Kadın intiharları arttı NELER OLUYOR?

Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Münevver Ölmez, son bir ay içinde Van'da artan kadın intihar vakalarına dikkat çekerek, aileleri, sivil toplum örgütlerini, kadın derneklerini ve devlet yetkililerini duyarlı olmaya çağırdı.

VAN 29.04.2014 17:30:49 0
Kadın intiharları arttı NELER OLUYOR?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da son günlerde özellikle kadınların intihara teşebbüs olayları ve ölümle sonuçlanan intihar vakaları dikkat çekiyor. Kendilerine bir ayda 4 kadının intihar vakası yansıdığını belirten VAKAD aktivisti Münevver Ölmez, tüm kesimleri yaşanan bu vakalara karşı duyarlı olmaya çağırdı.

16 YAŞINDA İNTİHAR ETTİ
Van'da son olarak önceki akşam Karagündüz köyünde 16 yaşında olduğu öğrenilen Güneş Kuşçi isimli genç kız, öğrenilemeyen bir nedenle pompalı tüfekle yaşamına son verdi. Genç kızın otopsisi yapılırken, otopsi sonucunun 15 gün sonra açıklanacağı belirtildi. Babası çobanlık yapan genç kızın anne ve babası uyuduktan sonra saat 24.00-01.00 arasında odasına giderek babasına ait tüfekle intihar ettiği iddia edildi.

BEŞİNCİ KATTAN ATLADI
Kevenli TOKİ'lerinde kalan ve ailesi tarafından isminin açıklanması istenmeyen 20 yaşlarında bir genç kız daha 27 Nisan akşamı 5'inci kattan atlayarak intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak Bölge Hastanesi'ne kaldırılan genç kızın durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
Yine Kevenli TOKİ'lerinde kalan 20 yaşındaki bir genç kızın daha geçtiğimiz hafta silahla intihar ettiği, ancak polisin olayla ilgili olarak, 'şüpheli ölüm' yorumu yaptığı belirtildi. Akköprü mahallesinde de 60 yaşındaki bir kadının bahçesindeki ağaca astığı iple intihar ettiği iddia edildi.

TOPLUM İLGİSİZ
Gazetemize intihar vakalarını değerlendiren VAKAD aktivisti Münevver Ölmez, Van'da son günlerde yaşanan intihar olayları karşısında büyük bir ilgisizlik olduğunu ve bu ilgisizliğe şaşırdıklarını söyledi.
Yetkili hiçbir kurumun ve ailelerin, üstüne düşeni yapmadığını belirten Ölmez, şöyle dedi:
"Van'da son bir aydır şaşırtıcı bir şekilde neredeyse haftada bir tane kadın intihar ediyor. Ve toplum bunları görmüyor. Aileler iç sorunlarını sürüncemede bırakıyor. Özellikle kız çocuklar işin içinden çıkamayınca, bir çıkış yolu bulamayınca intihara yöneliyorlar. Bu kadar intihar vakası yaşanıyor, insan hakları dernekleri başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri, konuya muhatap devlet görevlileri aileleri bilgilendirmiyor, onların yanında durmuyor. Öte yandan komşu komşunun derdinden bihaber. Herkes kendi sorunuyla baş başa kalınca karşımıza bu tür vakalar çıkıyor."

NEDENLERİ ORTAYA ÇIKARILMALI
İntihar vakalarının başta gelen nedeninin ekonomik ve geçim sorunu olduğunu belirten Ölmez, bu sorunun da başka sorunlara yol açtığını söyledi.
Zamanında önlem alınmadığı için sorunların sosyal tramvaya dönüştüğünü ifade eden Ölmez, şunları söyledi:
"Tabi bu ekonomik sorun dallanıp budaklanıp diğer birçok sorunun biçimlenmesine neden oluyor. Geçim sıkıntısı aile içi şiddete dönüşüyor. Kızlar üzerinde evlilik baskısı olabiliyor bazen. Erkek çocuk kız çocuktan üstün görülebiliyor. Maddi sıkıntılar çok küçük bir tartışmanın büyümesine vesile olabiliyor. Tabi bu durumu düzeltecek olan başta devlettir. Ekonomik kuruluşlardır. İlk adım oradan gelecek. Tabi devletin aileleri bilgilendirme eğitimlerini de unutmadan. Aileler daha duyarlı davranmalı, herkes bir başka olaydan ders çıkarmalı. Sivil toplum mağdur olan aileye yakın durmalı. Aileler kendilerini yalnız his etmemeli. Ne var ki bunlar yapılmıyor. Biz de her vakadan sonra sadece üzülmekle yetiniyoruz"

DUYARLILIK ÇAĞRISI
Van'da yaşanan olayların kendini sorumlu his eden tüm kurum ve kuruluşlarca mercek altına alınması gerektiğini de söyleyen Ölmez, şunları kaydetti:
"Kadın kuruluşları, aileler, insan hakları kuruluşları, kadın dernekleri, devletin ilgili kurumları, toplumun tüm duyarlı kesimleri Van'da yaşanan bu son vakaları mercek altına almalı, olayların doğru bir analizini yapmalı ve ortak bir program belirlenmeli. Eğer zamanında önlem alınmazsa, aileler bilgilendirilmezse, vakalar deşifre edilmezse, bu olaylar adeta olağan hale gelecek. Nedenini tam olarak bilmesek de üst üste gelen bu son olaylar gösteriyor ki, içinde bulunduğumuz atmosfer iyi bir atmosfer değil. Bu atmosfere bir an önce müdahale edilmeli."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı