İşte Akil İnsanlar

'62 İsimden Oluşan Akil İnsanlar Listesi Tamam'

VAN 3.04.2013 12:58:41 0
İşte Akil İnsanlar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Abdulkadir Selvi

Çözüm sürecinde önemli görev üstlenecek olan, 'Akil insanlar' belirlendi. Perşembe günü Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya gelecek olan, 'Akil insanlar' kısa sürede çalışmalara başlayacak.

7 komite halinde 7 ayrı bölgede görev yapacak , 'Akil insanlar'ın çalışmalarıyla ilgili koordinasyonu görevini ise Kamu Güvenliği Müsteşarlığı yürütecek. Akil İnsanlar heyetinde, aralarında akademisyen, sanatçı ve iş dünyasından önemli isimlerin de bulunduğu kadınlar da yer alacak. İşte heyetin, akil kadınları: Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, yazar Hilal Kaplan, yazar Nihal Bengisu Karaca, Hülya Avşar ve Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, yazar Sibel Eraslan, TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ.

İŞ DÜNYASI DA VAR

Başbakan Erdoğan'la yarın yapacakları toplantının ardından bölgelere giderek çalışmalara başlayacak olan,'Akil insanlar' heyetinde akademisyenler; gazeteciler, düşünürler ve kanaat önderleriyle birlikte Akil İnsanlar Komisyonu'nda TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, MAZLUM-DER ve İHD başkan ya da temsilcileri de yer alacak. Akil İnsanlar heyetinde meslek kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı. Bunlar TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu.

Öte yandan, Kürt sorunuyla ilgili birçok çalışması bulunan sosyolog İsmail Beşikçi'nin heyette yer almadığı öğrenildi. Beşikçi'nin çözüm sürecine yönelik tutumunun bu kararın alınmasında etkili olduğu öğrenildi.

AKSU'NUN GEREKÇESİ SAĞLIK

Açılımın sanatçıları, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Yılmaz Erdoğan. Akil insanlar heyetinde Alevi dedesi Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan da yer aldı. Sanatçı Sezen Aksu'nun, Akil İnsanlar davetini sağlık gerekçesiyle, gazeteci Taha Akyol'un ise yoğunluk nedeniyle kabul etmediği belirtildi. Çözüm sürecini anlatacak ve sürece ilişkin tespitlerde bulunacak olan, 'Akil insanlar' heyetinde emekli askerler yer almayacak. 'Akil insanlar' heyetinde yer alıp almayacakları tartışma konusu olan 'şehit aileleri'nin ise heyette yer almadığı öğrenildi.

Her kesimden var

Yeni Şafak yazarları Ali Bayramoğlu, Hilal Kaplan ve Hayrettin Karaman ile Yılmaz Ensaroğlu, yazar Avni Özgürel, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Hüseyin Yayman, Prof. Dr. Fuat Keyman, yazar Fehmi Koru, yazar Ahmet Taşgetiren, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, yazar Nihal Bengisu Karaca, TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yazar Sibel Eraslan, sanatçı Hülya Avşar, sanatçı Hülya Koçyiğit, sanatçı Kadir İnanır, sanatçı Yılmaz Erdoğan, yazar Ethem Mahçupyan, yazar Murat Belge, yazar Oral Çalışlar, Yücel Sayman, Doç. Dr. Levent Korkut, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Dr. Vahap Coşkun, Tarhan Erdem, eski milletvekili Abdurrahman Kurt, Prof. Dr. İzzettin Doğan, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Ertem, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu.

Bir ay boyunca yoğun çalışma

Türkiye'nin yedi bölgesine dağılacak 49 kişiden oluşan yedi heyet, il il sivil toplum örgütlerinden esnafa, üniversitelerden kamu temsilcilerine kadar her kesimle bir araya gelecek ve sempozyumlarda konuşacak. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'yla irtibatlı görev alacak olan heyetlerde 1 başkan, 1 başkan yardımcısı, 1 sekreter ve 4 üye bulunacak. Çalışma çerçevesi, Dolmabahçe'de yarın yapılacak ilk toplantıda anlatılacak.

Açılımın yazarları

Yeni Şafak: Ali Bayramoğlu, Hilal Kaplan, Hayrettin Karaman, Taraf: Oral Çalışlar, Bugün: Ahmet Taşgetiren, Star: Sibel Eraslan, Fehmi Koru, Radikal: Avni Özgürel ve Habertürk: Nihal Bengisu Karaca.

Yenişafak