'İşlerimiz düzelmezse küçülmeye gideceğiz'

Kevansaray Restaurant sahibi Süleyman Şirp, lokantacılar sektörü olarak zor bir süreçten geçiklerini belirterek; girdi maliyetlerinin arttığını, buna bağlı olarak da sıkıntılı bir süreci yaşadıklarını söyledi. Gıda ürünlerine ve

VAN 13.07.2019 11:32:52 0
'İşlerimiz düzelmezse küçülmeye gideceğiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

“ZOR DURUMDAYIZ”

Sektörlerininiçinde bulunduğu durum hakkında bilgi veren Kevansaray Restaurant sahibi Süleyman Şirp: “Gerçekten sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bizimle beraber bu işi yıllardır yapan 2 arkadaşımız iş yerlerini kapattılar. Gerek ekonomik sıkıntılar yüzünden ve buna bağlı olarak kullandığımız ürünlere gelen zamlar, işçi maliyetlerinin yükselmesi, ödediğimiz yüksek kira bedelleri ve  vergi artışları sebeplerinden dolayı bu iş yerleri kapandı. Bu iş yerlerinin kapanmalarından dolayı bir çok çalışan işsiz kaldı ve bunlardan bir kısmı iş başvurusu için bize geliyor. Biz de şuan zor durumdayız. Bizim ayakta durmamızı sağlayan bazı avantajlarımız var, konaklama sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmelerle ikili ilişkilerimiz çok iyi, bu sebeple bize gelen gruplar oluyor. Ramazan ayında gelen ve sonrasında gelmeye devam eden İranlı turistlerin uğradığı bir adres olmamız ve ülkemizin farklı bölgelerinden gelen yerli turistlerin tercih ettiği bir mekân olduğumuz için şuan ayakta kalabiliyoruz. Bu saydıklarım olmasaydı ve sadece içe bağımlı kalsaydık çok zor durumda kalırdık. Ama sağolsunlar otel sahibi arkadaşlarımız sayesinde ve dışarıdan tur getiren rehberlerden dolayı biz iş yerimizi çevirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
 

“GİDERLERİMİZ ÇOK”

Şirp, şöyle devam etti: “İş yerimizde çalışan 40 personelimiz var. Bunları burada tutabilmek için, bunların gelir kapılarının kapanmaması için biz de çabalıyoruz. Firma olarak giderlerimiz çok, çünkü iş yerimiz konum olarak çok büyük bir alana sahip, bu da beraberinde yüksek giderlere yol açıyor. Örneğin enerjiye yapılan zamlar bizi çok etkiledi. Ben daha önce 2 bin TL elektrik parası öderken yapılan zamlardan sonra  bu rakam oldukça yükseldi. Daha önce de bahsettiğim gibi yemek ve salata çeşitlerinde kullandığımız ürünlerin hepsine zamlar yansıdı, buna bağlı olarak odamız da bizim yemek çeşitlerimize zam yaptı, lakin biz bunu müşterilerimize yansıtamadık çünkü yansıtırsak olan müşterimizin de gitmesinden çekiniyoruz. İlerleyen dönemlerde işlerimizde bir düzelme olmazsa biz de küçülmeye gitmeyi düşünüyoruz. Şuan 40 personel çalıştırıyoruz, böyle bir durumda ilk iş olarak personelde azalmaya gideriz mecburen. 15 personelle devam ederiz ancak yine zarar etmeye devam edersek bu defa da çıkardığımız yemek çeşitlerinden azalmaya gideriz yani ayakta kalabilmek için küçülürüz. Ama tam tersini düşünecek olursak şayet, işlerimiz daha iyi olmaya başlarsa, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ortadan kalkarsa, iş yerimizi büyütürüz, başka bir şube açarız, ek personel işe alıp istihdam ortamı sağlarız, yani para oldumu yatırım konusunda insanın aklına her şey geliyor ama olmadığı zaman da her türlü zorluk yaşanıyor ” diye konuştu.

 / Özel Haber: M. Selim Kurt 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: