Kanaat önderlerinden seçim öncesi önemli uyarılar

Türkiye`de 5 yılda bir yapılan Mahalli İdareler Seçimine günler kala Vanlı kanaat önderleri seçimle ilgili önemli uyarılarda bulundular.

VAN 26.03.2014 23:28:14 0
Kanaat önderlerinden seçim öncesi önemli uyarılar
Tarih: 01.01.0001 00:00
Özellikle seçim öncesinde bölgede ve Van’da yaşanan şiddet olaylarına vurgu yapan kanaat önderleri seçim arifesinde ve seçim sonrasında şiddet olaylarından uzak durulması tavsiyesinde bulunarak yaşanan şiddet olaylarına ise tepki gösterdiler.

İlke Haber Ajansı’na konuşan Kanaat önderlerinden Molla Abdurrahim Timurtaş, Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ile Molla Salih Yücel, şiddet’in hiçbir zaman çözüm olmadığına işaret ederek, seçim öncesi ve sonrasında halkı sağduyulu davranmaya davet ettiler.

“Vicdanınıza göre hareket edin ona göre oylarınızı kullanın”
Seçim çalışmalarının başladığı ilk günden bu yana gerek bölgede ve gerekse Van’da birçok saldırının yaşandığını hatırlatan Molla Abdurrahim Timurtaş, bu saldırıların ne dünya kanununda ne Şer’i kanunlarda ne insaniyette ve ne de dünyevi kanunlarda yerinin olmadığına vurgu yaptı.

Allah’ı bilmeyen Allah’ı tanımayan insanların hiçbir sınır ya da sınırlamayı tanımadığına dikkat çeken Timurtaş, “ Onlardan da ancak o hareketler beklenir. Bunların sermayesi budur. Bizlerin Müslüman halkımızdan ricamız tüm bunları değerlendirerek, buna göre sandığa gitmeleri, vicdanlarına göre hareket etmeleri ona göre oylarını kullanmalarıdır. Bu meyanda hareket etmeleridir. Biliyorsunuz malum çevreler bu süreçte özellikle İslam’a yakın olan partileri hedef aldılar. Hatta bununla da yetinmeyerek, saldırılarının hemen ardından çıkıp saldırıya uğradıklarını iddia ettiler. Ancak tarih boyunca yalancıların yalanları hep ortaya çıkmış ve sahiplerini yarı yolda bırakmıştır. Onun için Müslüman halkımızdan sadece sabretmeleri ve üzerlerine düşeni yapmalarıdır” dedi.

“Tarihte Yahudiler kadınlara ve çocuklara saldırıyor”
9 Mart’ta kadınlara yapılan saldırılara da değinen Timurtaş, bu tür saldırıların sadece Yahudilerin tarihinde olduğuna işaret ederek, “Sadece Yahudilerin kadınlara, çocuklara, zayıf ve güçsüzlere saldırdığını görüyoruz. Bizler Müslüman olduğumuzu iddia ediyorsak ona göre yaşamak zorundayız. Bu halk da Müslümandır ve inancına bağlıdır. Onun için bunu yapan insanların bizlerle inancımızla ve kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Buralarda saldırıya uğrayanlar da Kürt’tür. Onun için sandığa gittiğimiz de bunları göz önüne alarak seçimizi yapmamız gerekir. Seçim arifesindeki şu günlerde benzer vakaların yaşanmamasını temenni ederek seçim günü ve sonrasında da halkımızın vicdanına göre hareket etmeleri gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Seçimlerin birer kongre niteliğinde olduğunu ve seçim süreçlerinde halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ve siyasilerin halka hesap vermesi gerektiğini ifade eden Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı bu süreçlerde şiddete yer verilmemesi gerektiğini ifade etti.

“Halkın yüzde 70 tercihini ortaya koyamıyor”
Almalı, “Bu süreçlerde yönetimde olanlar insanlara hesap verirken, aday olan insanlar ise projelerini ortaya koyar ve yapacağı çalışmaları topluma sunar. Bu bir onaylama sürecidir. Dolayısıyla bu süreç içerisinde toplum kim tarafından nasıl yönetildiğini ve yeniden yönetime getireceği insanları tercihte ikisinin arasındaki farkı gözetlemelidir. Buna nasıl fırsat verilmeli. Halkın başına balyozla dikilirsen, halkın kapısına şiddetle gidersen halkı özgür iradesi ile kimi seçeceğine de karar veremez. Bugün toplumumuza baktığımızda yüzde 60-70 oranında insanlarımız sessizdirler. Tercihlerini ortaya koyamıyorlar. Çünkü korkuyorlar tedirgindirler. Bu korku sahiplerinin aleyhinedir yarın bu insanlar sandığa gittiklerinde hiç de tercihlerini bunlardan yana ortaya koyamayacaklardır. Onun için seçime günler kala halkımız tercihlerini aklıselimle yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Seçim öncesinde gündeme gelen saldırı ve baskılara bir anlam veremediğini ifade eden Almalı, şiddete başvuran taraf ‘yüzde yetmiş farkla seçimi kazanıyoruz’ diyor. O zaman bu şiddet niye” diye sordu.

Daha sonra konuştuğumuz Molla Salih Yücel’in de gündeminde son zamanlarda yapılan saldırılar ve şiddet olayları vardı.

“Kim neyi ekmişse onu 30 Martta biçecektir”
Yücel, halkın bunları çok iyi gördüğünü belirterek, “Başkalarını ötekileştiren demokrasi ve özgürlükten dem vurup başkasına özgürlük tanımayan zihniyet şiddet ekerse ileride bunlar da şiddetle karşılık görecek ve ektiklerini biçeceklerdir. Seçim arifesinde bizlerin çağrısı insanların oyuna gelmemeleri ve sağduyulu davranmalarıdır. Neticede tüm bunlar gelip geçicidir. Önemli olan toplumumuzun kardeşliğidir. Fitne adam öldürmekten daha kötüdür. Bizlerde bu seçimlerde fitneye neden olacak şeylerden sakınmalı ve halkımızı sakındırmalıyız. Şiddetin hiç kimseye faydası olmamıştır olmayacaktır da onun için halkımız da seçimlerini de iyi yapmalıdır” diye konuştu.

(Murat Dalgın-İLKHA)