“Kadınları dışlayanlara iktidar rolü biçilmemeli“

Van Büyükşehir Belediyesi, kadın özgürlükçü paradigması çerçevesinde belediye çalışmalarında kadın bakış açısı geliştirmek, belediye çalışanı kadınların sosyal, kültürel ve her alandaki sorunlarını tartışmak ve çözüm

VAN 26.03.2015 16:47:03 0
“Kadınları dışlayanlara iktidar rolü biçilmemeli“
Tarih: 01.01.0001 00:00
              Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, belediye kadın çalışanları ile bir araya geldi. Nuda Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya belediyenin tüm kadın çalışanları katıldı. Toplantıda 'Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Kurulu' oluşturuldu. 

           Çoban: Temsiliyet oranının artması gerekiyor
            Seçimlerden önce konuşan Eş Başkan Çoban, toplumun yarısından fazlasını oluşturan kadınların, yaşamın hiçbir alanında bu orana sahip bir temsiliyetlerinin olmadığını söyledi. 
Bu eşitsizliği gidermek için yaptıkları çalışmalara ilişkin bazen eleştirilerin olduğunu aktaran Çoban, "Kadını; anne ve 3 çocuk doğurma görevi verilen eş olarak tanımlarsanız o intiharları nasıl önleyeceğinizi ve kadının toplumdaki yerini nasıl belirleyeceğinizi tartışıp çözüm aramanız gerçekçi olmaz" dedi. 
            Önceki gün Çaldıran'da bir kadının intihar ettiğini söyleyen Çoban,"Buna çok üzülüyoruz. Ama sadece üzülmek yetmiyor. Ülkemizde yaşanan kadın intiharları, kadına yönelik şiddet sonucu ölüm oranları, dünyada dikkat çeken bir noktaya gelmiştir. Artık sadece üzülmenin yetmediğini, çözüm aramak gerektiğini, çözüm noktasında kadınlara rol verilmesi, kadınların çalınan rollerinin de iade edilmesi gerektiği kanaati gelişmek durumundadır. Bu da ancak pratik uygulamalarla olabilir. Siyasetçilerin bu konu ile ilgili teorik ifadeleri artık bir çözüme dönüşmüyor. Bunun için pratik uygulamalara geçilmesi gerekiyor" dedi. 

           9 kadın oy birliği ile kurula seçildi
          Kadınlara; "Yetiştiren biziz, büyüten biziz, öğreten biziz, çözüm gücü de biziz" diye seslenen Çoban, tüm sorunların çözüm gücünün kadınlar olduğunu söyledi. Kadınları öteleyen, toplumdan dışlayan, şiddet uygulayanlara kadınların iktidar rolü biçmemesi gerektiğini belirten Çoban, oluşturulan kadın kurulunun da buna 'dur deme' noktası olacağını söyledi. Oluşturulan kadın kurulunun uygulamalarda kolaylık sağlayan, eş başkanlık sistemini de besleyen ve denetleyen bir kurul olacağının altını çizen Çoban, kurulun en önemli görevinin ise seçilmiş ile atanmış arasındaki dengeyi eşitlemek olacağını ifade etti. Yapılan konuşmanın ardından birimlerden seçilen 9 kadın oy birliği ile 'Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Kurulu'na seçildi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi