye- İran arasında bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nı kullanarak küçük çaplı ticaret yapmaya çalışan vatandaşlara, gümrük personeli tarafından zulüm yapıldığını ve kapının sık sık kapalı tutulduğunu söyleyen Van Esnaf ve Sanatkârlar odası (ESOB) Başkanı Faruk Alpaslan, Kapıköy sınır kapısında esnafa reva olarak görülen tutumum tamamen bir zulme dönüştüğünü belirtti.

 

Türkiye ile İran arasında bulunan Kapıköy sınır kapısında vatandaş yıllardır çözüm beklerken, görevlilerin davranışları ile olay tam bir çıkmaza girdi. Kapıköy sınır kapısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ESOB) Başkanı Faruk Alpaslan, sınır kapısının kapalı olduğu dönemde sınır ölümlerinin had safhaya çıktığını ifade ederek, sınır kapısının açılmasının ardından sınır ölümlerinin sıfıra düştüğünü belirtti.  

 

“İNSANLARIMIZ MAĞDUR EDİLMİŞTİR”

 

Kapıköy sınır kapısı esnafının kendilerine sürekli olarak şikâyette bulunduğunu söyleyen Alpaslan, “Kapıköy sınır kapımızda esnafımıza reva görülen tutum tamamen bir zulme dönüşmüştür. Gerçeği yansıtmayan bir müfettiş raporu ile insanlarımızın aylardır getirmiş olduğu malları kapıda çürütmek zorunda bırakıldı. İnsanlarımız mağdur edilmiştir. Ticaret ahlakının dışında tutumların sergilendiği esnafımız tarafından bizlere bildirilmektedir. Konuyla ilgili hazırladığımız raporu Van Milletvekili Sayın Mustafa Bilici, İl Başkanı Sayın Abdullah Aras ile birlikte, Gümrük Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Faruk Metine iletilmiş olmamıza rağmen ticaret hala engellenmektedir.” Dedi.

 

“BAHANELERLE TİCARET ENGELLENMEKTEDİR”

 

Alpaslan, “Keza verilmiş olan raporu bizzat Van Milletvekili Sayın Mustafa Bilici, İl Başkanı Sayın Abdullah Aras ile birlikte, Gümrük Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Faruk Metine iletilmiş olmamıza rağmen hiçte doğru olmayan bahaneler ile ticaret engellenmektedir. Buda bölgenin insanını, esnaf ve tüccarımızı mağdur etmektedir. Çok acil bir şekilde bu mağduriyet giderilmelidir. Vermiş olduğumuz dilekçelerin cevaplarının biran önce getirilip bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir ki bu mağduriyeti ortadan kaldıra bilelim. Keza burada yıllardır uğraşmış olduğumuz bu Kapıköy Sınır kapısı bu anlamda çok kötü bir darbe almaktadır. Maksadını aşan bir takım beyanatlar var burada buda bu ticaretin önüne geçilmiş durumda. Bundan dolayıdır ki bölge halkımız bu durumdan dolayı mağdur oluyor. Bizler bu tutumun biran önce giderilmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

KAYMAKAM VE GÜMRÜK GÖREVLİLERİ PROTESTO EDİLMİŞTİ

 

Geçtiğimiz ay içerisinde Kapıköy Sınır Kapısı’nı kullanarak küçük çaplı ticaret yapmaya çalışan vatandaşlar, gümrük personelinin baskı uyguladığını ve 'Sistem yok' gerekçesi ile kapının sık sık kapalı tutulduğunu ileri sürerek eylem yapmıştı. Kapıköy Sınır Kapısı önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar'ı ve gümrük görevlilerini oturma eylemiyle protesto etmiş, kimlik, pasaport ve kesilen ceza makbuzlarını göstererek Türkiye- İran karayolunu bir süreliğine trafiğe kapattıktan sonra sessizce dağılmıştı.

 

Haber: Orhan AŞAN / Şehrivan ÖZEL