İsmail Say, “Büyüşehir ve Edremit ile marka olacağız”

Belediyecilik anlamında Van’ın hak ettiğini yerde olmadığını söyleyen AK Parti Van Edremit Belediye Başkan Adayı İsmail Say, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Van’ı ve Edremit’i yeniden yapılandıracaklarını aktardı.

VAN 29.03.2019 16:58:57 0
İsmail Say, “Büyüşehir ve Edremit ile marka olacağız”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu AK Parti Van Edremit Belediye Başkan Adayı İsmail Say oldu.

Daha önce Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı  için aday adayı olan Say, Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirildikten sonra Edremit Belediye Başkan Adayı olarak Ocak ayından itibaren sahada çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Aktif siyasetin içinde gelmemesine rağmen siyasete hep yakın olduğunu aktaran Say, “Aktif siyasete 2017 yılında il başkan adaylığı döneminde başladım. Aklımda hiç milletvekilliğı yoktu. Ama belediye başkanlığı vardı, özelikle Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı vardı. Cumhurbaşkanı tarafında bana bu görevin verilmesi Van’da karşılığımın olması bakımında beni mutlu etti.19 Ocakta görevlendirmem oldu. 20 Ocak’ta teşkilatla tanıştım. Onlara şunu söyledim 20 Ocak ve öncesini konuşmayalım. Neler yapacağımızı konuşalım” dediğini ifade etti.

DAHA ÖNCE BİLİNİYORDUM, ŞİMDİ TANINMAYA DA BAŞLADIM

Sahada çok yabancılık çekmediğini, daha önce bilindiğini aktaran Say, “Saha çalışmasıyla bu bilinirlik daha gelişti. 65 gündür sahadayız. Saha çalışmasının ilk aşaması tanıma aşamasıydı. İkinci aşamada tereddüt ettiler, ‘acaba yapar mı’ aşamasıydı. Şimdi hamdolsun iyi gidiyor.  Halk buluşmalarında daha çok kitleyle birlikte olma ve projelerimiz tanıtma fırsatı oldu. İnsanlar orada tanıdı” dedi.

İSTİHDAM VE KANALİZASYON EDREMİTLİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU

Saha çalışmalarında karşısına çıkan sorunlarda işsizlik ile kanalizasyon sorununun öne çıktığını ifade eden Say, “Sahada en çok karşılaştığımız bir istihdam diğeri alt yapı isteğidir. Kayyumun çok iyi hizmetleri oldu ama daha yapılacak çok iş var. Edremit’in yüzde 85’inde alt yapı denilen kanalizasyon eksikliği var. Biz seçilelim ya da seçilmeyelim Edremit’in alt yapı çalışmaları 2019 başlayacak” diyerek müjde verdi.

VAN NEDEN BİR İSTANBUL OLMASIN?

Van’ın belediyecilik anlamında hak ettiği yerde olmadığını, belediyelerin topluma direk dokunan kurumların başında geldiğini aktaran Say, “Evinizde musluğu açtığınızda akan sudan, ayağınızı kapıdan dışarı attığınızda, bastığınız taş, toprak, yol belediyenin alanına giriyor. Belediye başkanın kafasında yeşil varsa çocuklarınız yeşil görür, beton varsa beton görür. Belediye bugün bir şehrin kaderidir” dedi.

İstanbul Esenler Belediye Başkanın misafiri olduğunu ifade eden Say, “Esenlerin 1994 yıllarını bilirim. İstanbul’da çöp yığınları içinde olduğu duymadım, bizzat gördüm. O dönem su günde 2-3 saat akardı ama çamurlu akıyordu. O dönem orada köy içi denilen bir bölge vardı. Bu sefer gittiğimde orayı hatırlayamadım. 1999 yıllarda İstanbul’da suç işleme oranın en yüksek olduğu ilçesiyken şimdi en güvenli yeri olmuş durumda.  Belediyenin toplumu nasıl dönüştürdüğünün en iyi örneği Esenler Belediyesiydi. Biz bunu Van’da yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu

PROJELER EDREMİT’İ YENİ BİR ÇEKİM MERKEZİ YAPACAK

Edremit’e yeni şehir merkezinin kurulacağı en uygun bölgenin Süphan Mahallesinin olduğunu aktaran Say, “Yeni Van’ın kurulacağı en uygun yer Köyiçi Bölgesi dediğimiz Süphan Mahallesidir. Edremit merkez ile Şabaniye Mahallesi arasında kopukluklar var. Köyiçi çok iyi bir belediyecilik hizmetiyle Van’ın en iyi yeri olacak. Edremit’in bir ticaret merkezi yok. Biz çevre yolunun açılacağı ana arterlerinde ticaret merkezleri kuracağız. Her bir ticaret merkezi 40, 50 istihdam demektir.  Bu projeleri yaparken belediye sadece koordinatör olacak” dedi.

PROJELER HAYALİ DEĞİL,EDREMİT’İN GERÇEKLERİNE GÖRE HAZIRLANDI

Projelerini sahada edindiği izlenimlerden yola çıkarak oluşturduğunu söyleyen Say, “kanalizasyonu olmayan bir mahalleye size teleferik getireceğim diyemezsin, bu komik olur. Sahanın kılcal damarlarına kadar gittik. Hangi mahallede ne eksiklik var bunu biliyorum. Yaptığımın bütün projelerin sahayla orantılı gerçekleştirebilir , yapılması mümkün olan projeler” diye belirtti.

5 YILDA 5 BİN KİŞİ İŞ AŞ SAHİBİ OLACAK

Hedeflerinin 5 yılda 5 bin yeni istihdam olanağı yaratmak olduğunu ifade eden Say, “Bütün yatırım ortaklarımızla bunu yapacağız.  Her evde en az bir kişinin çalışabileceği bir ortam yaratmak istiyoruz. İş adamlarımız var. Geçen gün bir iş adamımız 25 kişi ben istihdam edeceğim dedi. Biz belediyede yatırım danışmanlığını açıyoruz. Edremit Belediyesi olarak yatırımcının işini kolaylaştıracağız. Daha şimdiden İstanbul’da ciddi iş adamları Van’a gelerek bu projelerin arkasında olduklarını söyledi.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER TURİZM TİCARET TARIM TEKSTİL

Van’ın öne çıkan sektörlerinin başında  turizm, tarım, ticaret ve tekstilin geldiğine dikkat çeken Say, “Emek yoğunluklu işlere önem vereceğiz. Turizmi sadece konaklama olarak algılamamalı. Örneğin kongre turizmine, kış turizmine, su turizmi gibi alt başlıkları geliştirme gibi ana hedeflerimiz var. Hatta şunu söyleyeyim Van gölü suyu ısıtıldığında dünyanın en iyi termal suyu haline geliyor.  Çok rahat burayı termal turizm haline çevirebiliriz. Biz Van Gölü’nden yeterince yararlanamıyoruz. Turizm bağlamında buğün Edremit’e 500 kişi istihdam ediliyorsa biz bunu 2 bin kişiye çıkartmayı hedefliyoruz. Tarım ve hayvancılığı daha profesyonel hale getireceğiz. Örneğin Eminpaşa bugün Van’ın en kıymetli yeriyken köy görünümünde. Biz buradaki insanlarımızı organize tarım bölgesine taşımayı düşünüyoruz. Biz belediye olarak insanlarımızın önünü açıyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR KENTİN KADERİDİR

İlçe belediyeler ile büyükşehir belediyelerin bir birbirini beslemesi gerektiğini aktaran Say, bunu vücudun ana damarları ile kılcal damarına benzetti.

Yatırım ve hizmetlerin bir birini tamamlayarak, kendin ve halkın ihtiyaçlarının koordinasyon içinde karşılanabilmesi için Büyükşehir Belediyesinin büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Say, “Sizin aldığınız her kararda Büyükşehir’in onayı var. Bunun için biz sadece Edremit’i değil Büyükşehir’i da kazanmak istiyoruz. Arkasında büyükşehrin gücü olan bir Edremit Belediyesi, on kat daha fazla hizmet eder. Evimizi kiraya verirken bile rast gele vermiyoruz. Bu adam evime bakar mı, kiramı veririmi buna dikkat ederken, şehrimizi teslim edeceğimiz adayı araştırmaz mıyız? Bugün ticaret odasına gittiğinizde bu işimi göremedim diyen bir kişi bulamazsınız. Bu taraftan iki dönem ticaret odasını başarıl bir şekilde başkanlık eden başarılı birisi, diğer taraftan sadece slogan üreten aday var.  Büyükşehir Belediyesi şehrin kaderidir. Bunun için kimi seçeceğimize dikkat etmeliyiz. Bize oy vermeye niyeti olmayanlar dahi kanalizasyon ve işi bizden istiyor. Çünkü AK Parti’nin yapacağını biliyor. 7 Haziran’da HDP en yüksek oyu almıştı. O gün hükümete yani AK Parti’ye deseydi ben bütün önceliklerimi bir tarafa bıraktım, gelin birlikte yürüyelim. O zaman tablo farklı olmaz mıydı? Oysaki en ülkemize ve halkımıza en sıkıntılı süreci 7 Haziran’dan sonra yaşattı” ifadelerini kullandı.

40 YILLIK SÜPHAN MAHALLEMİZİ SORUNLARDAN KURTARACAĞIZ

İmar ve alt yapıya büyük önem vereceklerini aktaran Say, “Bir şehrin kaderini imar belirler. Çevreyolu bunun en önemli ayağı. 7 metrelik mahalle yolu olur mu? Bugün Edremit’ten şehir merkezine gitmeye kalkın 40 dakikanızı alır Bunun için bizler öncelikle Edremit’in binlik imar planını çizeceğiz. Büyükşehirlerin öncelikle bir master planı olması lazım. Önce temelden başlayacağız. İmar planını yapacağız sonra alt yapıyı yapacağız. Süphan Mahallesi 40 yıllık bir mahalle ama alt yapısı yok. Aslında olması gereken kaldırımı yolu alt yapısı bitmiş yere ev yapmaktır. Edremit’te imar sorunu le birlikte tapu sorunu da bulunuyor. Başa geldiğimizde bu sorunun çözümünde de ön açıcı bir rol oynayacağız. Edremit’te doğan her çocuk adına neden bir ağaç olmasın dedik.  Heyelan bölgemiz var bizler burayı yeşil alan ilan ederek ağaçlandıracağız.

EDREMİTTE 4 MECLİS OLACAK

Edremit’te resmi belediye meclisi ile birlikte 4 meclisin faaliyet göstereceğini söyleyen Say, “Gençlik Meclisi ile gençlerin belediyenin bir bileceni haline getireceğiz. Onların düşüncelerinden yararlanacağız.  Kadın Meclisi, kadınlarımızın istek ve taleplerini gündeme taşıyacak. Ayrıca kanaat önderlerinden oluşan bir de Danışma Meclisi oluşturacağız. Kongre ve kültür merkezi kuracağız. Her mahalleye bir kreş yapacağız. Okulların asfaltlarında tutun duvarlarına, spor salonlarına kadar eğitim anlamında iyileştirme okullarımızın iyileştirilmesine katkısı sağlayacağız. 24saat açık semt polikliniğini kuracağız.  Engelli destek merkezi kuracağız. Projelerimiz içinde teleferik de var. İlk başta turistlik amaçlı daha sonra üst bölgelerde bulunan konutlar için ulaşım amaçlı olacak” diye ifade etti.

VAN GÖLÜNÜ DÜNYA DEĞERİ OLARAK KORUYACAĞI Z

Van Gölü Koruma Kanun tasarısını kendisi yazdığını ifade eden Say, kanun tasarısının komisyonda olduğunu söyleyen Say, “Van Gölü etrafında 13,14 belediye var ve bunlar atıklarını tamamen göle döküyorlar.   Van Gölü Kanunun bile istihdama binlerce katkısı olacak. Çünkü siz onu getireceği zorunlukları yerine getirmek için yeni yapılanmaya gideceğiz ve bu da ekstra istihdam demektir. Örneğin arıtma tesis kurmak zorunda olacaksınız. Bu tesislerde insanlar istihdam edilecek. Van Gölü olmasa Van neye yarar. Van gölü kokmaya başladığında korumak için harcanması gereken bütçeden çok daha fazla bütçe ile zor temizlenir.  Bizler burada yeni bir sayfa açmak için aday olduk.

GÜNEŞİ HAYATIMIZA ZENGİNLİK OLARAK KAZANDIRACAĞIZ

Güneş enerjisi ile ilgili yatırımlarla güneşin Vanlının hayatında zenginlik vesilesi olacağına dikkat çeken Say, “Van güneş enerjisi kalitesi bakımda Türkiye’nin en önemli ikinci şehridir. Bizim en önemli projelerimizden biri de güneş enerjisinden azami derecede yararlanmaktır. Van Türkiye’nin enerjisinin yüzde 10’nu karşılayacak alt yapıya sahip. Edremit Belediyesi olarak bununda önünü açacağız. Yatırımcılarımızın önünü açacağız” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi - VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL