Kanser ilk ne zaman ortaya çıktı?

Bilim insanları, kanserin sanılandan çok daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı. Yaklaşık 1,7 milyon yıl öncesine ait bir insan fosilinde kanserli dokuya rastlandı.

VAN 1.11.2016 14:11:21 0
Kanser ilk ne zaman ortaya çıktı?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "South African Journal of Science" dergisinde yayımlanan çalışmada, Güney Afrika'da bir mağarada bulunan fosilin tahmini yaşı 1.6-1.8 milyon yıl. 12-13 yaşlarında bir erkeğe ait.

Araştırmacılar, Johannesburg yakınlarındaki Swartkrans Mağarası'nda bulunan ayak parmağında nadir görülen ve ölümcül bir tür olan "osteosarkom" kemik tümörünün olduğunu belirledi.

Araştırmacılardan Edward Odes, Swartkrans Mağarası'ndaki fosilin insanoğlunun sanılandan çok daha uzun süre kanserle mücadele ettiğini gösterdiğini belirtti.

Witwatersrand Üniversitesi'nde görevli Odes, “İnsanlar, kanserin modern yaşam tarzı ve doğal ortamdaki değişiklerle ilgili olduğunu düşünüyor. Oysa elde ettiğimiz bulgular, kanserin kökenlerinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğunu gösteriyor” dedi.

İnsanlığın Beşiği olarak adlandırılan Swartkrans'da bulunan ve kesinlikle kötü huylu kansere sahip olduğu söylenen 1.7 milyon yıllık ayak kemiği fosilinin keşfedilmesiyle hastalığın ortaya çıkış tarihi, tarih öncesinin oldukça derinlerine gerilemiş oldu.

Ayak kemiğinin ait olduğu tür kesin olarak bilinmemekle birlikte, kesinlikle bir hominin türüne ait olduğu söylendi.

Fosilin ayak tarağında bulunan kötü huylu kanser, modern insanlarda genellikle genç yaştaki insanları etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde erken ölümle sonuçlanan bir kanser türüne işaret ediyor.

Fosilin yetişkin bir hominine mi yoksa çocuk bir hominine mi ait olduğu bilinmiyor. Ayrıca, uzmanlar kanserin homininin ölümüne sebep olup olmadığını da henüz bilmiyor.

Fakat oldukça acı veren bir durum olduğu için yürümesini ya da koşmasını etkilediği tahmin ediliyor. Bu durumda, yırtıcı hayvanlardan kaçması da oldukça güçleşmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

Çeşitli X-Ray teknolojilerini kullanan bilim insanları, Swartkrans arkeolojik alanındaki çalışmalar sırasında bu fosile rastladıklarında ayak parmaklarından birinin içinin opak olduğunu fark etti.

Sağlıklı bir kemiğin içinin boş olmasının gerektiğini belirten bilim insanları, günümüz kanser hastalarının biyopsi örnekleriyle yapılan karşılaştırmalar sonucunda fosilde bulunan opaklığın kanserden kaynaklandığını ortaya çıkardı. Böylelikle, kanser hastalığının modern insan ortada yokken var olduğu kanıtlanmış oldu. Modern tıp kanserin ve tümörlerin insanların yaşam tarzı ve çevrelerinden dolayı ortaya çıktığını varsayma eğilimindeydi.

Bu çalışma ile birlikte bu hastalıkların kökeninin endüstrileşmiş toplumlar daha ortaya çıkmadan milyonlarca yıl öncesine ve hatta daha modern insan ortada yokken var olduğunu ortaya koydu.

Daha önce yaklaşık 120 bin yıl öncesine ait bir insan fosilinde tümör bulunmuştu.

Çok sayıda fosilin bulunduğu Swartkrans Mağarası, İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.