İranlılar dönmeye başladı

İran'daki 15 günlük Newroz tatilini fırsat bilen ve Van'a akın eden İranlılar tatilin bitmesiyle ülkelerine dönmeye başladı. İranlıların ülkelerine dönmesi ile birlikte oteller boşalmaya başlarken, esnaf da kara kara düşünüyor.

VAN 2.04.2015 09:47:21 0
İranlılar dönmeye başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Newroz dolayısıyla Mart ayında yoğun şekilde İranlı turistleri ağırlayan Van, tatilin bitmesi ile birlikte şimdi de İranlı turistleri yolcu etmeye başladı. Genelde Newroz döneminde Van'a akın eden ve her yıla oranla bu yıl sayılarında biraz daha artış yaşanan İranlı turistler 15 günlük Newroz tatilinin bitmesiyle birlikte ülkelerine dönmeye başladı. İranlı turistlerin ülkelerine dönmesine ise, en çok otel sahipleri ve esnaflar üzülüyor.

"İRANLILAR DA OLMASA OTELLER BOŞ KALACAK"
Van'ın İran pazarından beslendiğini belirten Ada Palas Oteli yetkililerinden Veli Çakmakçı; "Newroz tatili boyunca otelimizde boş oda yoktu. İranlı bereketini en çok yaşayan turizmcilerden biriyim. Zaten İranlılar da olmasa Van'da oteller müşteri bulamayacak. Mart ayını her yıl dört gözle bekliyoruz. Çünkü Van İran pazarından besleniyor. Van'da turizm adına hiçbir şey yapılmıyor. Bu da en çok bizim işleri etkiliyor. Bu nedenle Newroz'da gelen İranlılar biraz olsun yüzümüzün gülmesine neden oluyor" dedi.

"ÜLKELERİNE DÖNÜYORLAR"
İranlı turistler adına kentte hiçbir çalışmanın yapılmadığını ifade eden Çakmakçı, "Newroz tatili bahanesiyle kentimize gelen İranlılar ülkelerine dönmeye başladı. Bu duruma üzülmemek mümkün değil. İranlıları Newroz ayı dışında da kentimize getirmeyi başarmalıyız. Sınırlarda ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Bakanlar sınırları bir sivil vatandaş olarak ziyaret etsinler. Görsünler oradaki rezilliği. Sınırlarda yaşanan rezillikler olmasa bu kente gelen İranlı sayısı her geçen gün artar. Ayrıca Cumhuriyet Caddesi'ne gelişi güzel park yapan araçlar can sıkmaya başladı. Bu araçlar yüzünden kendi araçları ile gelen İranlılar büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu konuda da ilgililer gereken duyarlılığı göstermelidir" diye belirtti.

"BUGÜN YARIN BOŞALIR"
İsmini vermek istemeyen bir otel yetkilisi ise, "Otellerimizde hala yer bulmak mümkün değil. Ancak İranlıların rezervleri bugün yarın bitiyor. Bu nedenle oteller yine boş kalacak" ifadelerini kullandı.

"DÖNMELERİNE ÜZÜLÜYORUZ"
İranlı turistlerin ülkelerine dönmesine en çok üzülen kesimlerden biri de esnaflar. Van ekonomisinin depremden sonra bir türlü toparlanamadığını belirten esnaflar, "İranlı turistler sayesinde yüzümüz güldü. Şimdi de gitmelerine üzülüyoruz.
Çünkü İranlı turistler Van'a alış veriş yapmaya geliyorlar. Başka yabancı ülkelerden gelenler bu kentte sadece bir su alırlar ve yemek yerler. Ama bunlar çok farklı. Hangi mağazaya girseler dünya kadar elbise alıyorlar. 
Bunun da Van ekonomisine ciddi anlamda katkısı oluyor. Ama artık İranlı turistleri 12 ay boyunca da kentte görebiliyoruz. Bu sayı yetersiz de olsa bizi yine sevindiriyor" şeklinde konuştular.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş