Kadın girişimci Gürcan: 'İnandım, başardım'

Van'da Esra Gürcan isimli kadın girişimci, halı yıkma fabrikası açarak, "Bu işi sadece erkeklerin işi değil, kadınlar da yapabilir. Kadınlar, iş hayatına atılarak 'ben varım' diyebilmelir. Ben buna inandım ve başardı

VAN 18.08.2020 10:36:33 0
Kadın girişimci Gürcan: 'İnandım, başardım'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Esra Gürcan, erken yaşta evlendiğini, hayatın zorluklarıyla erken tanıştığını ancak pes etmeyerek önüne çıkan bir çok zorluğu aşarak bu günlere geldiğini söyledi. Halı yıkama yeri açmadan önce birçok iş dalında çalışarak deneyim kazandığını belirten Gürcan, bir yandan da yarım kalmış eğitimini tamamladığını söyledi. Yaptığı çalışmalar, kendini bulmak için verdiği mücadele ve son aşamada ulaştığı noktanın kadınlara örnek olabileceğini ifade eden Gürcan, "Kadınlar cesaretli olsun, üstesinden gelemeyecekleri iş yoktur" diye konuştu. 

Evli ve 3 kız çocuğuna sahip olan Esra Gürcan, bir yandan çalışıyor bir yandan da kutsal görevi olan annelik görevini ihmal etmeden yerine getiriyor. İş hayatına atılmasının önemli faktörlerinden birinin hem çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak hem de bir kadın olarak kendi ayakları üstünde durmayı başarabilmek olduğunu söyleyen Gürcan, kadınlara tavsiyelerde bulunuyor. Gürcan, "Kadınlarımız durdukları yerde saymasınlar, cesaretli olsunlar, 'ben varım' diyebilsinler, yani çalışma alanı ne olursa olsun cesaretli olsunlar. Hem kendileri için hem de başka kadınlara örnek olabilmek için çabalasınlar” dedi.

2019 yılında Van’da halı yıkama fabrikası açarak bir ilki başaran kadın girişimci Esra Gürcan, hayat hikayesini anlattı. Kadın girişimci, sorduğumuz sorulara şu yanıtları verdi;

Esra Gürcan kimdir? Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

“Van’da şuanda halı yıkama sektöründeyim. Hayata çok erken başladım, hayatın zorlukları ile çok erken tanıştım, çok erken yaşta evlendim. 3 kızım var, iyi bir süreç yaşamadım ama toparlanmam gerektiğini düşündüm. Bu sebeple hayatın içine girmek istedim. İlk olarak 2012 yılında, deprem sonrasında, kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden bir vakıfta çalışmaya başladım ve bu çalışma sürecinde kendimi fark ettim. Yani ortada bir Esra’nın olmadığını gördüm, sürekli birileri ile var olan birinin kızı, birinin eşi gibi hep bu şekilde var olan bir insan olduğumu fark ettim. Bu dernekte çalıştığım süreç bana çok iyi geldi. Kadınlara dokunmak, yaşadıklarını konuşarak öğrenmek bana da bir çok şey kattı. O dönemde eğitimimi de tamamlamak istedim, yani 5’inci sınıftan itibaren okutulmamıştım, okumaya ve yarıda kalmış eğitimimi tamamlamaya karar verdim. Ve bu şekilde aldığım karar doğrultusunda ortaokul ve liseyi bitirdim, üniversite sınavlarına girdim, kazandım ve okudum, diplomamı da aldım. Araba sürmek istiyordum, ehliyet aldım, bu süreçte saydıklarımın hepsini tamamladıktan sonra dernekten ayrıldım.”

Kendi iş yerinizi açmanıza sebep olan en büyük etken neydi ve neden halı yıkama sektörünü tercih ettiniz?

“Dernekten ayrıldıktan  bir süre sonra bir dersanede halkla ilişkiler servisinde çalışmaya başladım. Bu yeni işte çalışmaya devam ederken kendimi iyi hmemeye başlar gibi oldum. Sonra kendi iş yerim olsun istedim. Yani hem çocuklarımın geleceği için hem de kendi geleceğim için bir şeyler yapmak istiyordum. Bu anlamda ne yapabilirim diye çok araştırmalar yaptım, bir kadın denilince sanki mesleklerin cinsiyeti varmış gibi işte bayan kuaförü olabilir, aşçı olabilir, kreş açabilir veya en fazla bir kafe açabilir gibi, böyle şeyler vardı ama ben bunları istemedim. Daha çok sanayi sektörüne girmek istedim, yani erkeklerin yapabildiği bir işle uğraşmak istedim. Amacım hem kadına hitap edebilen bir iş olması hem de erkek sektörüne girmekti. Sonra Van’da halı yıkama sektörüne giren ilk kadın girişimci oldum. Bu meslek dalını araştırdım, hoşuma da gitti ve hiçbir kadının bu iş dalında olmadığını da öğrenince ben ilk olmalıyım dedim. Bu farkındalığı yaratmak istedim. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının çok fazla olduğu bir bölgedeyiz, bu anlamda bu zincirleri kırmak istedim ve bu işe başladım, çok da güzel oldu.”

İş yerinizi açarken neler yaşadınız ve bu süreçte ne tür kazanımlarınız oldu anlatır mısınız? 

“Belki eşlerinin adına iş yeri açan erkekler vardır ama ben burayı tamamen kendi çabamla açtım ve kendim işletiyorum. Burayı açabilmek için kullanılacak makine araştırmasından tutun finansal desteği bulmaya kadar, iş yerimin alt yapısını hazırlarken tüm çalışacak kişilerle ben muhattap oldum. Tesisatçıyla, demirciyle, sanayide almam gereken bir malzeme oldumu kendim gittim aldım. Bu uğraşlarım sayesinde hem bu tarz işleri yönetebilme bilgim oldu hem de bu uğraşlar bana iyi geldi. İş yeri kuracaktım ve bunun için emek harcıyordum. Tamamen kendi emeğim ve cesaretimle bu işe başladım ve başardım da. İş yerimi açarken KOSGEB’ten destek alabileceğimi düşünüyordum ama 2019 yılı itibari ile maalesef hizmet sektörüne hibe desteği kapanmıştı, verilmiyordu. Vergi levhamı aldım, tekrar başvurdum ama maalesef yine makine desteği alamadık, çalışan personel desteği alamadık, kira desteği alamadık ama cüzi miktarda bir para aldık, çok azdı. İş yerimde bulunan ekipmanları kredi çekerek alabildim. Kredimizi ödüyoruz, işlerimiz iyi, müşterilerimiz memnun. Sezonda işler yoğun olduğu zaman çalışan personel sayısı artabiliyor ama şuan 4 kişi çalışıyoruz. Personelimiz deneyimli, daha önce de bu alanda emek veren kişilerden oluşuyor. Ben çalışanlarıma patronluk yapmıyorum, patronları değilim, onların ablasıyım, arkadaşıyım, bir aile ortamımız var.”

Geleceğe dair kendi sektörünüzle ilgili hedefleriniz var mı, varsa nelerdir?

“Geleceğe dair hedeflerim var. Bu sektörden asla vaz geçmek istemiyorum. Yerimi daha da büyütmek istiyorum, ileriye dönük daha büyük işler yapmak istiyorum. Şöyle şahsıma ait bir yer olsun, çok kişinin çalışabileceği büyük bir fabrikam olsun istiyorum. Hizmet sektöründe gerçekten tanınan, kaliteyi hizmete dönüştürmüş bir firma olarak uzun yıllar devam edeceğim, bunun için de elimden geleni yapacağım. Bunun dışında ben sadece bir halı yıkamacı olarak durmak istemedim, halı yıkamacılarla iletişime geçtim. Türkiye geneli bir dernek açtık. Sosyal medya üzerinden görüştüğümüz meslektaşlarımız vardı, beni aradılar, bizimle çalışmak istermisiniz dediler. Bir dernek kuralım dediler, ben de olur dedim ve derneğimizi kurduk. Türkiye geneli kurucu üyesi olduğum Müstakil Halı Yıkamacı İş İnsanları (MÜHİAD) Derneğimizi kurduk. Bu dernekte Kadın Girişimciler Komite Başkanı ve Genel Sekreteriyim. Derneğimiz Ankara kuruluşludur. Şuanda üye alımlarımız devam ediyor, toplantılarımız arada oluyor. Halı yıkama sektörünü meslek olarak bile görmeyenler var, çalışma alanı olarak görmüyorlar, sıradan bir temizlikçiymiş gibi görüyorlar. Ben bu mesleğin böyle görülmesini istemiyorum, daha iyi yerlerde olmasını istiyorum.”  

İş yerinize gelen ve patron olarak karşılarında bir kadın gören müşterilerinizin size karşı tepkileri nasıl oluyor? 

“Aslında pozitif yani çok iyi tepki alıyorum. Mesela müşteriler buraya geldiklerinde veya telefon açarak hizmet almak istediklerinde bir kadınla iletişim kurduklarını görünce bu onları da rahatlatıyor. Halı yıkamacılar genelde erkektir, buraya gelen müşteriler iş yerinin benim olduğunu gördüklerinde hem şaşırıyorlar hem farklı geliyor hem de temizlik açısından güven de veriyor. Hani bir kadının eliyle halının yıkanması, bir kadının gözüyle bu işin yapılması onlara daha kaliteli geliyor. Bu açıdan çok olumlu oluyor. Kadınlara sizin aracılığınızla bir çağrıda bulunmak istiyorum; kadınlarımız durdukları yerde saymasınlar, kadınlar cesaretli olsunlar, kadınlar ben varım diyebilsinler. Çalışmaya cesaret etsinler, hem kendileri için hem de başka kadınlara örnek olabilmek için, kadınlar ben varım diyebilmeliler.”

Salgın sürecindeyiz, bu süreçte halı yıkamada nelere dikkat ediyorsunuz? 

“Pandemi sürecinde insanların tedirgin olması nedeniyle bir süre işlerimizde bir durgunluk yaşandı. Şöyleki acaba halılar karışıyor mu? Nasıl yıkanıyor? Bu konuda çok sorular sordular. Biz dezenfektan çok kullandık, halılar hiç bir şekilde karıştırılmadı, sırayla yıkandı. Zaten makine tek halı alabiliyor, aynı anda birkaç halının yıkanması mümkün değil. Hem kendi sağlığımız için hem de müşterilerimizin sağlığı için kurallara çok dikkat ettik, ediyoruz da. Burada halı yıkama işlemi bitip kurutulduktan sonra paketleme esnasında tekrar dezenfektan sıkılıp paketleniyor. Bu şekilde müşterilerimize halılarını teslim ediyoruz. Emin olmayan müşterilerimize veya isteyen müşterilerimize çektiğimiz fotoğraflarla ve videolarla halılarının aşama aşama hangi süreçlerden geçtiğini gösteriyoruz. Bu da çok etki sağladı, müşterilerin güvenini kazanmak açısından iyi oldu.”

Kadın girişimci Gürcan: 'İnandım, başardım'

Özel ropörtaj: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi