'İranlı girişi devam ediyor'

Yeni yıla Van’da girmek için günler öncesinden rezervasyon yaptıran İranlılar, bu günlerde kente yoğun bir giriş gerçekleştiriyor.

VAN 31.12.2021 11:04:12 0
'İranlı girişi devam ediyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kapıköy Gümrük Kapısından giriş yaparak kente gelmeye başlayan İranlılar, rezervasyon yaptırdıkları otellere yerleşmeye başladı. İranlı misafirler sayesinde bir çok otelde doluluk oranları maksimum seviyelere ulaşırken, bazı otellerde ise, rezervasyon iptallerinden dolayı doluluk oranlarının düştüğü kaydedildi. Kente gelmeye başlayan İranlı vatandaşlar gümrük kapısında yoğunluk oluştururken, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel ise bazı kaynaklardan edindiği bilgilere göre önceki gün 5 bin civarında İranlı turistin Van'a giriş yaptığını aktardı. Yüksel, İran'ın, "vatandaşlarının 15 gün yurt dışına çıkmasına izin vermeyeceği" iddialarının ardından bir miktar rezervasyon iptali gerçekleştiğini, bunun da 
bazı otellerdeki doluluk oranlarına etki edeceğini dile getirdi.

"İran'ın sınır kapılarını kapatacağı ve vatandaşlarının 15 gün boyunca başka ülkelere gidişine izin vermeyeceği" iddialarının ardından, konunun bu şekilde olmadığı ve İran'ın vatandaşlarının çıkışına yönelik herhangi bir kısıtlama getirmediği açıklanmıştı. Bunun üzerine İran'dan misafirler, son günlerde yoğun şekilde Van'a gelmeyi sürdürüyor. Yeni yıla Van'da girmeye hazırlanan binlerce İranlının kente geldiği ve günler öncesinden rezervasyon yaptırdığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, bazı rezervasyon iptallerinin de gerçekleştiği ifade edildi.

"KAPININ KAPANACAĞI SÖYLEMLERİ, REZERVASYON İPTALLERİNE NEDEN OLDU"

Ancak, kapının 15 gün süre ile kapatılacağı söylemleri, beraberinde bir dizi rezervasyon iptalini de getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin kente gelişinde herhangi bir aksaklığın olmadığını ve çok sayıda İranlının Van'a giriş yaptığını söyledi. Basında yer alan, "kapının 15 gün kapanacağı" haberlerinin ardından bazı İranlı turistlerin yaptıkları rezervasyonları iptal ettiğini anlatan Yüksel, bu durumun da bazı otellerde doluluk oranlarını etkileyeceğini söyledi.
Yüksel, "İranlı misafirlerimiz kentimize gelmeye devam ediyor. Bazı otellerimiz tam kapasite dolu ancak bazı otellerimizde ise, kapının kapanacağı söylentilerinden doayı rezervasyon iptallerine bağlı olarak yüzde 30'a kadar bir boşluk olacaktır muhtemelen" dedi.

“İPTALLERİNDEN DOLAYI YÜZDE 30’A KADAR BİR BOŞLUK OLACAKTIR”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, şu açıklamalarda bulundu; "Daha önce tüm otellerimiz için yüzde 100'e varan bir doluluk oranımız söz konusuydu. Ancak hem ülkemizde hem de İran'daki basında, kapının 15 gün kapatılacağına ilişkin haberler yer alınca bu durum kısmen rezervasyon iptallerine sebep oldu. Oysa Kapıköy Gümrük Kapısından İran vatandaşları gelip gidebiliyor, sadece Türk vatandaşlarına 15 gün boyunca kapatılma söz konusu. Bu kapatma, günü birlik olarak bavul ticareti yapan kişileri ilgilendiren bir durum aslında. Çünkü işini beyan eden, iş nedeniyle seyahat ettiğini kanıtlayan kişiler gidip gelebiliyor. Bunun dışında belli şartlar var yine. Öğrenci olan ve oturma izni olan gidip gelebiliyor. Bu kısıtlama sadece günü birlik olarak bavul ticareti yapan kişiler için gelmiş oldu. Tabi İran ve ülkemiz basınını takip eden bazı İranlı vatandaşlar rezervasyonlarını iptal etti. Bazı otellerde yüzde 30’a kadar varan bir rezervasyon iptali oldu ama şuan gelişler devam ediyor. Önceki gün gümrük kapısında ciddi bir yığılma vardı, sistem olmadığı için bu yığılmanın gerçekleştiği belirtildi. Sistem sorunu çözüldükten sonra bütün İranlılar giriş yapabildi. Hatta 5 bin civarında bir giriş yapıldı diye söylendi İranlı acentalar tarafından, dünde de girişler oldu, bugün de girişlerimiz olacak. Bazı otellerimiz yine full dolu ama bazı otellerimizde dediğim gibi rezervasyon iptallerinden dolayı yüzde 30’a kadar bir boşluk olacaktır diye tahmin ediyorum.”

'İranlı girişi devam ediyor'

Özel Haber: M. Selim KURT