İyi düşün Van!

Van’da yarın yapılacak yerel seçimlerde 577 bin 259 seçmen Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını seçecek. Büyükşehir olarak ilk kez sandığa gidilecek olan Van’da büyükşehir başkanlığı için 11 belediye başkan adayı yar

VAN 29.03.2014 12:33:42 0
İyi düşün Van!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da yarın yapılacak yerel seçimlerde 577 bin 259 seçmen Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını seçecek. Büyükşehir olarak ilk kez sandığa gidilecek olan Van’da büyükşehir başkanlığı için 11 belediye başkan adayı yarışacak. 2015 yılına kadar Van Büyükşehir Başkanlığı koltuğuna oturacak olan belediye başkanını belirleneceği seçimde ayrıca muhtar, il genel meclisi, ilçe belediye başkanları için de oy kullanılacak.

Yarın ilk kez büyükşehir belediye başkanını seçecek olan Van’da yeni bir dönem başlayacak. Aylardır siyasi arenada boy gösteren adaylar susacak, halk iradesiyle büyükşehir belediye başkanını seçecek. İlk kez büyükşehir belediye seçimlerine gidecek olan Van’da büyükşehir belediye başkanı dışında 13 ilçede de belediye başkanlığı seçimi yaşanacak. Van’ın büyükşehir olması ile birlikte en ücra köydeki vatandaşın da büyükşehir başkanını seçeceği kentte 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için halk sandık başına gidecek. Toplamda 4 oy kullanacak olan vatandaşlar Van Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, İlçe belediye meclis üyeliği ve mahalle muhtarlığı için oy kullanacak.

KİMLİKLERDE T.C. NUMARASI MUTLAKA OLMALI

Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden bu kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek.

TURUNCU, MAVİ, MOR ZARFLAR

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak. Seçimde sırasına göre, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa konulacak. Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek. Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.

11 BÜYÜKŞEHİR ADAYI YARIŞACAK!

Sabah saat 07.00 itibariyle sandık başına gitmeye başlayacak olan Van halkı en son saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek. Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Türkiye genelinde 26 siyasi partinin yarışacağı yerel seçimlerde Van’da ise 11 büyükşehir belediye başkanı yarışacak.

İŞTE VAN’IN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI!

Van’da 11 büyükşehir adayının yarışacağı seçimlerde partilerin büyükşehir adayları ve partileri şu şekilde oluşuyor:

Ak Parti (AKP) – Osman Nuri GÜLAÇAR
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) – Yüksel DELALOĞLU
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) - Bekir KAYA
Büyük Birlik Partisi (BBP) – Mehmet Sait SEVEN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) – Mehmet KURUKÇU
Demokrat Parti (DP) – HAKAN KEDALİ
Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) Abdulmenaf KIRAN
Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) – Mehmet Mehdi OĞUZ
İşçi Partisi (İP) – Nihal GÜNDOĞAN
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) – Mustafa ALKOÇ
Saadet Partisi (SP) – Fethullah ERBAŞ

2 YENİ İLÇE İLE BİRLİKTE 13 İLÇEDE DE YARIŞ VAR

2014 yılı itibariyle belirlenen ve YSK'nın 30 Mart 2014'te yapılacak seçimler öncesi hazırlanan net rakamlara göre Van'da geçtiğimiz seçimlere oranla ciddi bir yükseliş yaşanırken 2014 itibariyle toplam seçmen sayısı ise 577 bin 259 olarak açıklandı. Nüfusu geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından 1 milyon 70 bin 13 olarak açıklanan Van'da ilçe nüfus oranları ve seçmen sayısı ise şu şekilde oluştu: Son açıklanan rakamlara göre Van'ın hem nüfus hem de seçmen sayısı en büyük olan ilçesi İpekyolu ilçesi olarak açıklanırken, bu istatistikler ise şu şekilde oluştu: Nüfus: 274 bin 902, seçmen sayısı: 159 bin 785. Öte yandan Büyükşehir yasasının oluşması ile birlikte sınırları belirlenen Tuşba ilçesi ile sınırları genişleyen Edremit ilçeleri de İpekyolu'nu izleyen iki büyük ilçe oldu. Tuşba'nın nüfusu 138 bin 123 olarak açıklanırken seçmen sayısı ise 74 bin 337 olarak belirlendi. Edremit'in ise nüfusu 105 bin 506 seçmen sayısı 60 bin 573 olarak duyruldu. Van’a bağlı ilçelerde en az seçmen sayısı olan ilçe ise 8 bin 131 seçmen ile Bahçesaray.

İŞTE İLÇELERİN NÜFUSLARI VE OY ORANLARI:

Bahçesaray 8 bin 131seçmen 40 sandık, Başkale 28 bin 569 seçmen 126 sandık, Çaldıran 32 bin 239 seçmen 141 sandık, Çatak 11 bin 856 seçmen 61sandık, Edremit 60 bin 562 seçmen 213sandık, Erciş 90 bin 372 seçmen 345 sandık, Gevaş 17 bin 579 seçmen 78 sandık, Gürpınar 20 bin 806 seçmen 111 sandık, İpekyolu 159bin 768 seçmen 530 sandık, Muradiye 26 bin 658 seçmen 117 sandık, Özalp 34 bin 828 seçmen 142 sandık, Saray 11 bin 493 seçmen 49 sandık Tuşba’da ise 74 bin 325 seçmen 274 sandıkta oy kullanacak. Öte yandan 2009 yerel seçimlerinde 7 bin 114 seçmenin bulunduğu Van'ın Edremit ilçesinde, yeni büyükşehir yasası ile ilçe sınırlarının genişlemesi ve deprem konutlarının faaliyete geçmesiyle seçmen sayısı 9 kat artarak 60 bin 562 oldu. Bir önceki yıl 24 bin 442 olan ilçe nüfusu ise 105 bin 506'ya yükseldi.

BDP Mİ AK PARTİ Mİ?

1963 yılından bu yana hiçbir partinin iki dönem üst üste belediyeyi kazanamadığı Van’da 2014 büyükşehir seçimleri bu anlamıyla da ayrı bir önem arzediyor. 2004 yılında AK Parti’nin belediyeyi yönettiği 2009’da ise BDP’nin devraldığı Van’da bu seçim bu anlamıyla da tarihi bir geleneği de değiştirmiş olacak. Zira bu seçimleri BDP kazanırsa on yıllardır süren gelenek bozulacak ve bir parti ilk kez üst üste kazanmış olacak. AK Parti’nin kazanması halinde ise gelenek bozulmadan devam etmiş olacak. 2009 seçimlerinden 2 yıl önce yapılan genel milletvekili seçimlerinde Van ve ilçelerinin belediye sınırları içerisinde AKP, 11 ilçenin birinci partisiyken 2009 yerel yönetim seçimlerinde ancak 5 ilçenin belediye başkanlığını kazanabildi. Buna karşılık DTP de 5 ilçenin belediye başkanlığını aldı. Van’da 2009 belediye başkanlığı seçimlerinde yarışan ilk iki parti arasındaki oy oran farkı 3 ilçede 1 puanın altında, 4 ilçede 6-9 puan arasında, 4 ilçede 10-12 puan ve bir ilçede de 18 puan düzeyinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla Van’ın ilçelerinde 2009’da yapılan belediye başkanlığı yarışında partiler arasında büyük olmayan oy oran farkları, Van’da çekişmeli bir yerel yönetim seçimleri yaşandığının kanıtı olarak öne çıkıyor.

BDP VAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI BEKİR KAYA:

1977 yılında Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Iğdır ve Ağrı illerinde tamamladı. 1994 Yılında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt oldu. 1999 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2001 yılında Van İline yerleşerek, Van Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaya başladı. Van ilinde Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

AK PARTİ VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OSMAN NURİ GÜLAÇAR:

1965 yılında Van’da doğdu. İlk ve ortaöğretimini aynı ilde bitirdi. İmam-hatip lisesinden mezuniyetinin ardından Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. Yabancı dil olarak Arapça bilmektedir. Bölge’de Kanaat Önderi olarak tanınan Osman Nuri Gülaçar, 28 yıl imam-hatip olarak görev yaptı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde faaliyet gösterdi. Ensar Vakfı Van Şube Başkanlığı görevinde bulundu. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

SP VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI FETHULLAH ERBAŞ:

1947 yılında Van’da dünyaya geldi. İstanbul Hukuk fakültesinden mezun oldu. 1989 yılında Van belediye başkanı oldu1989 yılı Van Belediye Başkanlığı ile XIX., XX. ve XXI. Dönem Van Milletvekilliği yapmıştır. Halen Denetçi ve GİK üyesidir. Milli Görüşün Birçok kuruluşunda aktif görev yapan Erbaş evli ve 4 çocuk babasıdır.

CHP VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MEHMET KURUKCU:

1978 yılında Van'ın Erçek beldesinde dünyaya geldi. İlk ve Orta öğrenimini Erçek'te, Lise eğitimini Van Atatürk Lisesinde, Üniversite eğitimini ise Anadolu Üniversitesi Büro yönetimi bölümünde tamamladı. Uzun yıllar ticaretle uğraştı. Ticari faaliyetlerini halen bile devam ettirmektedir. Siyasi yaşamına 2003 yılında SHP'de Erçek Belde başkanı olarak başlayan Kurukcu 2011 yılında CHP il başkan yardımcısı olarak görevlendirilmiştir. (Şehrivan)