İstanbul'a 'Vangölü' imzası!

İstanbul'da bir araya gelen Vanlı ressamlar, duvarlara eğitsel resimler çizerken, altına da kendi isimleri yerine, 'Vangölü' imzasını kullanıyorlar.

VAN 6.08.2015 11:09:07 0
İstanbul
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kimisi İstanbul'daki okullarda resim öğretmenliği yapan kimisi de Van'dan kalkıp İstanbul'a giden bir grup Vanlı ressam, kendi alanlarında bir ilke imza attı.

Ressamlar, okullarla yaptıkları anlaşmalar sonucunda okulların duvarlarına tuval üzerinde çalışarak eğitim içerikli resimler yapıyor.

SERGİLER VESİLE OLDU

Konuyla ilgili gazetemize konuşan ressam Mustafa Akbaş, resim sergileri sayesinde böyle bir çalışmaya başladıklarını söyledi.

İstanbul'daki bir okul müdürünün kendilerine okul duvarını resimlendirme teklifini getirdiğini ifade eden Akbaş, şunları anlattı:

"Biz şu anda burada birlikte çalışan beş-altı Vanlı ressam zaman zaman yaptığımız resimleri sergilemek amacıyla İstanbul'a gelirdik. Bu kez de geldik ve bir okul müdürüne denk geldik. Bize okullarının duvarına eğitim dâhilindeki resimleri çizmemizi istedi. Biz de çizdik. Bunun arkasında yaptığımız işi beğenen başka okullar devreye girdi ve bize teklif getirdiler. Bağcılar'da, Kâğıthane'de birçok okulun duvarına bu şekilde resim çizdik. Şimdi de Bağcılar belediyesinden randevu aldık, muhtemelen belediyeye ait yerlere de benzer eğitsel resimler çizeceğiz."

FİYATLAR YOĞUNLUĞA GÖRE

Çizdikleri resmin yoğunluğuna göre ücret aldıklarını belirten Akbaş, şöyle devam etti:

"Ben karayollarında çalışıyorum, kimimiz öğretmendir, oğlum da var içimizde o da okul harçlığını çıkarıyor. Biz bu işi aldığımız yıllık izinlerimiz ve tatil süresi içinde yapıyoruz. Ücret yaptığımız resmin yoğunluğuna göre oluyor. 300-1200 TL arasında değişiyor fiyatlar. Bir yandan sanatımızı kamuya açık icra ederken, bir yandan da elimize üç-beş kuruş ekmek parası geçiyor. Okullarda kaldığımız için fazla bir masrafımız olmuyor, o açıdan da rahatız."

VAN İÇİN DÜŞÜNÜYORDUK

İstanbul'da yaptıkları işi Van için düşündüklerini ancak kendilerine yardımcı olan çıkmadığını belirten Akbaş, "Özel İdare Belediye'ye devrolunca ben de belediyeye geçtim. Kültür Müdürlüğü ile görüştüm. Bazı projelerimi belediye başkanına da anlattım. Ancak sonuç almayınca Bursa'ya tayinimi istedim. Şu anda Bursa'da karayollarında çalışıyorum. Eylül ayının 15'ine kadar iznim var. Burada duvarlara resim yaparak değerlendireceğim. Burada yaptıklarımızı Van için düşünüyorduk, ama olmadı." diye konuştu.

VAN AŞKI!

Akbaş, okul duvarlarına yaptıkları resimlere kendi imzalarını kullanmadığına da dikkat çekti.

Bunun yerine "Vangölü" diye imza attıklarını belirten Akbaş, şunları kaydetti:
"Biz her ne kadar memleketimizde sanat yönünde verim alamasak, değer görmesek de, kilometrelerce uzak bir yerde olsak da Van'a olan aşkımızdan dolayı eserlerimizde kendi imzamızı değil, Van'ın imzasını, yani 'Vangölü' diye bir imza kullanıyoruz. Bu aynı zamanda Van'ın tanıtımı için de bir vesiledir. Biz aynı zamanda Van-İstanbul arasında birer kültür elçisiyiz."

Akbaş, Van'da birçok ressam ve değişik dalda sanatçı olmasına rağmen, kentte bir sanat galerisinin bulunmamasını da eleştirdi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı