“İRANLI TURİSTLER BÖLGEYİ SURİYE GİBİ GÖRÜYOR”

“OLAYLARDAN SONRA BİZE EKMEK YOK”

VAN 18.08.2015 20:40:02 0
“İRANLI TURİSTLER BÖLGEYİ SURİYE GİBİ GÖRÜYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00


6-8 Ekim olayları ve Suruç patlamasından sonra devam eden olaylar Van’a gelen turisti kötü etkiledi. Müşterilerinin çoğu yerli ve yabancı turistlerden oluşan Kahvaltıcılar Sokağı esnafı, olaylara bağlı olarak Van’a gelmekten çekinen turistlerden dolayı sıkıntılı günler yaşıyor.


Geçtiğimiz yıl Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Van kahvaltısı, ismini geniş çapta duyurarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmişti. Van kahvaltısının rekorlar kitabına girmesiyle birlikte Van’da yoğun bir şekilde turist akını olmuştu. Fakat 6-8 Ekim olayları ve Suruç patlamasından sonra devam eden olaylar turizm sektörünü olumsuz etkiledi.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kahvatıcılar Sokağı esnafı, 6-8 Ekim olayları ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlama ve ardından vuku bulan olaylardan dolayı sıkıntılı günler yaşadıklarını söylediler.
“20 YILDIR GÖRMEDİĞİM DURGUNLUĞU İLK DEFA GÖRÜYORUM”
20 yıldır kahvaltı sektöründe çalıştığını ve ilk defa böylesine bir durgunlukla karşılaştını söyleyen Aydın Kurt isimli esnaf, “20 yıldır Van Kahvaltıcılar Sokağında, kahvaltı salonu işletiyorum. 20 yıldır görmediğim durgunluğu ilk defa bu yıl görüyorum. Kiramızı ve çalışanlarımızın ücretlerini veremiyoruz. Geçen yılın haziran ayında Van kahvaltısı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren meşur kahvaltımızın çok iyi tanıtımı yapılmıştı. Bu tanıtımla beraber işlerimiz çok iyi oldu. Gerek yerli gerekse yabancı turistler yöresel kahvaltımızı tatmak için ilk bu sokağa geliyordu. Geçen yılın bu aylarında işlerimiz çok canlı ve güzeldi. Fakat 6-8 Ekim olaylarından sonra işlerimizde düşüş oldu. İşlerimiz tekrar kış ve bahar aylarında iyleşmeye başlamışken, yaşanan Suruç patlaması ve sonrasında devam eden bu olaylar işlerimizi tam bitirmiş durumda.”dedi.
“İRANLI TURİSTLER BÖLGEYİ SURİYE GİBİ GÖRÜYOR”
Suruç olayından sonra İranlı turistlerin Van’a gelmekten çekindiğini belirten Kurt, turislerin Doğu ve Güneydoğu bölgelerini Suriye gibi karışıklık içerisinde olduğuna dikkat çekti.
Kurt, “Özellikle işlerimize büyük katkısı olan İranlı turistler son iki haftadır gelmiyor. Bundan önce hem yerli hem İranlı turistler gelirken şimdi göremiyoruz. İranlı turistler bu bölgeyi Suriyegibi görüyor. Tabi haklı olarak gelmiyorlar. Çünkü can güvenliği söz konusu insanlar ister istemez gelmiyor. Açıkcası bu durumda bende ailemi getirip tehlikeye atmam.” şeklinde konuştu.
“OLAYLARDAN SONRA BİZE EKMEK YOK”
Aynı durumdan yakınan Faruk Yeter, isimli başka bir işletmeci, “Ben kahvaltı sektörüne daha çocukken başladım ve şuan 22 yıldır bu işi yapıyorum. Vanlı esnaf uzun zamandan beri ilk defa bu şekilde durgunluk yaşıyor. Dışardan gelen turistler bu olaylardan dolayı nasıl Van ve doğu illerine gelebilir ki? Özellikle bize katkıları çok fazla olan İranlı turistler hiç gelmiyor. Niye gelmiyor? Çünkü çok korkuyorlar. Bildiğim kadarıyla İran’ın Cumhurbaşkanı açıklama yapmış, ‘Türkiye’ye kara yoluyla değil, hava yoluyla gidin.” demiş. Bu durumda İran’dan gelen turistler Van ve ya doğu illerine değilde Antalya, İzmir gibi şehirlere gidecektir. Bu olaylardan sonra doğuda yaşayan vatandaşa ekmek yok.” ifadelerini kullandı.
“ŞUAN SİNEK AVLIYORUZ”
Yerli ve yabancı turistlerin ortada bir güven ortamı bulamadıkları için Van’a gelmekten çekindiklerini vurgulayan Yeter, “Geçen yıl bu aylarda gelseydiniz burada yer bulmak mümkün olmayacaktı. Fakat şuan sinek avlıyoruz. Durumun böyle olması görüyoruz ki olaylara bağlıdır. Diyelim ki şuan Suriye gidecek bir insana milyon lirada verilse oraya gitmez. Dışarda ki turistlerde şuan burayı Suriye gibi görüyor. Yabancı turist dışında yerli turistler de çok gelirdi, ama şimdi onlarda gelmiyor. Gelenlerde mecbur iş için Van’a geliyor. Geçen yıllarda Amerika’dan yaşlı bir grup turist geliyordu. Her yıl onların bizim sektörümüze verdiği katkı çok fazlaydı. Fakat bu yıl bizi aradılar, ‘orada durumlar nasıldır’ şeklinde, son durumları öğrenmek istediler. Yani şuan durum çok kötü, Amerika’da gelen, İrandan gelen, Diğer illerden gelen yerli ve yabancı turisti geçelim. Müşterimiz burada TOKİ’de arıyor, ‘çarşıda durumlar nasıl. Olaylar var mı yok mu?’ şeklinde soruyor. İnsanımız artık akşam evinden çıkamıyor. Durumlar gerçekten çok kötü.” şeklinde yakındı.


 

 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez / Van Olay