İşitme engelli temsilcileri için seminer düzenlendi

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından, engelli STK temsilcilerine yönelik 2 gün süren bir eğitim semineri düzenlendi.

VAN 20.10.2020 11:39:00 0
İşitme engelli temsilcileri için seminer düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, Engelliler Konfederasyonu’nun Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütmekte olduğu “Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisine Doğru” projesi kapsamında Türkiye genelinde sekiz engelli derneği yazdıkları projelerle hibe desteği almaya hak kazandı. 

Bunlardan biri de Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği oldu. 
Derneğin Van genelinde yürüteceği “İşaret Dilinde Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi” başlıklı alt hibe projesi geçtiğimiz hafta İpekyolu Gençlik Merkezinde düzenlenen eğitimle başladı. 

İki gün süren eğitime 15 işitme engelli STK temsilcisi katıldı. Eğitimde uzmanlar, işitme engelli STK’ların hak temelli yaklaşımla savunuculuk kapasitelerini güçlendirme, karar alma süreçlerine katılımlarını artırma ve uluslararası insan hakları mekanizmalarına dair bilgilerini çoğaltma konuları üzerinde durdu. Bu konularda sorunlar ve ihtiyaçlar tespit edildi. Eğitimde, işitme engellilerin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan iletişimsizlik ve erişilebilirlikle ilgili sıkıntıları da dile getirildi. 
Proje yetkilisi Aydın Türk, eğitimin Van’da yapılmasının kent için ayrı bir önemi olduğunu söyledi.

Projenin amacına ilişkin de bilgi veren Türk, şöyle dedi:

“Projenin amacı, işitme engelliler alanında faaliyetler yürüten sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini yasal haklar ve hak arama yolları hakkında bilgilendirmek ve örgütlerin savunuculuk kapasitelerini arttırmaktı. Farklı illerden gelen temsilcilerin Van'ın güzelliklerini görmesinin de Van’a pozitif katkısı oldu. Eğitimden sonra Van Müzesi ve kalesini merak eden katılımcılar için bir de gezi düzenlendi.” Haber: Adil HARMANCI