İstihdamı artırmak şart

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) tarafından organize edilen Mütevelli Heyet Toplantısı’ndan sonra verilen yemekte yapılan konuşmalarda, Van’ın var olan potansiyeline ve işsiz genç nüfusa dikkat çekilerek, istihdamın artırılmasını

VAN 27.03.2017 10:11:20 0
İstihdamı artırmak şart
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Mütevelli Heyet Toplantısı, geçtiğimiz Cuma akşamı Hilton Otel’de Vali İbrahim Taşyapan başkanlığında gerçekleştirildi. Basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından bir yemek verildi.

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Vali İbrahim Taşyapan, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve sanayicilerin katıldığı yemekte konuşan Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, hedefleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“PROJE ÜRETTİK”

Göreve geldikten sonra proje endeksli çalıştıklarını belirten Bozkurt, şunları söyledi:

“Göreve ilk geldiğimiz andan itibaren sanayicilerle böyle geleneksel sisteme dönüştürülebilecek bir araya gelme toplantılarını düzenlemeyi hedefledik. Geçen sene bir toplantı gerçekleştirdik, çok verimli bir toplantı olmuştu. Bu ikinci toplantımızı da yapmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayız. Başından beri proje üretmeye çalışan bir yönetim ortaya koymaya çalıştık. Hükümetimiz ve ildeki bütün kurumlarımızla güçlü bir işbirliği içinde olduk. Çok önemli bir kurumu temsil ediyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Hükümetimizin ilgisinden ve alakasından son derece memnunuz.”

“ALTYAPI FİZİBİLHALE GELMELİ”

Yatırımlar için altyapı konusunda hükümetten taleplerinin olduğunu da ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti:

“Yurt içinden, yurt dışından kentimize önemli yatırımcı talepleri aldık. Bu yatırımların yapılabilmesi için ve mevcut yatırımların güçlendirilmesi için sürdürülebilir rekabet gücünün ortaya çıkarılması lazım. Hükümetimizden talebimiz ve çağrımız şudur; üreten Türkiye, üreten Van için; ihracatı, istihdamı ve milli gelirimizin artırılması için yatırım altyapı ortamının fizibil hale getirilmesi hayati derecede önemlidir.”

ORTA VE KISA VADE HEDEFLER

“Bunun için de önümüze bir takım hedefler koyduk.” diyen Bozkurt, OSB’nin hedeflerini şöyle özetledi:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 yılı için iki yıl önce Van'a öngörmüş olduğu 1 milyar dolar ihracat hedefi bulunmaktaydı. 2023 yılına kadar Van’ın yüzde 10’unu istihdam etme gibi bir vizyonu vardı Van OSB’nin. Yine geleneksel bir eğitimci proje anlayışı ile eğitim kurumumuzu OSB’mize kazandırmayı hedefliyorduk. Van’ın envanterinin çıkarılarak bütün kurumların bunu sahiplenmesini önerdik. Bölgemizde rekabet gücünün artırılması için SGK ve vergi gibi indirimlerden faydalanmayı önerdik. Enerji desteği istedik, ulaşım desteği istedik. Faizsiz kredi desteği istedik yatırımcılarımıza. OSB’de üretilen ürünler için Kamu alım garantisini talep ettik. Güneş enerjisinden maksimum faydalanmayı önerdik hükümetimize. Tarım ve hayvancılık politikalarının gözden geçirilerek daha çok insan kaynağının eğitimi için önerilerde bulunduk. Turizm için farklı stratejiler geliştirilerek, tatil köyleri hedefledik. Yer altı ve yerüstü zenginlik kaynakları için proje patent merkezinin kurulmasını önerdik.”

YAPILMASI GEREKENLER

Bozkurt, orta vadede yapılması gerekenleri de, “Beşinci etabımızda yaklaşık 300 sanayiciye yer vermek için süratle bu projelerin hazırlanıp buranın yatırımcılara tahsis edilmesi lazım.  Hükümetimizin sunduğu nimetlerden maksimum düzeyde kentimizi faydalandırmamız gerekiyor. Şırnak karayolu ile Kapıköy sınır kapısının da bitirilmesi lazım. Van’a bir tramvay yolu kazandırılması lazım. Van-Trabzon limanına demiryolu hattının döşenmesi lazım. Van-Tebriz hızlı tren hattının en azından programa alınması lazım. Van OSB’de bulunan bazı altyapı eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Kısa ve orta vadedeki hedeflerimiz bunlar, beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti. 

Bozkurt, daha sonra da göreve geldikleri tarihten bu yana yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

GÜVENLİK SORUNU

Vali İbrahim Taşyapan da yaptığı konuşmada, daha çok güvenlik sorununa dikkat çekti. Bu sorunun yatırımcıyı ciddi bir şekilde etkilediğine vurgu yapan Vali Taşyapan, şunları söyledi:

“Bugün OSB’mizin mütevelli heyet toplantımızı gerçekleştirdik. Arkasından da yönetim kurulu ve sanayicimizle bir araya geldik. OSB’miz bildiğiniz gibi Van’ımızın en önemli sanayi kuruluşlarını bir araya getiren sanayi bölgemiz. Yüzden fazla fabrikamız orada faal olarak çalışmakta, binlerce insanımız da orada istihdam edilmekte ve çok çeşitli alanlarda da yatırımlarımız var. Hakikaten OSB’ler yatırımcılarımız için bulunmayan yerler. Çünkü devletimiz hem alt yapısını gerçekleştiriyor, hem de orada yatırım yapılmayı cazip hale getiriyor. Yatırımcılarımız bir sürü prosedürle karşılaşmadan yatırımlarını yapıyorlar. Devletimiz doğu ve güneydoğu bölgesinin gelişmesi için değişik teşvik politikası uygulamaktadır. Bunlardan biri de iki yıl önce yürürlüğe kondu ve böylece biz de 6. bölge teşviklerinden yararlanabiliyoruz. Ama ne yazık ki bu faydalanma umduğumuz kadar yatırımcıyı bölgemize çekememektedir. Tabi bunun birçok nedenleri vardır. Özellikle bölgemizdeki güvenlik sıkıntıları nedeniyle de yatırımcıların gelmesinde çekingen davrandıklarını görüyoruz. Hakikaten yatırımcının göz önünde bulundurduğu şey teşviklerdir, parasal teşviklerdir, vergi ve sigorta teşvikleridir, altyapılardır, yatırım ortamının iyileştirilmesidir, ama güvenlik konusu önde gelen en önemli konudur. Devletimiz de bu konuda büyük kararlılık göstermekte ve inşallah bu ortamı en iyi şekle getirmek için mücadele vermektedir. Devletimizin bu kararlılığı sizin kararlığınızla da desteklendiği zaman memleketimizin huzurunu bozan terör unsuru, güvenlik tehdidi ortadan kalkacaktır. Bunu sağlamanın gayreti içindeyiz.”

İYİ ŞEYLER DE VAR

Her şeye rağmen Van’da önemli bir altyapının da olduğunu ifade eden Vali Taşyapan, şöyle dedi:

“Bütün bunlara baktığımız zaman ilimizde önemli bir altyapı eksiğimiz bulunmamaktadır. Gerek ulaşım altyapımızda, gerek teknolojik altyapılarımızda, gerek eğitim altyapımızda, gerek sağlık altyapımızda, bunların hepsi sizlerin gözü önünde olan hadiselerdir. Bugün Van’ımız karayoluyla, demiryoluyla, havayoluyla dünyanın her tarafına bağlıdır. Orta Asya’ya İran üzerinden açılan tek demir yolu hattı ilimizden geçmekte ve sınırımıza ulaşmaktadır. Kapıköy sınır kapımız her geçen gün daha da iyiye gitmekte, Ağustos ayında temelini attığımız kapıdaki binamız inşallah hizmete geçtiğinde hem çift yollu girişler sağlamış olacağız ülkemize, hem de modern bir hizmet ortamını da yaratmış olacağız. Bütün bunlar ilimizin imkânlarıdır. Tabi ki daha iyisini yapacağız mutlaka. Şu ana kadar bir buçuk milyara kadar yatırım teklifi aldığımızı da buradan söylemek istiyorum.”

GÜÇ BİRLİĞİ TOPLANTILARI

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da yaptığı konuşmada, ildeki tüm kurumların dâhil olduğu Güç Birliği Toplantılarına değindi.

Bu toplantılarda Van için önemli kararlar alındığını belirten Milletvekili Atalay, alınan kararları ve elde edilen kazanımları şöyle aktardı:

 “Van geleceği parlak bir ilimiz. Konjöktörel daralmalar ülkeler için de şehirler için de olabilir, ekonomiler için de bu geçerlidir. Van ülkemizin istisna şehirlerinden birisi, hem turizm açısından, hem yatırım açısından, hem ihracat ve ticaret açısından çok özellikli bir şehrimiz. Bunu Türkiye’yi iyi bilen birisi olarak da ifade etmek istiyorum. Doğrusu Van için neler yapılabilir, nasıl projeler geliştirilebilir onları iyi çalıştık. 2015 seçimlerine giderken ilk defa bir il için seçim beyannamesi hazırladık. Ve orada seçimden sonra hangi projeleri gerçekleştireceğimizi taahhüt etmiş olduk. Seçim beyannameleri bir sözleşmedir. Hamdolsun o taahhüdümüz üzerinde çalışıyoruz. Yani bunlardan bazıları gerçekleşti, bazıları üzerinde çalışıyoruz. Valimizle, OSB başkanımızla çok iyi bir işbirliği içindeyiz, çok iyi bir uyum içindeyiz. Seçim beyannamemizde ‘Güç Birliği oluşturacağız, resmi-sivil tüm kurumlar, sorunlarımızı orada konuşacağız’ diye, 2015’ten hemen sonra gerçekleştirdik. İlk toplantısını 2016’da yaptık. Mesela son toplantımızın konusu tarımdı, Van’ın tarımını konuştuk. İlk defa belki böyle Van’ın tarımı ele alınmış oldu. Sonunda da oradan kararlar çıktı. Ve o kararları şu anda takip ediyoruz. Birisi et-balık kurumu, burada kurma kararı alındı, üniversitenin yanında arazisi var. Oranın bütün çalışmaları yapıldı ve 31 Mart’ta ihalesi yapılıyor. İkinci karar da şehrimizde iyi bir hayvancılık organize sanayi bölgesinin kurulmadıydı. Ülkemizde pek fazla uygulaması yok. Şu anda Şanlıurfa’da sayın bakanımız kendi seçim bölgesinde iyi bir modelini kuruyor, bir de Van’la ilgili karar verildi. Çünkü Van bir hayvancılık bölgesi. Bunun çalışması yapıldı, şimdi arsa tespitiyle meşguller, iyi bir arsa bulmak gerekiyor, çok geniş bir alan olacak. Borsasıyla, modern ahırlarıyla, satış yerleri ile çok iyi bir tesis olacak. Dolayısıyla güç birliği toplantılarında buna benzer kararlar alıyoruz ve yürütüyoruz. Bir toplantıda eğitimi masaya yatırdık. O toplantıyı yaptığımızda Van’da 3 binin üzerinde öğretmen açığımız vardı. Bakanımızla hükümetimizle bunu konuştuk ve ‘sözleşmeli öğretmenlik’ diye bir uygulama getirdik, bu Van’ın eseridir. Ve bu uygulama öyle çıktı.”

“İSTİHDAM EN ÖNEMLİ SORUN”

Van’ın en önemli sorununun istihdam ve bundan kaynaklanan işsizlik olduğunu belirten Atalay, bundan sonra yapılacaklarla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“İlimizin bütün bu sorunlarını takip etmeye çalışıyoruz. Önümüzde çevre yolu gibi, stadyum gibi konular var. Mobilyacılar sitesi diye yeni bir site kurulacak, onun arsası şu anda çözüldü. Marangozlar ve mobilyacılar için küçük bir sanayi sitesi kurulmuş olacak. Tekstil kentin bazı sorunları var, onlar gideriliyor, inşallah bu yaz biter bunlar. Tekstil kent şu haliyle bile 1500 gibi bir istihdam sağlıyor. Cazibe merkezleri içinde Van da var. Hatırladığım kadarıyla 130 kadar başvuru oldu. Yeni yatırımlar için OSB’deki 5. ve 6. etabın bitirilmesi lazım. Bunların hepsi için çalışılıyor, binası yapılıp teslim edilecek. İstihdam, ilimizin çok önemli bir sorunu. Şehrimizin yaş ortalaması 19,5. Türkiye’deki yaş ortalaması yaklaşık 35. Bu şu demek Van’da genç nüfus çok fazla. Bu da iş beklentisi olan bir nüfus genç nüfus. Dolayısıyla da işsizlik önemli bir sorun. İnşallah bu yatırımlarla, bu çalışmalarla bu anlamda da gelişmeler olur.”

Haber: Adil HARMANCI