Kadınlar için işhanı yapılıyor

Başkale Belediyesi 2015'te projesini tamamladığı Kadın İşhanı'nın yapımına başladı.

VAN 20.05.2016 14:23:30 0
Kadınlar için işhanı yapılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Başkale Belediyesi tarafından 2015'te projesi tamamlanan Kadın İşhanı'nın yapımına başlandı. Kadir Saruhan Caddesi üzerinde bulunan belediyeye ait eski Sebze ve Meyve Halinin yerine yapılacak olan Kadın İşhanı'nın temel atma törenine Belediye Eşbaşkanları Aynur Tarhan ve İhsan Güler, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Şengül Polat, Belediyenin kadın meclis üyeleri ile DBP İlçe Eşbaşkanları Medine Tufan ve Senar Yeşilırmak ve ilçe esnafları katıldı. 

Yapılan temel atma töreninde ilk olarak konuşan Belediye Eşbaşkanı Aynur Tarhan, Başkale için çok önemli bir projenin daha temelini attıklarını söyleyerek; "Bu proje bizler açısından çok değerli bir proje. İlçenin gelişimi ve ekonomisine katkı sağlaması açısından da çok önemli bir proje. Kadınların çalışma hayatına katılmaları ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaları açısından da en fazla değer verdiğimiz projelerimiz arasındaydı ve biz bu gün bu projemizi hayata geçirerek temellerini attık. Bütün ilçe halkına hayırlı olsun" dedi. 
Daha sonra söz alan Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler ise; "Başkale halkı adına çok mutlu bir gün yaşıyoruz. Başkale'de kadının çalışma hayatı adına çok önemli bir adım. Bu gün de kadın çalışmaları adına çok önemli bir yapının temellerini atıyoruz. Ben inanıyorum ki bu yapıyla Başkale kadınının ekonomik özgürlüğünü daha da ileriye taşıyacak. Başkale Belediyesi olarak bundan sonra da daha güzel projelerle Başkale halkının karşısına çıkacağız. Ben burada emeği geçen bütün kadınlara ve emekçilere başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

KADIN İŞHANI...
Başkale Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada temeli atılan kadın işhanına ilişkin şu teknik bilgiler verildi; "800 metrekare alan üzerinde yapılacak olan kadın işhanı, Mezopotamya bölgesinde yaşayan bir çok farklı mimari yapı ele alınarak ve modern mimari sistemleri geliştirilerek kompakt yeni bir mimari sistem oluşturulup yapılacak. Yapının dış hatları doğal ve mekanik taş kaplama olarak eski tarihi yapı görüntüsü sağlayacak şekilde tasarlanmış, odalarda ise kubbeli sistem, dış tarafta revaklar kemerli sistem olarak düşünülmüş. Geçiş hollerinde ise tonozlar kullanılarak yapı estetiği bir bütün olarak tasarlanmıştır. İş Hanı Projesinde, engelliler için bütün engellerin kaldırıldığı ve tamamen engelsiz bir yaşam hedeflenerek yapılmış. Düz zeminden yapının üst katlarına kadar gidiş yolu hiç kesilmeden düşey sirkülasyonu olan asansör sistemi ile engellilerin de çok rahat kullanabilecekleri bir yapı olarak tasarlanmıştır. Diyarbakır Hasan Paşa Hanına benzer bir görünüme sahip olan Han projesinde, eski kültürlerimizden esinlenilerek avlu sistemi, kemer, kubbe ve tonoz kullanılmıştır. Yapının iç avlusu ortada süs havuz olacak şekilde tasarlanmıştır. Belediye iş hanı projesinde en alt katta bulunan Belediye Kadın Konuk Evinde uzak mahallelerden gelen kadınların, dinlenme, çocuklarını uyutma, televizyon izleme ve gün içindeki ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilecekleri bir alan yaratıldı. Bir üst katta kadınların ekonomik hayata eklenmesine ön ayak olacak bir pazar ortamı oluşturuldu. Kadınlar bu alanda kendi ürettikleri envanterleri pazara sunabilecek. Üst katta ise yine kadınların ekonomik girişimine katkı sunacak ve eski yöresel mimari oturma düzeni düşünülerek odalarda kahvaltı salonları ve cafe gibi nezih, sıcak ve güzel bir ortam oluşturulması planlanıyor. Kadınların sosyal hayattaki çalışmalarını ve kadın girişimcilerin belediyemiz tarafından bir umut ışığı olarak desteklenmesinin amaçlandığı projede, ilçe deki kadın girişimcilere daha fazla iş imkanı sağlanması hedefleniyor. Projede, toplamda ortalama 13 metrekare olan 19 iş yeri, fitness salonu, çocuklar için oyun odası, uyku odası, emzirme odası, mutfak, salon, dinlenme odası bulunuyor."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -