Kalifiye eleman yetiştiriliyor

Van'da, özelikle turizm alanında iş yapan esnafta kalifiye aşçı-garson açığı bulunduğunu tespit eden Van S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop), geliştirdiği bir proje ile 'Aşçı-Garson Yetiştirme ve Uygu

VAN 6.10.2016 10:49:28 0
Kalifiye eleman yetiştiriliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Yaka-Koop tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde, "Turizm Sektöründe Genç İstihdamın Yaygınlaştırılması" adı altında AB destekli bir proje yürütülüyor. Proje çerçevesinde Açşı-Garson Yetiştirme ve Uygulama Merkezi açıldı. Merkez özellikle turizmcilerin işini kolaylaştıracak olan kalifiye eleman yetiştiriyor.
Merkez, Van Devlet Tiyatrosu yanında bulunan Kızılay Kan Merkezi karşısındaki 4 katlı binada açıldı. Binanın alt katı uygulama lokantası olarak kullanılırken, diğer katları da eğitim ve yönetim amacıyla kullanılıyor.

60 KİŞİ EĞİTİM GÖRÜYOR
Kooperatif, 60 genç kadını eğitiyor. 2017 yılı Şubat ayında son bulacak eğitimler ardından, kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar verilecek. 
Kadınlar bu sertifikalarla, turizm alanında iş yapan sektörlerde daha kolay iş bulabilecek. Turizimciler de, sürekli dert yandıkları kalifiye eleman konusunda bir nebze olsun rahatlamış olacak.
Şu anda yürütülen eğitimler bittikten sonra da, lokantanın gelirleriyle, projenin sürdürebilirliliği çerçevesinde uygulama devam edecek.

"KALİFİYE ELEMAN AÇIĞI VARDI"
Geliştirdikleri projeye ilişkin bilgi veren Yaka-Koop aktivisti ve proje koordinatörü Şengül Yüce Dağtekin, Van'da ciddi bir kalifiye aşçı-garson açığı bulunduğunu söyledi.
Proje ile turizm alanında iş yapan sektörlere ve işsiz genç kadınlara faydalı olmak istediklerini belirten Dağtekin, şunları söyledi:
"İlimizde ciddi bir aşçı-garson açığı vardı, bu açığı kapatmak istedik. Merkezimizde eğitim gören aşçı-garson adaylarımız, her gün üst katlarda teorik eğitim görürken, alt katta da dönüşümlü olarak uygulamalı eğitim yapıyorlar. 30 garson, 30 da aşçı yetiştiriyoruz. Uzman aşçı ve garsonlarımız veriyor bu eğitimleri. Önümüzdeki Şubat ayında eğitimler bitecek. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları Vali Haydar Paşa Eğitim Merkezi tarafından verilecek. Bu sertifikalarla kursiyerler daha erken ve daha kolay iş sahibi olabilecekler."

KIZ MESLEK LİSESİNDEN DE ÖĞRENCİLER VAR
Yaka-Koop'un Aşçı-Garson Yetiştirme ve Uygulama Merkezi'ne, Vestel Kız Meslek Lisesi'nden de 10 kız öğrenci devam ediyor.
Dağtekin, bu öğrencilerin de merkezde, staj eğitimi gördüklerini söyledi.

ESNAFLARDAN BAŞVURU
Bu arada eleman arayan bir çok esnafın şimdiden merkeze başvurarak, eleman talebinde bulunduğu öğrenildi.
Bu konuyla ilgili de bilgi veren Dağtekin, şunları söyledi:
"Eğitimlerimiz bir süre önce başladı. Bu süre içinde 160 işyerini dolaşarak ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla bir anket çalışması yaptık. Bu sırada böyle bir çalışma yaptığımızı da öğrenmiş oldular. Şimdiye kadar birçok esnaf bizi arayarak eleman talebinde bulundu. Bu da demek oluyor ki, bu arkadaşlarımız burada sertifikalarını alıp ayrıldıktan sonra kolaylıkla iş bulabilecekler."

YEMEKLER MÜLTECİLERE
Öte yandan, uygulama lokantasında üretilen yemeklerin bir bölümünün de mültecilere dağıtıldığı belirtildi.
Mültecilerin kaldıkları evleri tespit eden kooperatif çalışanları, yemekleri araçlara yükleyerek, evlere dağıtıyor.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı