Işığa ses ver..!

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bedensel ve görme engelliler için kolay ulaşım adına bir dizi önlem alınırken, trafik direklerinde yeni uygulanan ışık sistemi ile ses sisteminin uyumlu olmadığı belirtildi.

VAN 30.11.2015 14:58:12 0
Işığa ses ver..!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Büyükşehir Belediyesi, bedensel engelliler ve görme engellilerin kolay ulaşımı için son iki yılda il genelinde bir dizi düzenleme yaptı. Kaldırımlara rampa ve görme engelli yolu yapan belediye, geçtiğimiz Ağustos ayında da trafik ışıklarında geçişi kolaylaştırmak için sinyalizasyon sistemini hayata geçirdi.

YENİ ÇALIŞMALAR
Belediye, trafik ışıklarının bulunduğu güzergâhlarda yeni bir düzenlemeye daha gidiyor.
Ses sisteminin bulunduğu trafik direklerine şimdi de kırmızı ışık saçan bir sistem daha ekleniyor. Bu yöndeki çalışmalar sürüyor. 
Belediye yetkilileri, az gören engelliler için böyle bir setsem de geliştirdiklerini ve sadece ses istemine bağlı kalmadan ışık sayesinde gerçekleşecek ikaz ile de engellinin karşıya geçebileceğini söyledi. 
Yetkililer, kaldırımlardaki engelli yolunun vatandaşlar tarafından kullanılmaması ve işgal edilmemesi için de, yolun engellilere ait olduğunu belirten yazıların bulunduğu levhalar dikileceğini kaydetti.

SES-IŞIK UYUMU YOK! 
Ancak görme engellilerin, trafik ışıklarının bulunduğu direklerdeki yeni uygulamaya itirazları var. 
Engelliler, "Kırmızı yanıyor, karşıdan karşıya geçebilirsiniz" şeklindeki sesli uyarı ile direklere yeni monte edilen ışık sisteminin uyum içinde olmadığını söyledi. 
Gazetemize konuşan Van Altı Nokta Körler Derneği Spor Kulübü Başkanı Mail Tam, bu konuda şunları söyledi:
"Ben biraz görebiliyorum. Trafik ışıklarının olduğu yerde bekliyorum, yeni monte edilen ve direği baştan sona kırmızı ışıkla renklendiren sistem çok geç yanıyor. Önce ses komutu veriliyor, biraz bekledikten sonra ışık yanıyor. Hâlbuki ikisinin aynı anda olması gerekiyor, ses de, ışık uyarısı da. Ama ışık geç yanıyor."

"LEVHA OLMASI İYİ"
Dernek üyesi engelliler, kaldırımlara levha dikilmesini ise olumlu buluyor.
Birçok kişinin kaldırımlara yapılan oyuklu yolun ne işe yaradığını bilmediğini belirten engelliler, "Bu levhalar sayesinde insanlar bu yolun ne işe yaradığını öğrenmiş olacaklar. Aslında bunun şimdiye kadar çeşitli yollarla halka anlatılması gerekiyordu, ama ne yazık ki böyle bir çalışma yapılmamış" diye konuştu.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı