İranlı ziyaretçilerin Van ekonomisine katkısı ve beklentileri araştırması

Van’da 2013 yılında kente giriş yapan İranlı sayısı 84 bin 584 kişi iken, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla birlikte bu sayı 4 yılda yaklaşık 5 kat artarak 2017 yılında 421 bin 306 kişiye ulaştı.

VAN 9.04.2018 21:18:53 0
İranlı ziyaretçilerin Van ekonomisine katkısı ve beklentileri araştırması
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Doğu Anadolu Kalkınma Ajansından (DAKA) yapılan açıklamada, Van’da son yıllarda turizm potansiyeli açısından umut verici gelişmelerin yaşandığı belirtildi.

 

Açıklamada, “2017 yılında Van’a giriş yapan yabancı sayısının 421 bin 977 kişi olduğu göz önüne alındığında, Van’a gelen yabancı turistlerin (671 kişi haricinde) neredeyse tamamının İran vatandaşı olduğu anlaşılmaktadır. Basına zaman zaman yansıdığı üzere, özellikle bazı tatil ve bayram dönemlerinde oteller tam dolmakta, İranlılar için kamu misafirhanelerinin açılması gündeme gelmektedir. İranlı ziyaretçiler, Van ekonomisini ayakta tutan en önemli potansiyel halini almaktadır. Bu bağlamda, İranlıların Van’a ekonomik katkılarının ne düzeyde olduğu, hangi konularda sorun yaşadıkları ve Vanlı yetkililerden beklentilerinin neler olduğunun bilimsel olarak araştırılması ihtiyacı hâsıl olmuştur.

 

Bu amaçla, 2018 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Kapıköy Sınır Kapısı’ndan çıkış yapan İran vatandaşlarıyla bir araştırma yapılması kararlaştırılmıştır. Bu araştırma ile Van’ı ziyaret eden İranlıların ziyaret sebepleri, kullandıkları ulaşım araçları, geceleme sayıları, nerede konakladıkları, türlerine göre yaptıkları harcamalar, Van ilinden ve çeşitli hizmetlerden memnuniyet düzeyleri, yaşadıkları sorunlar ile talep ve beklentileri konularında bilgiler derlenecektir.

 

Bu araştırma, nisan, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere 4 dört dönem halinde uygulanacak olup, toplam 3 binin üzerinde İranlı vatandaştan beraberlerinde seyahat eden tüm aile fertlerine ilişkin bilgi derlenmesi planlanmaktadır. Elde edilecek veriler ışığında, İranlı vatandaşların 2018 yılında Van’da türüne göre yapmış oldukları harcamalar, Van ilinde yaşadıkları sorunlar, şikâyetleri ve beklentileri konularında istatistikler üretilecektir. Bu istatistiklerin Vanlı yöneticilerin, karar alıcıların ve Van’ın ekonomik aktörlerinin belirleyecekleri kısa ve uzun dönemli turizm politikalarında çok önemli veri kaynağı olacağı değerlendirilmektedir.

 

Bu çalışmanın yürütülmesinde DAKA ve TÜİK personeline her türlü yardımı esirgemeyecekleri noktasında destek sözü veren Van Valiliğine, Saray Kaymakamlığına ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğüne çok teşekkür ederiz. Bu kapsamda, 10 Nisan 2018 Salı günü Doğu Anadolu Kalkınma Ajansında protokol imza töreni gerçekleştirilecektir” denildi.