İskele Caddesi çok güzel olacak!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatıyla İskele Caddesi’nde yapılacak olan kentsel yenilemede, projelendirme çalışmaları bitti.

VAN 6.04.2018 19:35:57 0
İskele Caddesi çok güzel olacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Kente yeni bir görünüm katacak olan cadde, ışıklandırma, ağaçlandırma ve kaldırım çalışmalarıyla Van’ın yeni yüzü olacak. Türkiye’nin en uzun caddelerinden biri olan ve şehir merkezi ile Van Gölü’nü birleştiren İskele Caddesi’nin yenileme çalışmaları başlıyor. Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek olan çalışmalarda İskele Caddesi trafiği çift yöne açılırken, 7 kilometrelik cadde peyzaj çalışmalarıyla 2 etap şeklinde baştan sona yenilenecek.

 


    TİCARİ POTONSİYELİ ARTACAK
    İskele caddesi uzun yıllardır Beşyol Meydanı ile Karayolları Kavşağı arasında tek yönlü işlev görünce ticari gelişiminin önüne geçilmiş ve adeta park alanına dönmüştü. Van’da göreve başlamasının hemen akabinde vatandaşların görüş ve önerilerini dinleyen Vali Zorluoğlu, caddenin çift yöne açılıp yeniden düzenlenmesi talimatını verdi. Kısa bir süre sonra yenileme çalışmalarının başlayacağı caddeni projesi tamamlandı. Proje ile birlikte caddenin ticari potansiyelinin artması mimari projelerin merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

 


     YENİ AYDINLATMALARLA IŞIL IŞIL OLACAK
 Eski tip ve gösterişten uzak aydınlatma direkleri caddeyi aydınlatmazken birçok tehlikeye de mahal veriyordu. Eski aydınlatma direkleri sökülerek yerine daha şık az maliyetli ekonomik aydınlatma direkleri takılacak. 3 kısımdan oluşacak aydınlatma sistemiyle ana cadde, kaldırımlar, orta refüj ışıl ışıl görünecek. Yapılacak olan düzenleme ile cadde daha az maliyetle daha fazla aydınlatılarak modern bir görünüme kavuşacak.

 


     KALDIRIMLAR YENİLENECEK
Estetik yapıdan yoksun kentin ağır kış koşullarına karşı dayanıksız malzemelerin kullanıldığı kaldırımlar da baştan sona yenileniyor. Düşük maliyetli, dayanıksız ve yıllardır kendi haline bırakılmış harabe haldeki kaldırımlar sökülerek yerine hava koşullarına dayanıklı bazalt, granit kaldırımlar döşenecek. Yine engelliler içinde kaldırımlar standarda uygun dizayn edilecek.
Kentin en işlek caddelerden biri olan ve toplu taşıma acısından da önemli güzergâhlardan biri olan caddeye akıllı duraklar yerleştirilecek. Taşıt yoluna paralel olarak tasarlanacak duraklar kaldırım işgalini de minimum düzeye indirecek. Kaldırım taşlarıyla bütünlük taşıması adına ise durakların dış cephesi granit yüzeyle kaplanırken oturaklar ve saçaklar ise ahşap malzemeden yapılacak. Duraklar da ayrıca akıllı ekranlardan 24 saat otobüs geliş gidiş saatleri takip edilecek.

 


    Şehirde bisiklet kullanımının artırılması adına İskele Caddesinin 2’inci kısmı içinde bisiklet kiralama istasyonları kurulacak. İskele parkı ve karayolları kavşağına kurulacak kiralama istasyonlarından vatandaşlar Belvan kart ile bisiklet kiralayabilecek. Kiralanan bisikletler ile iki nokta arasında güvenli bir şekilde bisiklet kullanabilecekler. Vatandaşlar cadde üzerindeki parklarda dinlenip bisiklet sürmenin keyfini yaşayabilecekler.

 


     PROJE CADDE ESNAFINI HEYECANLANDIRDI
İki Nisan Caddesinde yapılan yenileme ve aydınlatma çalışmasının cadde esnafı ve vatandaştan büyük beğeni almıştı. Benzer çalışmanın İskele Caddesine uygulanacak olması cadde esnafı ve mahalleliyi de sevindirdi.

 


    Esnaf olarak caddenin çift yöne dönüştürülmesinden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Onur Yücedağ, “Yıllardır cadde aynı şekilde. Hiçbir gelişme olmadı. Gelişmemesinin nedeni ise tek yön olmasından kaynaklanıyor. Birde cadde de ciddi bir park sorunu vardı. Ne yazık ki caddeyi birçok insan park alanı olarak kullanıyordu. Yeniden çift yön olması bizi sevindirdi. Yerinde alınmış bir karar. Alınan kararın öncüsü Sayın Valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 


     İskele Caddesinin yapılacak çalışmalarla modern bir yapıya kavuşacağını belirten Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllardaki hizmetsizlik anlayışını yeni dönemde değiştirerek insan odaklı hizmete dönüştürdüklerini söyledi.

 


     Zorluoğlu, “Kısa bir süre içerisinde İki Nisan Caddesinde çok güzel bir çalışma yaptık. Işıklandırması ve kaldırım çalışmalarıyla halkın beğenisini kazanan bir cadde oldu. Şimdi, yine halkımızın talepleri doğrultusunda İskele Caddesinde de benzer bir çalışma yapacağız. Yapılacak olan çalışma ile caddenin ekonomik değeri artacak yeni işyerlerinin de açılmasına vesile olacak. Çünkü bunu İki Nisan caddesinde açıkça görebiliyoruz. Orada kısa zaman içinde birçok iş yeri açıldı. Bu da bizi mutlu etti. Bu gelişimin iskele caddesinde de yaşanacağına eminim. Çünkü caddemiz çok modern bir cadde olacak. Caddemizde insanlar çok rahat seyahat ederken bisiklet kiralayıp akıllı duraklarda güvenle toplu taşıma araçlarını kullanabilecek. Ağaçlandırma ve ışıklandırma çalışmalarıyla da Van cıvıl cıvıl, ışıl ışıl bir caddeye kavuşacak” şeklinde konuştu.