Kadınlar, Van Gölü için yola çıktı

Vangölü Aktivistleri Derneği üyesi kadın aktivistler öncülüğünde Van Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla 430 kilometrelik Van Gölü çevresini kapsayan yürüyüş başlatıldı. Yürüyüşün 15 parkur şeklinde gerçekleştirileceği belirt

VAN 9.05.2022 11:19:30 0
Kadınlar, Van Gölü için yola çıktı
Tarih: 01.01.0001 00:00

2015 yılından bu yana Van ve Bitlis’te havzadaki değerlere yönelik faaliyet yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği ilk kez kadınların öncülük ettiği bir etkinliğe imza attı.
Koordinatörlüğünü Best Van Tur CEO’su İrem Bayram’ın üstlendiği etkinlik kapsamında dernek üyesi aktivist kadınlar ve gönüllüler, Van Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla Van Gölü’nün 430 kilometre olan çevresini yürüyecek.

KADINLAR EDREMİT’TE TOPLANDI
Etkinlik için dernek üyesi aktivist kadınlar ile çevreci ve gönüllü kadınlar ‘Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın’ yazılı tişörtleri ile Edremit Kent Meydanı’nda bir araya geldi. 
Etkinliğe Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, proje koordinatörü Best Van Tur CEO’su İrem Bayram, turizmciler, Vadi Doğa Sporları üyeleri, bazı STK temsilcileri ve çevreciler destek verdi.

ANNELER GÜNÜ KUTLANDI
Anneler Günü olması dolayısıyla yürüyüş öncesinde Edremit Kent Meydanı’nda bir araya gelen kadınlara, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, çiçek verdi. 
Belediye görevlileri, katılımcılara pasta ve içecek ikram etti.
Daha sonra da bir araya gelen aktivistler, kıyı şeridinde tek sıra halinde ‘Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın’ sloganını atarak Gevaş’a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da yer aldı. 

“FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yürüyüş öncesinde etkinlikle ilgili duygularını dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, “Bugün ayrıca Anneler Günü. Bütün annelerimizin gününü kutluyorum.” dedi.
Düzenlenen yürüyüşle Van Gölü etrafında bulunan vatandaşların gölün kirlilikten korunması konusunda bilinçlendirilmesinin ve duyarlılık oluşturulmasının amaçlandığını belirten Orhan, şunları söyledi: 
“Vangölü Aktivistlerinin diğer STK’larla birlikte düzenledikleri Van Gölü temizliğiyle, korunmasıyla alakalı bir aktivite. Buradan Gevaş’a doğru, uzun bir parkura doğru yürüyoruz. Van Gölü ile ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. İki yıldır bizim Van Gölü’nün korunmasıyla alakalı düzenlediğimiz bir program var. Van ve Bitlis’teki bütün kurumların paydaş olduğu bir program gerçekleştiriyoruz. Arıtma tesisleri, dip çamuru temizliği, derelerin ihya edilmesinde mesafe alındı ama gerçekleştireceğimiz çok önemli bir konu var o da kirliliğin kaynağı bizleriz, halkımız. Bunun bertaraf edilmesi, bu farkındalığın oluşması lazım, bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Bu da özellikle STK’larımızın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz faaliyet. Çok önemli buluyorum. Basın mensuplarımız çok önemli katkı sunuyorlar. Sizler aracılığıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Esnafımızın destek vermesi bizim için önemli. Okullarda eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Bu konunun sizler aracılığıyla halkımıza ulaşması, doğa için, Van Gölü için hayati önem taşıyor, sizlere de çok teşekkür ediyorum.”

“VAN GÖLÜ ANNELİK YAPIYOR”
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel de yaptığı açıklamada, Van Gölü’nün havza ve bölge için önemine dikkat çekti.
Van Gölü’nün bir anlamda annelik rolünde olduğunu ifade eden Özel, şöyle dedi:
“Bugün 8 Mayıs Dünya Anneler Günü. Bu vesileyle anneler gününü de tebrik ediyoruz. Van Gölü’nün hemen kıyısındayız, biz bugün Van Gölü’ne dikkat çekeceğiz. Van Gölü malum bu bölgeye, bu havzaya aslında bir annelik yapıyor. Biz de bu anlamlı günde Van Gölü’müzü sahiplenmek istiyoruz, sahiplenmek amacıyla burada bir etkinliği başlatmış olacağız. Etkinliğimizin ismi ‘Kadınlar Öncülüğünde Van Gölü İçin Yürüyoruz’. Gölün 430 kilometrelik çevresini adım adım yürüyeceğiz. Amacımız, kapalı bir havza olan Van Gölü’nün kirliliğinin önlenmesi, buna dikkat çekilmesi, sahiplenilmesi, halkta bir bilinç oluşturulması çünkü Van Gölü dünya harikası bir yer. Uzaydan da fark edilecek kadar bir maviliği var. En son astronotların çektiği fotoğrafta da dünya birincisi seçildi. Bu anlamda bu kadar güzel ve özel olan Van Gölü’nü sahiplenmemiz, buna dikkat çekmemiz gerekiyor. Bunun için bu tür aktiviteler düzenliyoruz.”

15 PARKURDA TAMAMLANACAK
Yürüyüşün 15 parkur şeklinde olacağını belirten Özel, şunları kaydetti:
“Bugün Van-Edremit’i yürüyeceğiz, kadınlarımızın öncülüğünde olacak. 15 parkur şekline 430 kilometreyi bulan bir yolculuğumuz olacak. Bu şekilde bir sahiplenmenin ve bir bilincin oluşacağını düşünüyoruz, buna inanıyoruz, şu anda da güzel bir katılım var, gittikçe bilinç yükseliyor. Burada bize destek olan Best Van Tur CEO’su sayın İrem Bayram hanımefendiye, yine aramızda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan hanımefendi var, yine Tatvan’dan, Bitlis’ten, Erciş’ten, Van’dan, Van Gölü etrafında yaşayan gönüllülerden oluşan bir kadın ekibi ve bir erkek ekibi var. Hepsine teşekkür ediyoruz. Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın, başka Van Gölü yok diyoruz.”        

Kadınlar, Van Gölü için yola çıktı 

Haber: Adil Harmancı