İranlı tekstilciler Van’da toplandı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) organizasyonuyla Van, Muş ve Bitlis illerini kapsayan gezi programı çerçevesinde dün gelen İranlı tekstil yatırımcıları ile Van’da bir toplantı gerçekleştirildi. DAKA Genel Sekreteri Halil İbr

VAN 24.11.2017 10:02:28 0
İranlı tekstilciler Van’da toplandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

DAKA organizasyonuyla Van, Muş ve Bitlis illeri başta olmak üzere bölgede gelişmekte olan tekstil sektörünü İran pazarına tanıtmak ve tekstil sektöründe iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla önceki gün Van’a gelen İranlı tekstilcilerin katılımı ile dün “TRB-2 Bölgesi-İranlı Tekstil Yatırımcılar Toplantısı” düzenlendi. 
Elite World Van Oteli'nde düzenlenen toplantıya, İran'ın Tebriz ve Urumiye kentlerinden tekstilciler, Sanayi ve Ticaret Odası temsilcileri ile kamu görevlileri katıldı. 

 

DAKA’YA DAİR BİLGİ VERDİ
Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreter Halil İbrahim Güray, Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri’de faaliyet gösterdiklerini belirterek, “DAKA'nın bir yönetim kurulu var. Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerinin valileri, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ve il genel meclisi başkanlarından oluşuyor. Bakanlık olarak da Kalkınma Bakanlığı’na bağlı çalışıyoruz. Bir de yönetim kurulunun altında Genel Sekreterlik makamı var. Amacımız, illerimizin tanıtımını yapmak, dışarıdan gelen yatırımcılara rehberlik yapmak, yatırımcılara mali destek sağlamak ve bölge planlarını hazırlamaktır" bilgisini verdi.

 

TOPLANTININ AMACI
Toplantının amacını da açıklayan Güray, şöyle dedi:
“İran ile bizim 300 kilometre sınırımız var. Bu sınır sadece resmiyettedir. İran bizim için çok önemlidir. Biz özellikle ticari anlamda birçok fırsat oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle DAKA bünyesinde bir 'İran Masası' oluşturduk. İran Masası, kısaca bölgemiz ile İran arasındaki ticari, sosyal ve turistik faaliyeti geliştirmek, gerek Türkiye'de yatırım yapmak isteyen İranlı yatırımcılara rehberlik etmek, gerekse Türkiye'den İran'a yatırım yapmak isteyen yatırımcılara rehberlik etmektir. Amacımız, bölgemiz ve İran arasında işbirliğini tesis etmek, toplantılar düzenlemektir. Bu toplantı da onlardan bir tanesidir.”

 

TEKSTİLKENT BİLGİSİ
Van’daki Tekstilkent’e ilişkin bilgi de veren Güray, şunları söyledi: 
"Van genç bir nüfusa sahip, bu da tekstilciler için özel bir avantaj. Tekstilkent örnek bir tesis ve Türkiye'de başta gelen tekstilkentlerden biridir. 300 bin dönüm arazi üzerinde kuruldu. Şu anda kurulum aşamasında 14 firmamız var. Bunların 10 tanesi üretim yapıyor ve bin 400 çalışanı var. Tam rakam ile çalışmaya başladıktan sonra bu rakam 3 bine kadar çıkacak. Tekstilkentin önemsediğimiz bir diğer özelliği ise, çok kaliteli üretim yapılması, Türkiye'nin birçok markasına Van Tekstilkentten ürün gönderiyor olmasıdır. Aynı zamanda birçok Avrupa ülkesine de ihracat yapıyor. Biz de dedik ki İran'ın yanı başında ki bu fırsatı, İranlı tekstilcilere anlatalım. Avrupa'ya mal gönderirken neden İran'a ihracat yapmıyoruz? Karşılıklı işbirliğini konuşalım."

 

ÖZEL SEKTÖRE ELEŞTİRİ
İran heyeti adına konuşan İran-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı ve İran-Tebriz Ticaret Odası Temsilciler Kurulu Üyesi Rıza Kami ise, özel sektörün rolünü yeterince oynamadığından yakındı.
Ticarette belirlenen ortak hedefe de ulaşılmadığını belirten Kami, şunları kaydetti: 
“Bizi bir araya getiren DAKA'ya çok teşekkür ediyorum. Dost iki ülkeyiz. Ekonomik alışverişimiz çok yükselmiş, fakat hedeflenen 30 milyar dolarlık hedefe ulaşamadık. Bu hedefimize henüz ulaşmış değiliz. Bu konuda devlet tarafından ekonomik anlamda başarı elde edilmiş, ancak özel sektör bu konuda yüzde 20'lik bir başarıya sahip. Gelecekte özel sektör çalışmalıdır. Bu çalışmaların başında da tekstil geliyor. Hazır giyim ve tekstil özel sektörde çok önemli bir yere sahip. Bu yüzden İran'dan gelen arkadaşlardan rica ediyorum. Bu iki günde Türkiye'deki potansiyellere iyice göz atalım ve faydalanalım. İran'a gelip yatırım ve üretim yapsınlar.”

 

“SİSTEMATİK OLMALI”
İki ülke arasındaki ticari ilişkinin sistematik bir düzen içinde yapılması gerektiğini ifade eden Urmiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Ebrahim Haghjou de, “İki ülke arasındaki ticaret artık sistematik bir şekilde yapılmalı. İki ülke arasındaki ekonomiyi geliştirmek istiyoruz. Sonraki toplantımız İran'da olacak. Umudumuz, o toplantıda somut sonuçlar almak. Bunun sadece sözde kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Çakan da İran'ın kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu, 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için iki ülkenin yatırımcılarına görevler düştüğünü ifade etti.
Toplantının ardından İran heyeti, Van Tekstilkent’i ziyaret etti. Geceyi Van’da geçiren heyet bugün de Bitlis ve Muş’ta incelemelerde bulunmak için bu illere gidecek.
Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi