Kapıköy 24 saat çalışsın!

1968’den bu yana derme çatma yapılarda hizmet veren ve son 15-20 yılda defalarca açılışı ve yapılması sözü verilen Kapıköy, son 2 yılda yapılan çalışma ile sonunda tamamlandı.

VAN 20.02.2019 18:54:54 0
Kapıköy 24 saat çalışsın!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye son birkaç gündür Van’ı ve Kapıköy’ü konuşmaya devam ediyor. Yıllardır küçük bir sınır ticaret merkezi olarak çalışmaktan öteye gitmeyen Kapıköy, ülke gündeminden düşmüyor. On yıllardır modernize edilmesi, ithalat-ihracata açılması ile ilgili beklenti ve sözlere rağmen yapılmayan Kapıköy, birkaç günden beridir modern bir tesis ile Türkiye ve İran tarafına hizmet veriyor.

2016 yılında başlanarak tamamlanan ve birkaç gündür yolcu giriş çıkışlarının kabul edildiği Gümrük Kapısı’nın önümüzdeki süreçlerde Van’a büyük katkılar sunması bekleniyor. Faaliyete başlaması ile büyük bir sevincin yaşandığı Kapıköy konuşulmaya devam ederken modernizasyonda emek sahibi olan VanTSO heyeti yeni Kapıköy’ü ziyaret etti. Biten çalışmaları yerinde izleyen VanTicaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri, yapılan modernizasyonun Van ve ülkeniz için çok önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekti. Faaliyet başlar başlamaz ciddi bir yoğunlukla çalışan Kapıköy, Van için de prestijli bir yatırıma dönüşürken, kapıyla ilgili yeni beklenti ise buranın birkaç saat değil 24 saat süreyle hizmet veren bir gümrük kapısı olarak çalışması oldu. Van şimdi bu kapının hem bir ithalat-ihracat kapısı hem de 7/24 çalışan bir merkez olmasını istiyor.

Uzun yıllardır Van’ın en önemli sorunlarından bir tanesi olan Kapıköy Sınır Kapısındaki sorun giderildi. Geçtiğimiz yıl modenize edilmesi için temeller atılan Kapıköy Sınır Kapısındaki çalışmalar sona ererken, modernize tamamlanarak hizmete açıldı. Modernize çalışmasının sona erdiği kapı, önümüzdeki ay İranlıların nevruz tatili için Türkiye’ye gelecek olan İranlıların rahat bir şekilde geçiş yapması bekleniyor. 100 milyon liraya mal olan modernizasyon kapsamında yenilenen sınır kapısında İranlı turistler Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Bu çalışmalar sürerken de Van TSO faaliyete başlayan kapıda incelemelerde bulundu.

MERAKLA BEKLENEN KAPININ MODERNİZASYONU TAMAMLANDI

2 yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında 70 bin metrekare üzerine kurulan Kapıköy Sınır Kapısı içerisinde yolcu giriş-çıkış peronları, idare hizmet binası, kaçak eşya ambarı, arama hangarı, X-Ray tarama sistemleri gibi çok sayıda modern alanlar bulunuyor. Yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından İranlı turistler Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. İranlıların girişi ve yapılan çalışmalarla ilgili sınır kapısında açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili Faruk Biner önemli bir projenin bitişini izlemek için Kapıköy’e gelerek incelemelerde bulunduklarını belirtti.

BİNER: SINIR KAPISI SERÜVENLE BUGÜNLERE KADAR GELDİ

Van’ın İran’la, hatta Türkiye’nin doğuyla ciddi bağlantı ağının en önemli geçiş kapılarından bir tanesinin Kapıköy Sınır Kapısı olduğuna dikkat çeken Biner, “1968 yılından bu yana derme çatma da olsa bir serüvenle bugünlere kadar geldi. Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Son 50 yıldır, sürekli gündemde olan ve önümüze bir problem olarak burası önümüze çıkıyordu.” İfadelerini kullandı.

EMEKTARLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye ve İran tarafından gerek ticaret yapan gerekse de turist olarak giriş-çıkış yapanların yıllarca ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Biner, “Bugün gördüğümüz manzara çok sevindirici ve gurur vericidir. Bugün 100 milyonluk bir yatırımla modern bir kapıya kavuşmuş olmamız, Van için, bölgemiz için, ülkemiz için çok önemlidir. Ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin ekonomisi adına önemli bir karşılığı olacağına inanıyoruz.” Dedi. 2 yıl önce fiziki şartların uygun olmadığına değinen Biner, Van TSO başta olmak üzere bakanlığın ve diğer tüm kurumların kapının yapılmasında emekleri olduğunu ifade etti.

AMACIMIZ 2 ÜLKE ZENGİNLİKLERİNİN KARŞILIKLI OLARAK KULLANILMASI

Biner konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı. “Komşumuz İran'ın bu ölçekte ve modern düzeyde karşılığında bir kapının yapılması ve geçişlerin bu denli rahat ve modern olması gerekiyor. Aynı şekilde yol ağının da bundan sonrası için erişebilir olması adına biz yine diyaloglarımızı sürdüreceğiz. Ben şuna inanıyorum. Bugün bu kapının varlığı, komşumuz İran'ın aynı bu ölçekte bir kapı yapması konusunda kendilerine bir motivasyon olacaktır. Gelecekte burada olduğu gibi İran tarafında da aynı geçiş kolaylığının olmasını görmek istiyoruz. Amacımız 2 ülke zenginliklerinin karşılıklı olarak kullanılması. Böyle güçlü bir yatırımın yatırım hayata geçmesinden dolayı hükümet yetkililerine teşekkür ediyoruz.”

BAYDAR: SİSTEMSEL OLARAK HİÇBİR SIKINTIMIZ YOK

Biner’den sonra kısa bir değerlendirme yapan Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) Van Şube Müdürü Türkmen Baydar, sınır kapısının 24 saat çalışmamasının İran’dan kaynaklandığını söyleyerek, kapının 24 saat çalışması adına görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Nevruz tatil için alınan önlemler hakkında da konuşan Baydar, “Daha öncelerde burada 2 peron çalışıyordu. İran'dan gelenler bu peronlardan alınıyordu. Şimdi ise yolcular için 4 giriş, 4 çıkış peronumuz mevcut ve şu anda çalışıyorlar. Onun dışında minibüslerdeki pasaport işlemleri için bir polis memuru çalışacak. Sistemsel olarak hiçbir sıkıntımız yok.”

“TATİL DÖNEMİNDE BİR SIKINTI YAŞAMAYACAĞIZ”

Baydar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Nevruz'a yaklaştıkça, biz İran Gümrüğü ile toplantılar yapıyoruz. Bu toplantıda karar alınıyor. Örneği akşam saat 9'a kadar çalışması kararı alınıyor. Bunun görüşmesini henüz yapmadık, ancak ileri ki dönemlerde bunu da yapacağız. Bizim kendi modern gümrüğümüzden dolayı tatil döneminde bir sıkıntı yaşamayacağız. İran tarafından sıkıntılar olabilir yine. Ancak bizde bu konuda bir sıkıntı olmayacak.” Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş’ta burada yaptığı konuşmada yapılan yatırımda emeği geçenlere teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından ticaret odası heyeti modernizasyon çalışmalarının tamamlandığı sınır kapısında incelemelerde bulundu.

NEVROZ ÖNCESİ YOĞUNLUK DA BAŞLADI

Öte yandan Kapıköy’ün yeni binasının faaliyete geçmesi ile birlikte yeni gümrük kapısında yoğunluk da başladı. Şu sıralar İran tarafından gelen turistlerin yoğunluğu sürerken Nevroz öncesinde bu girişlerin çok ciddi seviyelere ulaşması bekleniyor. Her yıl baharla birlikte ciddi bir yoğunluk ve izdihamın yaşandığı Kapıköy için en büyük talep ise çalışmanın 24 saat olarak sürmesi. Ayrıca, hem Van hem İran halkının bir diğer beklentisi ise İran tarafından alınan çıkış harç ücretleri konusu. Geçtiğimiz yıldan beri İran’ın vatandaşlarına uyguladığı ücretle ilgili henüz bir adım atılmazken, bu ücretle ilgili karardan sonra Kapıköy’ün tam anlamıyla patlama yapması ve Van ekonomisine ciddi katkı sunacağı belirtiliyor.

 ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ