Japonya, Asya'nın Van Ekibine 100 Bin Dolar Hibe Etti

Japonya devleti, Doğu Anadolu fayı üzerinde yaşanabilecek afetlere karşı Van'da üs kuran Kimse Yok mu Derneği'nin arama kurtarma ekibi ASYA'ya 100 bin dolar hibe etti.

VAN 3.04.2013 14:20:05 0
Japonya, Asya
Tarih: 01.01.0001 00:00

Japonya devleti, Doğu Anadolu fayı üzerinde yaşanabilecek afetlere karşı Van'da üs kuran Kimse Yok mu Derneği'nin arama kurtarma ekibi Asya'ya 100 bin dolar hibe etti.

Kimse Yok mu Derneği'nin 200 yıldır uyuyan Karlıova'dan başlayıp İskenderun'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki afet hazırlık ve uygulama çalışmalarını önemseyen Japonya, 1989 yılından beri "Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (Japan ODA)" kapsamında dağıtılan yardımların 2012 yılında Asya ekibine verilmesini uygun buldu. Asya'nın, Türkiye'yi yasa boğan Van depremlerini bizzat yaşayan 15 gönüllü ile oluşturduğu ekibe verilen 100 bin dolarlık hibenin protokolü Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde törenle imzalandı. Protokolü Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki ile Kimse Yok mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Türkoğlu imzaladı.

Asya Ekip Lideri Cenk Yoleri ve Japon yetkililerin de hazır bulunduğu törende konuşan Büyükelçi Araki, afetlerde can kaybını en aza indirgemek için yapılan anlamlı çalışmanın başarıyla sonuçlanmasını temenni etti.

ÖNEMLİ DESTEK

Kimse Yok mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Türkoğlu ise Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında verilen önemli destek sayesinde VanAsya Ekibi'nin Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu (International Search And Rescue Advisory Group) INSARAG standartlarına uygun ekipmanla donatılacağını söyledi.

Son depremlerde Van halkının yaralarını saran Asya ekibi, Pakistan, Tacikistan, Endonezya ve Haiti'deki afetlerde görev almıştı. Asya, deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın Sendai kentine özel bir izinle girerek, çok sayıda Türk vatandaşını bölgeden tahliye etmişti.