Kanuni yollara başvurun!

Enerji Takip Komisyonu toplantısı

VAN 20.02.2014 14:24:52 0
Kanuni yollara başvurun!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan Enerji Takip Komisyonu toplantı gerçekleştirdi.


Van´da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımı ile gerçekleştirilen Enerji Takip Komisyonu toplantılarında, yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili birçok konuya değinildi. Toplantı sonunda bir basın bildirisi oluşturuldu.

Bildiride şöyle denildi;
"İlimizde uzun bir süredir halkımızı mağdur eden ve beraberinde birçok problemi getiren elektrik kesintileri hala devam ediyor. Vatandaşlarımız, tıpkı bir beyaz eşya, elektronik cihaz veya vergi denetimine tabi bir iş yerinden ücret karşılığı almış oldukları garantili bir ürün arızalandığında nasıl ki yetkili servise, akabinde çözüme ulaşılmaması durumunda üst mercilere, Tüketici Mahkemelerine mağduriyetlerini aktarıyor ve hukuki süreç başlatıyorsa, aynı şekilde benzer hassasiyeti elektrik tüketimi noktasında da yapabilmelidir.
Yaygın, görsel ve yazılı medyada takip edildiği üzere vatandaşlar, özellikle özelleştirme sonrası elektrik aboneliklerinin bulunduğu firmalara karşı hukuki mercilerde bazı davalar açarak mağdur oldukları noktaları tüketici mahkemelerine götürmek suretiyle hakkını aramaktadır.
Bu konuda özellikle elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçak bedeli, dağıtım, iletişim ve sayaç okuma bedeli gibi ücretlerin haksız alındığını düşünen vatandaşlarımız, mahkemelerde açmış oldukları davaları kazanmışladır.
Hukuki dayanağı bulunmadığı için yapılan bu kesintiler, faturalara eklenen bu bedellerin tüketiciye ödenmesine hüküm veren emsal kararlar vardır. Vatandaşlarımızın özellikle elektrik aboneliklerinde haklarını, hukuki dayanaklarını, faturalarında yanlış olduğuna kanaat getirdikleri bazı anlaşmazlıkları hukuki çerçevede nasıl çözebileceklerini araştırmaları, bunun bilincine varmaları gerekiyor." denildi.
Bildirinin devamında; "Yaşanan mağduriyetler sadece fatura bedellerinin fazla gelmesi, kayıp kaçak bedeli ve benzeri ödemelerin yansıtılmasıyla değil, aynı zamanda ilimizde had safhaya varan elektrik kesintileri ile de meydana gelmektedir. Gün içinde defalarca kesilen elektrikler, sanayicimizden tüccarımıza, en küçük esnafımızdan büyük fabrikalara dek hemen her kesimi binlerce lira zarara uğratmaktadır.
Kesintilerin, ani voltaj düşüşü veya artışıyla yaşanan problemlerin etkisiyle elektrik kullanımı ile işlerini yürütmeye çalışan vatandaşlarımız adeta kâbus yaşamaktadır. Bu noktada yine farkındalık oluşturulmalı, vatandaşlarımızın yaşadıkları bu sorunları daha yüksek sesle ilgili mercilere bildirmeleri, hukuken haklarını aramaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.
Nihai kullanıcı olarak faturasını düzenli ödeyen vatandaş, kendisine sunulan elektrik hizmetini de taahhüt edildiği gibi alma hakkına sahiptir. Bilindiği üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), voltaj değişimi ve ani kesinti gibi sebeplerle cihazları arızalanan tüketicinin mağdur olmaması için elektrik dağıtım şirketlerine yeni sorumluluklar getirmişti. Buna göre, hem elektrik hem de doğalgaz dağıtım şirketleri, müşterinin arıza ve şikâyetlerini iletebileceği callcenter (müşteri bilgilendirme ve şikâyet merkezi) kurmak zorunda. Aksi halde, 350 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacak. Elektrik iletimi sebebiyle zarar gören ev eşyaları ve makineler için dağıtım şirketlerinin tazminat ödemek zorunda olduğunu belirten EPDK, vatandaşa ise şu tavsiyelerde bulunmuştu: Mağdur abone, yetkili servis çağırarak cihazdaki arızanın voltaj değişiminden kaynaklandığını rapor ettirmeli. Bu belgeyle bağlı olduğu elektrik dağıtım şirketine başvurup, mağduriyetinin giderilmesini istemeli.
Elektrik firması zararı karşılamazsa EPDK, Tüketici Hakem Heyeti´ne veya Tüketici Mahkemesi´ne şikâyette bulunulmalı." ifadelerine yer verildi.

Bildiride, EPDK´nın aldığı kararlar da şu şekilde hatırlatıldı; "Yine yakın dönemde EPDK tarafından alınan önemli bazı kararları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz:
- Günlük bildirimli bile elektrik kesintisi süresi 12 saati geçemez. Bu süreye uyulmazsa konut abonesinin 50 TL, diğer - abonelere 100 TL tazminat hakkı doğar.
Fatura son ödeme tarihinden en az on gün önce iletilir. Bu süreye uyulmazsa kullanıcından sadece faturanın anaparası tahsil edilir. Kesme yapılmışsa kesme bağlama bedeli alınmaz.
- Dağıtım şirketinden kaynaklanan gerekçelerle kullanıcı zararı gerekçesiyle yapılan başvurunun 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması gerekiyor. Bu süreye uyulmaz ise halinde konut abonelerine 25 TL, diğer abonelere 60 TL ödenir.
- Müşteri hizmetleri merkezince kaydedilen başvuruların sonuçlandırılarak bu işlemin, talep edilmesi halinde 15 iş günü içerisinde başvuru sahibine iletilmesi gerekiyor. Bu süreye uyulmazsa konut abonesine 25 TL, diğer abonelere 50 TL ödenir.
Bu hatırlatmalara ek olarak sanayisi ve ekonomisi her geçen gün daha da büyüyen Van ilimizin artık elektrik kesintileri gibi basit nedenlerin oluşturduğu problem yığınlarıyla uğraşmasını istemiyoruz. Bu konuda ilgili birimlerden gereken ilgi ve desteği bekliyor, sorumluluklarını yerine getirmelerini, elektrik sorununu hiçbir kesimi mağdur etmeden çözmelerini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın da kanuni haklarını bilerek, hukuk çerçevesinde yaşadıkları mağduriyetleri giderme adına daha önce alınmış emsal kararlara binaen yasal haklarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz."

/ Prestij Haber Merkezi