“İstihdam Seferberliği ve Teşvik Programı Semineri” düzenlendi

Van Organize ve Sanayi Bölgesi’nde (Van OSB), “2019 Yılı İstihdam Seferberliği ve Teşvik Programı Semineri” düzenlendi. Seminere, Van Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Salih Serçe, Sosyal Güvenlik Kur

VAN 16.03.2019 11:30:06 0
“İstihdam Seferberliği ve Teşvik Programı Semineri” düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van OSB Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün “2019 Yılı İstihdam Seferberliği ve Teşvik Programı Semineri” düzenlendi.

Seminere,  Van Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Salih Serçe, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Van İl Müdürü Abidin Göksoy, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer ve iş insanları katıldı. 
Seminer, ev sahibi olması nedeniyle Van OSB’nin tanıtım filmi ile başladı.

“DESTEKLERİ ÖNEMSİYORUZ”

Seminerde ilk konuşmayı yapan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, destekleri önemsediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Krediler daha fazla verimlilik odaklı sunulmalı ve kalıcı büyümeye de katkı vermeli. Üreticimizin önünü açacak, ürettiklerini ulusal ve uluslararası pazarlarda pazarlayacak, rekabet gücünü artıracak pazarlama teknikleri konusunda destek sağlamalıdır. Çünkü üretici ve sanayimizin üretim, ürün kalitesi ve üretim kapasitesi ile ilgili hiçbir problemi yok sadece ürettiklerimizi satacak Pazar konusunda önümüzün açılmasını istiyoruz. İstihdam ve SGK desteklerini önemsiyoruz. Ancak SGK primlerinin çok yüksek olduğu kanaatindeyiz. Primlere gelen geçici teşviklerden ziyade SGK primlerini makul bir seviyeye çekelim. İlin ekonomik yapısına uygum bir prim sistemi temel arzumuzdur. İlimizin özel konumu göz önünde bulundurularak pozitif bir ayrımcılık talebimizdir. Bir de destekleyici kurumlarımızdan ricamız, teşvik ve istisnalardan yararlanmak isteyen üretici ve yatırımcılarımıza bürokratik işlemler konusunda iş ve işlemlerini kolaylaştırmalıdırlar.”

TOPLUMSAL BARIŞA ETKİSİ

Daha sonra konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Van İl Müdürü Abidin Göksoy, ekonomik yaşamda sağlanacak adaletin toplumsal barışa olan katkısına dikkat çekerek, şöyle dedi:
“Toplumsal barışın sağlanması ekonomik ve sosyal adaletin sağlanmasına bağlıdır. Sosyal adalet ve sosyal barışın bir unsuru da, işçi-işveren barışıdır. Ekmek teknesi yok olursa ekmekte yok olur onlarca, yüzlerce kişiye aş veren, iş sahibi eden bir işveren yok olursa, bir iş adamı yok olur ama onlarca, yüzlerce kişide işsiz kalır. Aile efradı ile birlikte binlerce kişi aşsız kalır. Burada toplanmamızın sebebi de işverenlerimizin ekmek teknelerinin yok olmasını önleyerek, onlara destek olunması için devletimizin ve hükümetimizin uyguladığı teşviklerle ilgili bilgilendirme yapmak, işverenlerimizin yükünü azaltmak istihdam alanlarını genişleterek işsizlerimizi iş, aş sahibi yapmaktır.”

14 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

İŞKUR İl Müdürü Mehmet Salih Serçe ise, 2018 yılında 14 bin kişiye iş imkânı sağladıklarını 2019’da bunu 20 bine çıkarmak istediklerini belirterek, “ İŞKUR olarak bizler 2018 yılında verdiğimiz desteklerle yaklaşık 14 bin insanımıza iş kazandırdık, iş sahibi yaptık. Bugün diyoruz ki 2019 yılında bunu 20 bine çıkaralım hep birlikte, el birliği ile devletimizin, hükümetimizin desteği ile verdiği teşviklerle. İşverenlerimize destek olma yolundaki çalışmalarımız son sürat devam etmektedir. Bu yönde de işverenlerimizin bu verilen teşviklerden yararlanma, bunlardan istifade etme noktasında bir irade ortaya koymalarını özellikle beklemekteyiz. Çünkü şuan da gerek ücret desteği, gerek işe ilk alım projesi, gerek prim desteği, anne projesi gibi kreş desteği, bir sürü proje ile birlikte işverenlerimize bu desteği zaten sunmaktayız.” diye konuştu.

EKONOMİ GÜÇLÜ OLMADAN…

Van Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven de, yaptığı konuşmada, ekonominin toplum ve ülke yaşamındaki önemine değindi.
Ekonomik faaliyetlerin bir ekip işi olduğuna dikkat çeken, Baygüven, şunları söyledi:

“OSB kurulduğu zaman, hizmet sektörü ile ilgili çalışmalar yapıldığı zaman, reel sektör dediğimiz iş yapan hizmet üreten bütün sektörleri Van’da düşündüğümüz zaman, hepsinin SGK ve İŞKUR’la bir projesi, bir teşviki ister istemez oluyor. Ülkemize son dönemlerde hem dışarıdan gelen ekonomik baskılar, tehditler, onunla beraber ister istemez bazı verilerde de gözlenen olumsuz sonuçlar neticesinde, devletimizde tabi boş durmuyor, hükümetimizde boş durmuyor, elinden geldiğince hem İŞKUR anlamında, hem de SGK anlamında teşviklerde bulunuyor. Bu teşviklerde bulunurken de özellikle üretimin en önemli sacayağı olan istihdam konusundaki teşvikler çok önemli. Ekonomi güçlü olmadan, ekonomide üretimde güçlü olmadan hiç bir ülke gerçekten güçlü ülke olamıyor o yüzden bizler Van’da bu potansiyel var Van’da biraz daha bunu iyiye yönlendirmemiz gerekiyor. İnşallah hem teşviklerle, hem sanayideki, hizmet, tarım bütün sektörlerdeki biraz gayretlerle olabilecek bir şey. Bizler de hem Sayın Valimiz adına hem bizler bu işin başında olan devlet yetkilileri olarak üstümüze ne düşüyorsa yapacağımıza söz veriyoruz. Sonuçta bu bir ekip işidir birliktelik işidir Van’da görev şuan biz yapıyoruz başka bir yerden birileri gelip düzeltmeyecek samimi söylüyorum düzelteceksek biz düzelteceğiz o yüzden hızlı etkin bir şekilde birlik beraberlik ruhuyla bence Van’da güzel noktalara getirmekte zor değil yeter ki bu iradeyi sergileyelim”
Van Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven’in konuşmasından sonra seminer, İŞKUR’un destek ve teşviklerine ilişkin sinevizyon gösterimi ve soru cevap ile sona erdi.

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi