Kahvaltıcı Kenan Coşkun; Van kahvaltısına yakışmayan satışlar var!

Van’daki kahvaltıcı esnafı, kendileri dışında birçok yerde “Van kahvaltısı” adı altında satışlar yapıldığına dikkat çekerek, bunun Guinness rekorlar kitabına giren Van kahvaltı kültürüne bir darbe olduğunu söylüyor.

VAN 29.11.2018 10:44:51 0
Kahvaltıcı Kenan Coşkun; Van kahvaltısına yakışmayan satışlar var!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan “Kahvaltıcılar Sokak” başta olmak üzere şehrin birçok bölgesinde kahvaltı salonları bulunuyor. 
Ancak, kahvaltı salonlarının yanı sıra bazı işyerlerinde ve fırınlarda da yine kahvaltılık satışlar yapılıyor.

 

KAHVALTICILAR YAKINIYOR
Müşterisine sadece Van kahvaltısı çeşitlerini sunan turistik özelliği bulunan kahvaltı salonları sahipleri ise, bu durundan muzdarip.
Gazetemize konuşan Sütçü Kenan Kahvaltı Salonu sahibi Kenan Coşkun,Van Kahvaltısının Guinness rekorlar kitabına girdiğini hatırlatarak, kahvaltının son yıllarda, mesleği kahvaltıcılık olmayanlar tarafından darbelendiğini söyledi. 
Van kahvaltısını bozmamaya özen gösterdiklerini ifade eden Coşkun, şunları söyledi:
“Bizler öncelikle kahvaltı sofrasının doğallığını bozmamaya çalışıyoruz. Her sektörün bir branşı vardır, bu branşın dışına çıkmamak lazım. Örnek verecek olursam; ben İstanbul’da kahvaltı yapmaya gittim, kahvaltı salonunda sabah kahvaltı çeşitleri ile çorba var, öğlen balık ayrıca canlı müzik var ve burası Van kahvaltısı diye geçiyor. Van kahvaltısı denilince akla gelen bir sunum vardır ve bunu bozmamak lazım. Yıllar önce Van denildiğinde akla Van Otlu Peyniri, Van Kedisi, Van Kalesi, Akdamar Adası geliyordu. Son yıllara baktığımızda ise şehir dışında Van denilince akla gelen Van kahvaltısıdır. Van Kahvaltısı son 10-15 yıldır çok ön plana çıkmış durumda ama birde şu yönü var; İlimizde son 3 yıldır açılan ve yaygınlaşmaya başlayan cafeler. Biz kahvaltıcılar olarak açıkçası biraz gönlümüz kırgındır. Daha önce insanların yaptığı işe, esnaf komşularına ve başka esnaflara karşı bir saygısı vardı. Bizde kahvaltı çeşitleri var ama bizde çorba, poğaça, simit ve börek yoktur. Neden yok? Çünkü börek börekçiden alınır, çorba çorbacıda içilir, bu iş dalında olan esnaf arkadaşlarımızın da kendilerine ait giderleri var. Biz bu sektöre el atarsak bunlara engel olmuş oluruz ve onlara karşı saygısızlık yapmış oluruz. Çünkü bizim işimiz kahvaltıcılıktır ve biz kahvaltıcıyız. Bunun haricinde başka bir iş yapamayız, herkes kendi mesleğini yapmalı. Şöyle çarşıyı bir dolaşın, her hangi bir fırına girin kahvaltı malzemesi satıyor, kahveye gidiyorsun akşam saat 16.00’ya kadar süt satıyor, cafeye gidiyorsun Van Kahvaltısı falan... Cafelerden bize bile mesaj atıyorlar, 20 çeşit kahvaltı 19,90 TL diye. Herkes kendi işini yapmalı, bizler sabahın erken saatlerinde gelir işyerimizi açarız. Şuan benim yanımda 27 kişi çalışıyor, OSB’de bulunan çoğu fabrikada bu kadar personel çalışmıyor. Ama onlar fabrikatör olarak geçer biz küçük esnaf olarak geçeriz...”

 

VAN KAHVALTISINA ÖNEM VERİLMELİDİR
Dünyaca tanınan kahvaltıya Van’da halen gereken önemi vermeyen kesimlerin olduğunu ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:
“Kahvaltımıza önem vermeliyiz. İlin valisi, STK’lar, Turizm İl Müdürümüz, Van Ticaret ve Sanayi Odamız bir araya gelmeliler, çünkü son yıllarda kahvaltı, kahvaltı olmaktan çıktı. Bunun sebepleri nelerdir, Van Kahvaltısına kim, nerede ve nasıl zarar veriyor, bunlar araştırılmalı, denetimler yapılmalı. Van kahvaltısını daha ileriye taşıyabilmek için öncelikle tanıtımlara çok önem verilmeli. Biz firma olarak kahvaltımızı tanıtmak amacıyla yurt içi ve yurt dışı birçok fuara katıldık. Bizim toplanmamız lazım. Örnek olarak Almanya’da bir fuar var diyelim, burada ses getirmek için ne yapılmalı? Turizmle alakalı her sektörden esnafın fikrine başvurulmalı, sadece A firması ya da B firması ön plana çıkmasın, biz Van olarak gidelim, birlik olalım. Başka bir şey daha; mesela TBMM’de bir kahvaltı verilebilir, İstanbul Taksim Meydanında Van Kahvaltısı verilebilir. Bu ve benzeri atılımlar, yeni projeler üretilebilir. Tabii bunun da yolu birlik olmaktan geçer, hep birlikte bütün kahvaltıcılar bir arada olacak, eksiksiz. Bu anlamda bir arkadaşımızın bir fikri vardı, dedi ki! 'Kahvaltı Tırı' olsun, o tırın içerisinde tüm donanımlar olacak ve bütün bölgeleri dolaşacak, her ay bir bölgede. Gittiği bölgelerdeki şehir merkezlerine stant açsın ve kahvaltı sunumu yapsın. Biz burada kahvaltıda ne sunuyorsak, tırın içinde de aynı sunum eksiksiz yapılsın diye bir düşüncesi vardı. Bu yolla ulusal basının da dikkatini çeker, çok etkili bir reklam olur diyordu. Ama bunlar hep böyle ağızda kalıyor, icraat yok. İlimizin yetkilileri bu konuda öncülük yapsınlar, bizler de onlarla birlikte hareket eder, daha çok ses getiririz, Van'ımızı da kahvaltımızı da daha iyi tanıtırız.” 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kahvaltıcı Kenan Coşkun; Van kahvaltısına  yakışmayan satışlar var!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi