İskele Caddesi baştan sona yenilenecek

Geçtiğimiz aylarda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun 'İskele Caddesi çift yön olacak ve tamamen yenilenecek' müjdesinin ardından, söz konusu cadde için ihale yapıldı ve çalışmaların bir-iki hafta için

VAN 10.05.2018 11:25:53 0
İskele Caddesi baştan sona yenilenecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Özellikle geçtiğimiz yıl gazetemizde sürekli gündeme getirdiğimiz ve tek şerit olduğu için bir türlü gelişmeyen İskele Caddesi ile ilgili, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümetin de desteğiyle harekete geçildi.

Söz konusu caddede kentsel yenileme çalışmaları başlayacak ve İskele Caddesi Van'ın en modern caddelerinden biri haline gelecek.

 


      Dünyanın en uzun caddeleri arasında yer alan ve ülkenin en uzun caddesi unvanına sahip olan İskele Caddesi, tek yön hapsinden kurtuluyor.
Yeni çalışma ile çift yön olarak trafiğe açılacak olan caddede, peyzaj çalışmalarından, kaldırım çalışmalarına, ışıklandırmadan bisiklet yoluna kadar her şey düşünüldü.

 


     İhalesi tamamlanan ve bir iki hafta içinde çalışmaların başlanacağı belirtilen İskele Caddesi, yenilendikten sonra o bölgede oturanların evlerinin değeri de her açıdan artacak.
Bir iki hafta içinde yenileme çalışmalarının başlayacağı caddenin projesi göz kamaştırıyor. Proje ile birlikte caddenin ticari potansiyelinin artması mimari projelerin merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek olan çalışmalarda İskele Caddesi trafiği çift yöne açılırken, 7 kilometrelik cadde peyzaj çalışmalarıyla 2 etap şeklinde baştan sona yenilenecek.

 


      CADDEYE AKILLI DURAKLAR
Söz konusu caddeye akıllı duraklar yerleştirilecek. Taşıt yoluna paralel olarak tasarlanacak duraklar kaldırım işgalini de minimum düzeye indirecek. Kaldırım taşlarıyla bütünlük taşıması adına ise durakların dış cephesi granit yüzeyle kaplanırken oturaklar ve saçaklar ise ahşap malzemeden yapılacak. Duraklar da ayrıca akıllı ekranlardan 24 saat otobüs geliş gidiş saatleri takip edilecek.
İskele caddesi uzun yıllardır Beşyol Meydanı ile Karayolları Kavşağı arasında tek yönlü işlev görünce ticari gelişiminin önüne geçilmiş ve adeta park alanına dönmüştü.

 


       Yapılacak olan yeni çalışmalarla birlikte, eski aydınlatma direkleri sökülerek yerine daha şık az maliyetli ekonomik aydınlatma direkleri takılacak. 3 kısımdan oluşacak aydınlatma sistemiyle ana cadde, kaldırımlar, orta refüj ışıl ışıl görünecek. Yapılacak olan düzenleme ile cadde daha az maliyetle daha fazla aydınlatılarak modern bir görünüme kavuşacak.

 


      Estetik yapıdan yoksun kentin ağır kış koşullarına karşı dayanıksız malzemelerin kullanıldığı kaldırımlar da baştan sona yenileniyor. Düşük maliyetli, dayanıksız ve yıllardır kendi haline bırakılmış harabe haldeki kaldırımlar sökülerek yerine hava koşullarına dayanıklı bazalt, granit kaldırımlar döşenecek. Yine engelliler içinde kaldırımlar standarda uygun dizayn edilecek.

 


     BİSİKLET KİRALAMA İSTASYONLARI…
Şehirde bisiklet kullanımının artırılması adına İskele Caddesinin 2'inci kısmı içinde bisiklet kiralama istasyonları kurulacak.
İki Nisan Caddesinde yapılan yenileme ve aydınlatma çalışmasının cadde esnafı ve vatandaştan büyük beğeni almıştı. Benzer çalışmanın İskele Caddesine uygulanacak olması cadde esnafı ve mahalleliyi de sevindirdi.

 


     Vatandaşlar ise daha önce Van'da İki Nisan Caddesinde çok güzel bir çalışma yapıldığını, söz konusu caddenin ışıklandırılması ve kaldırım çalışmalarıyla güzel bir cadde olduğunu belirterek, şimdi İskele Caddesi'nde de benzer bir çalışma yapılmasının önemine değindi.
İskele Caddesi'nin, yeni projede ağaçlandırma ve ışıklandırma çalışmalarıyla bölgenin en güzel caddelerinden biri olacağı vurgulandı.