“İslam coğrafyası tarihi bir süreçten geçiyor“

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, İslam coğrafyasının tarihi bir süreçten geçtiğine dikkat çekti. İlhan, 'Mısır'dan ve Bangladeş'ten gelen idam kararları, Libya, Suriye, Yemen ve Irak'ta yaşanan kanlı iç çatışmalar İslam

VAN 19.06.2015 17:28:40 0
“İslam coğrafyası tarihi bir süreçten geçiyor“
Tarih: 01.01.0001 00:00
Çatışmanın yerine diyalogu hâkim kılmanın gerektiğini anlatan SP'li İlhan, "İslam ülkelerinde yaşanan bu olumsuz gelişmelerin Müslümanlara değil, coğrafyamız üzerinde karanlık hesapları bulunan ırkçı emperyalizme ve onların sömürge planlarına hizmet ettiği apaçık ortadadır" dedi.
İlhan şunları kaydetti: "Gelinen bu noktada İslam ülkeleri halklarının ve yöneticilerinin atacağı her adım geleceğimiz açısından tarihi bir önemi haizdir. Öfkenin yerine sağduyuyu,  çatışmanın yerine diyalogu hâkim kılmak zorundayız. 'Başı rahmet, ortası mağfiret sonu azaptan kurtuluş olan' mübarek ramazan ayı bunun için bizlere tarihi bir fırsat sunmaktadır." Ramazan ayının manevi ikilimin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
İlhan çözüm önerilerini madde madde sıraladı.
* İlk adım olarak Ramazan ayı boyunca bütün silahlar susmalı, Mısır ve Bangladeş'te alınan idam kararları durdurulmalıdır.
* Gerekçesi ne olursa olsun silahlı, silahsız bütün kesimler ümmetin geleceği için, çatışmayı değil, diyalog ve müzakereyi esas almalıdır.
* Etnik, mezhebi ve siyasi farklılıklarımız ayrılık ve çatışma nedeni değil zenginlik kaynağı olarak görülmelidir. Yaşanılan acı tecrübelerden ders çıkarılmalı ve sorunlar yakarak, yıkarak değil, konuşarak çözülmelidir.
* Acilen İslam ülkeleri ile ilişkilerin güçlenmesi ve sağlıklı bir müzakere ortamının oluşması sağlanmalıdır.
* D-8 kuruluş amacı ve yapısı itibariyle bu konuda uygun bir zemin olarak değerlendirilmelidir.
* D-8'in kurucu ülkelerinden Malezya'da, bütün ülke ve grupların temsil edildiği bir barış ve müzakere süreci başlatılmalıdır"

Bölge Gazetesi Haber Merkezi