İsrail'in Özründe Hamas Şartı!

Mavi Marmara için özür dileyen İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres, anlaşmadaki ön koşullarının 'Hamas'ın İsrail'i vurmaması' olduğunu açıkladı.

VAN 25.03.2013 13:27:45 0
İsrail
Tarih: 01.01.0001 00:00

İsrail’in, 9 Türk’ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara baskınıyla ilgili özür dilemesi ve tazminatı kabul etmesinin yankıları devam ediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin uzun yıllar öncesine dayandığını vurgulayan Peres, “Türkiye, Müslüman dünyada İsrail’i ilk tanıyan devlettir. İlişkilerin tarihi çok daha gerilere gider. Türkler, 15. yüzyıldan itibaren Yahudilere koruma ve barınma imkânı sağlamıştır. Türkiye ile İsrail’in dost olması için 1000 tane neden sayabilirim. Tarihsel ve coğrafi yakınlıklar var. Türkiye, Müslüman dünya içinde modern ve bilimsel olabilen de ilk ülkedir” dedi.

“Mavi Marmara” ve “One minute”in geride kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Peres, “Geçmişi dikkate almamanın basit bir nedeni var; geçmiş ölüdür ve onu değiştiremezsiniz. Geçmiş geçmiştir ve değiştiremezsiniz” ifadelerini kullandı.

Şimon Peres, iki ülke arasındaki gerginliğin sona ermesi için İsrail’in şartını şu sözlerle anlattı:
“Gazze’nin İsrail’i vurmayı sonlandırması. İsrail, Gazze’deki yerleşimlerden kendi isteğiyle çekildi. Gazze Şeridi’nin özgürlüğü için 2 milyar dolar harcadık. Peki bütün bunlar varken neden bize hâlâ roket attıklarını açıklayabilir misiniz? Amaç nedir? Atılan roket sayısı 7000. Eğer Gazze barış içinde yaşamak istiyorsa, bu kendi elindedir. Roket atmayı bırakmalı. Biz Gazze’nin içine girmiyoruz ama silah kaçakçılığını önlemeye çalışıyoruz.”

Peres, Türkiye gibi kendilerinin de Ortadoğu’da barış istediğini dile getirerek, “Filistinliler ile sorunumuz yok, onlarla beraber yaşamak istiyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın, aslında biz İsrail ve Türkiye olarak Ortadoğu’da aynı şeyi istiyoruz. Herkesle eşit koşullarda barış içinde yaşamak” diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak ise “Bunun bir sorun olacağını düşünmüyorum. Daha önce Gazze’yi ziyaret eden liderler oldu, Katar emiri gibi. Böyle bir ziyarete karşı bir tutumumuz yok” dedi.

(Radikal)