İskele Sahil Kordonunda sona doğru

2019 yılının Mart ayında, beklenmedik bir anda, iş makinalarının kullanacağı yola çevrilen, halkın kullanımına ise kapatılan İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonunda, kamuoyunun talepleri üzerine proje değişikliğine gidilmiş ve yapıl

VAN 21.10.2020 11:41:55 0
İskele Sahil Kordonunda sona doğru
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde yürüyüş parkuru ve 2 metre genişliğinde yeşil alanın olacağı projede şuana kadar alt zemin, parke taşı döşenmesi ve  ihata duvarının yapımı tamamlanırken, istinat duvarı yapımı ise devam ediyor. Alanda aydınlatma direklerinin dikimi ve yeşil alanın yapımına da kısa süre içinde başlanacağı belirtiliyor. Projenin yüzde 75'e yakınının tamamlandığı kaydedilirken, geri kalan kısmının ise tamamlanarak kısa bir sürede bitirilmesi planlanıyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından, gar alanının genişletilmesi, kullanışlı hale getirilmesi, manevra alanının oluşturulması, ikinci feribotun yanaşabileceği hat yapılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonrası, İskele’deki park ve yürüyüş alanının kullanılamaz hale gelmesi, Van genelinde tepki toplamıştı. Oluşan kamuoyu isteğinin ardından Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de devreye girmiş ve feribot parkı ve sahil kordonunun yeniden yapılması yönünde talepte bulunmuştu. Van’a gelen TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, Vali Bilmez ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak; “Feribot İskelesini yeniden düzenleyerek halkımızın hizmetine açacağız. Eskisinden daha güzel olacak” demişti. Vali Mehmet Emin Bilmez de, TCDD’nin Van’dan yükselen sese kulak vermesinden dolayı teşekkür etmişti. 

Müjdeyi vermişti!

Kamuoyunda oluşan talepler üzerine Vali Mehmet Emin Bilmez ile basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, sahil kordonunun tekrar yapılacağının müjdesini vermişti.
Basın mensupları ile bir araya gelen, TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:  “Yaptığımız inşaat için çalışan araçların gidip gelişi bitince, tekrar sahil yolundaki yürüyüş yolunu yapacağız. Bu kez feribotun yanaştığı yere kadar inilemeyecek. Belki 70 metre civarını güvenlik amacıyla çevireceğiz, geri kalan kısmını tekrar sahil yolu şeklinde yapıp eski şeklinden daha güzel olacak şekilde, banklarıyla, oturma yerleriyle, yeşilliğiyle, yürüyüş yolunu tutabildiğimiz kadar geniş tutarak halkımızın hizmetine sunacağız. Sırf bu yürüyüş yolu için projemizi revize ettik. Rayları kaydırdık. Yürüyüş yolu bırakmak için, makaslarla oynadık, projede revizyona gittik. İnşallah tatmin edecek kadar bir yürüyüş yolu yapacağız. Van İskele sol hat yollarının yenilenmesi ihalesini 9 Mart 2020’de yaptık. Kararnamelere de uygun olarak, müteahhit firma, bir müddet COVİD 19’dan dolayı iş durdurma talep etti. Eleman bulamadığından, belli bir süre ekipman sağlayamadığından bir miktar iş durdu, daha sonra 17 Haziran 2020’de yeniden işe başlandı. Normal süremiz 2020 yılı Kasım ayı. Kasım ayında yolumuzu attıktan hemen sonra biz devamında bahsettiğimiz yürüyüş yolunun düzenlemesini yapacağız. Kamyonlar, araçlar, büyük araçlar oradan geçtiği için, buradaki işlerimiz belli ölçüde tamamlamadan yürüyüş yolunu yapamıyoruz. Ama bu yılsonuna kadar Allah nasip ederse o yürüyüş yolunu tekrar Van halkına hediye edeceğiz.”

“TALEBİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Halkın kullanımına  kapatılan İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonu konusunu sürekli gündeme getiren taraflardan biri de, Van Gölü Aktivistleri Derneği olmuştu.  Van Gölü Aktivistleri Derneği  Başkanı Erdoğan Özel de kısa bir süre önce kordunun yapımına başlanmasına yönelik sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımında: “Vanlıların el birliği ve çabası ile Van İskele Sahilinde yürüyüş yolu inşaası başladı. Bu konuda emek sarf eden yöneticilerimize ve siyasetçilerimize teşekkür ederiz. Yürüyüş yoluna ek olarak yeşil alan yapılması talebimiz devam etmektedir. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz”ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞMALARDA SONA DOĞRU GELİNİYOR

Bir süre önce İskele Sahil Kordonunda işe koyulan yüklenici firma alt zemin, parke taşı döşenmesi ve  ihata duvarının yapımını tamamladı. İstinat duvarı yapımı ise devam ediyor. Alanda aydınlatma direklerinin dikimi ve yeşil alanın yapımına da kısa süre içinde başlanacağı ve ardından sahil koridorunun halkın kullanımına yeniden açılacağı öğrenildi

İskele Sahil Kordonunda sona doğru
 
Özel Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi