Kanserden korkma Geç kalmaktan kork

Van Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, “Kanser Haftası” nedeniyle vatandaşlara uyarıda bulundu.

VAN 7.04.2015 23:36:41 0
Kanserden korkma Geç kalmaktan kork
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Halk Sağlığı Müdürü Doktor Yakup İmren, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, vatandaşları kanser konusunda uyardı.
Yakup İmren, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezin (KETEM) kanser ile mücadeledeki etkin rolünü vurguladı.
Kanserin halk arasında önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden İmren açıklamasında; “Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ile de çok ağır kayıplara neden olmaktadır Türkiye'de özellikle meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserinin erken tanısı konusunda Ulusal Tarama Programları'nın mevcuttur” dedi.
“KETEM kanserle mücadele de etkin bir öneme sahiptir”
KATEM’in önemine değinen İmren; “Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri kapsamında kanser tarama programları ile pek çok il de olduğu gibi ilimizde de erken dönemde kanser vakaları tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları da uygulayan Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet veren KETEM kanserle mücadele de etkin bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Halkımızın kanser konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini umuyoruz”
İmren daha sonra, “Erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmıştır. İlimiz genelinde KETEM ve Aile Hekimliği birimlerde kanser taramalarında 30-65 yaş rahim ağzı kanseri taraması,  50-70 yaş aralığındaki kalın bağırsak kanseri taraması ve 40-70 yaş meme kanseri taramaları yapılmaktadır. Halkımızın kanser konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini umarak Kanserle mücadelede elimizden geleni en iyi şekilde yapmaya hazır olduğumuzu belirterek halkımızdan Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM de veya bağlı oldukları Aile Hekimliklerinde kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırarak kanserden korunabilirler”  ifadelerini kaydetti.