Kapıköy sınır kapısı açılmalıdır! Turizmcilerin kapı isyanı

2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan Van, son dönemlerde İranlı turistlerin kente yoğun ilgi göstermesi ile bir nebze olsun canlılık yaşamaya başlamıştı. Ümitlerini İranlı tu

VAN 19.09.2015 20:42:44 0
Kapıköy sınır kapısı açılmalıdır! Turizmcilerin kapı isyanı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da ortak açıklama yapan otelciler, turizm temsilcileri, tüccar ve esnaflar, bir süre önce kapatılan Van-İran arasında yer alan Kapıköy Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasını talep etti.

Bazı gümrük çalışanlarının PKK tarafından alıkonulması üzerine Kapıköy Sınır Kapısı Ağustos ayında kapatılmıştı. Gümrük çalışanları serbest bırakıldığı halde kapının halen açılmaması ise tepkilere neden oluyor.

Önceki gün Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) önünde bir araya gelen, Van TSO, TÜRSAB BYK, ESOB ve Şoförler ve Otomobilciler Odası, otel işletmecileri ve turizmciler ortak basın açıklaması yaptı.

KAPININ ÖNEMİ
Açıklamayı Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva yaptı.
"Van'da bulunan otel ve konaklama tesislerinin içinde bulundukları olumsuz durumu dile getirmek üzere bir aradayız." diye söze başlayan Takva, şöyle devam etti:
"Malumlarınız olduğu üzere Van İl merkezine 100 km uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye ile İran arasında giriş çıkışların yapıldığı, şehrimiz açısından stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli konuma sahiptir. Ancak yaklaşık iki aydır Kapıköy Sınır Kapısı kapalı tutulmaktadır. Kapıköy Sınır Kapısı son yıllarda İlimizin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahiptir. Özellikle son iki yılda Çözüm Sürecinin olumlu seyri ve Van'ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı tabiri caiz ise Van İli için can damarı olmuştur."

VAN'A EKONOMİK DARBE
Bölgede yaşanan çatışmaların sonuçlarına da değinen Takva, şunları söyledi:
"Ancak bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Van şehri ekonomik anlamda darbe almıştır. Özellikle turizm sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve Eylül ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu aylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş, personel çıkararak tedbirler almaya çalışmışlar ve otellerin doluluk oranları % 15'e kadar gerilemiştir. Personel ücretleri, kira giderleri elektrik-su faturaları ödenemez hale gelmiştir. Sınır ili olmamız nedeniyle İran pazarı bizim için gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel açıdan çok önemlidir. İran'a en yakın il olan Van, son yıllarda İranlı turistlerin en önemli tercihlerinden biri olmuştur. Başta Newroz tatili olmak üzere, yılın tüm aylarında İranlı turistler, Van'a önemli bir ekonomik canlılık kazandırmıştır. Bu nedenledir ki gerek esnaf, gerekse otelciler ve diğer turizm bileşenleri (Restaurant, Seyahat Acentası, Alışveriş Merkezleri vb) ekonomik açıdan büyük kazanç sağlamışlardır."

NEDEN HALEN KAPALI?
Götürülen gümrük memurlarının serbest bırakılmasına rağmen kapının açılmamasına anlam veremediklerini söyleyen Takva, "İlimiz Saray İlçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapanmasına neden olan 21 Ağustos 2015 tarihinde Gümrük memurlarının kaçırılması olayının ardından 2 ay geçmiş olmasına rağmen sınır kapımız hala kapalı bulunmaktadır. Kaçırılan Gümrük Memurlarının serbest bırakılmasına, olayların üzerinden zaman geçmesine ve kentteki tüm dinamiklerin çağrılarına rağmen, maalesef Kapıköy Sınır Kapısı hala kapalı tutulmakta, şehrimiz bir anlamda cezalandırılmaktadır." diye belirtti.

OTELLER KAPANABİLİR!
Sınır kapısının kapalı kalması durumunda önümüzdeki süreçte otellerin kapanabileceğini de vurgu yapan Takva, şunları söyledi:
"Geçen yıl Ramazan ve Kurban Bayramları ile bu yıl ki Ramazan Bayramında İranlı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği ilimiz büyük bir ekonomik canlılık yakalamış, bu zorlu süreçte esnaf ve tüccarımıza ekonomik katkı sağlamıştır. Ancak bu yıl Kurban Bayramında Kapıköy Sınır Kapımızın hala kapalı olması, ilimiz ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Bu durum kent ekonomisinin durma noktasına gelmesine sebep olmuştur. Kapıköy Sınır Kapısının açılması Van Otelcileri ve İlimizin ekonomisi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu olumsuz durumun devam etmesi halinde Van Otelcileri başta olmak üzere İlimizin ekonomisi çökecektir. Kapıköy'ün kapalı olması Van'daki Otellerin de kapalı olması demektir."

YETKİLİLERE SESLENDİ
Kapının açılması için yetkililere seslenen Takva, "Başta Gümrük Bakanlığı olmak üzere yetkililerin biran önce gerekli duyarlılığı gösterip, Kapıköy Sınır Kapısının açılması için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz. Umarız ki; sesimiz duyulmuştur. Komşularımızla ticaret yapmak istiyoruz. Dünyada sınır şehirleri zengin ve hareketlidir. Bizde ise tam tersi durum söz konusudur. Bu nedenle bizler 300 Km.'lik sınırda sadece bekleyenler olmak istemiyoruz." diye kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı