“Kapıköy, Van'a ve ülkeye yakışmıyor“

Van Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmet veren Erşah Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamı Abdullahat Arvas, Van-İran arasındaki Kapıköy Kapısı'nın ülkeye yakışmayan bir görüntüsü olduğunu söyleyerek, 'Van'ın sınır ti

VAN 3.06.2014 11:42:55 0
“Kapıköy, Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bölge: Bişar Ulutaş

Vanlı İşadamı Abdullahat Arvas, 6 Haziran'da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Van'a geleceğini belirterek, gazetecilerin önceki yıllardaki eksiklikleri ve Kapıköy Kapısı'ndaki sıkıntıları hatırlatmasını istedi.

Van'a İhtisas Gümrüğü kurulmasının, kent açısından büyük bir avantaj olduğunu belirten Arvas, "Daha önce bölge gümrük yapılandırılması yapılmadan önce, biz dört gümrük müdürlüğü Hakkâri'ye bağlıydı. Van'a hiçbir olumlu katkısı olmuyordu. Çok büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Bir evrakı Hakkâri'ye yolluyorduk, yine Van'a geliyordu, sonra tekrar Hakkâri'ye gidiyordu, ama işimiz çözülmüyordu. Bu bürokrasi, ilimizdeki sanayiciye büyük zarar veriyordu. Allah'a şükür şimdi Van'da bölge müdürlüğü kuruldu ve 20 gümrük, Van'a bağlandı" ifadelerini kullandı.

"BU SORUN MUTLAKA HALLEDİLMELİ"
Kapıköy'ün Van ve ülkeye yakışmayan bir kapı olduğunu anlatan İşadamı Abdullahat Arvas, "Van'ın sınır ticareti yapması konusunda en büyük problemi, Kapıköy Gümrük Kapısı'dır. Kapıköy'de ülkemize yakışmayan görüntüler var. Memurlar problemli memurlardır. Çünkü o memurlar ailesini Van'a getiremiyor. Fiziki koşullar çok kötü. Bu kapı kesinlikle Van'a ve ülkemize uygun bir kapı değildir" dedi.

Sınır ticareti kapsamında başka kapılardan Dubai Karpuzu'nun rahatlıkla ülkeye girebildiğini, ancak Van'dan başka ülkenin karpuzunun getirilmesine müsaade edilmediğini anlatan Abdullahat Arvas, "Bakın biz Adana'daki karpuzcuların sonuna kadar yanındayız. Şimdi Dubai Karpuzu dört mevsim ülkemizde yenilebiliyor. Nasıl ülkeye giriyor? Mersin'deki gümrükten geçerek ülkeye giriyor. Ama Van'a gelince izin verilmiyor, bu doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın Van'ı birçok konuda önemsediğini anlatan Arvas, "Yeter ki sorunların Başbakanımıza doğru ve yeterli bir şekilde anlatalım. İnanın Başbakan Van'ı çok önemsiyor ve bu kentin her alanda kalkınması için gerekli desteği sunacaktır. Örneğin biz vergilerin ertelenmesi konusunda kendisine bir rapor sunduk ve deprem sonrası işadamlarımızın faydası için vergiler ertelendi" şeklinde konuştu.

"BİNLERCE İNSAN EKMEK YİYEBİLİR"
Kapıköy'ün transit ulaşıma açılması halinde en az bin kişinin ekmek yiyeceğini anlatan Arvas; "Kapıköy Sınır Kapısı, aslında bacasız bir fabrikadır. Bu kapı elverişli hale getirilirse binlerce insan ekmek yer. Bugün gidin gümrük işlemlerine bakın 2 kilo şeker, 2 kilo buğday, bu reva mı? Resmi ticaretin önü tıkanırsa, insanlar gayrı resmi yere kaçar. Bugün Başkale'nin en zengin köyüne gidin, en zengin ağasıyla konuşun, hayvancılık yapmadığını görürsünüz. O bile merkepler alıp gönderiyor mazota. Niye, alışkanlık. O yüzden Kapıköy'ün çok daha elverişli hale getirilmesini istiyoruz. Türkiye-İran arasındaki kapılar dikkate alındığında, Kapıköy'ün karşısındaki yol yapılırsa, söz konusu mesafe 240 KM daha azalır. Kapıköy tarafında gidildiğinde Tebriz'e de, Urumiye'ye de ulaşım daha rahat olur. Örneğin AK Parti'nin önceki Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, bu kapının açılması için çok mücadele vermişti fakat bundan sonra da bu kapının geliştirilmesi, gümrük binalarının yenilenmesi ve Van'a ve ülkemize uygun bir hale getirilmesi için çaba göstermeliyiz" dedi.

Arvas sözlerine devamla, "Gümrük Bakanlığı'ndan yetkililerin 2004-2005 yılları arasında Van'a gelerek o zaman VATSO'dakilere 'Van'ın ihtisas gümrüğüne ihtiyacı var mı?' diye soruyorlar, o zaman yönetimde olanlar, 'gerek yok' diyorlar. Çünkü ihtisas gümrüğünün ne olduğunu bile bilmiyorlardı. Şimdi bu gümrüğü iyi değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.