İran'dan turist gelecek mi?

Türkiye Ekonomi Forumu'na katılan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran ile Türkiye arasında son zamanlarda yaşanan spekülasyonlara dikkat çekerek, bunun en çok Van'ı olumsuz etkilediğini söyledi.

VAN 5.09.2015 18:36:06 0
İran
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber:Adil HARMANCI

Son zamanlarda bölgede yaşanan ve devam eden olaylar nedeniyle bölge turizmi büyük bir yara aldı.

Bölgeye yönelik turist akışının durmasından en fazla zarar gören illerin başında ise Van geliyor.

Van turizmi, adeta İran'dan gelen turistlerle beslenirken, bir süre önce İran'dan gelen bir aracın taranmasıyla da turist akışı aniden durdu. Oteller rezervasyon iptalleri gerçekleştirirken, turizme dönük iş yapan şirketler bir süredir kepenk kapatmış durumda.

İRAN İLE TEMAS

Van'da yaşanan bu durumu Ankara'da yapılan ve İran'ın da davetli olduğu Türkiye Ekonomi Forumu'na katılan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran Büyükelçisi Ali Rıza Bıkdelli ile görüştü.

"GİTMEYİN DEMİYORUZ"

İran'ın Türkiye büyükelçisi Bıkdelli ile yaptığı görüşmeyi gazetemize anlatan Takva, büyükelçiyle, Van'a gelen İranlı turistleri ve sınır kapılarını konuştuklarını söyledi.

Büyükelçi Bıkdelli'nin, İran'ın vatandaşlarına, "Türkiye'nin doğusuna gitmeyin" dediği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söylediğini belirten Takva, "Ben kendisine Türkiye'de böyle bir propaganda yapıldığını hatırlattım. Turistlerin gelmemesinden en fazla ilimiz Van'ın olumsuz etkilendiğini aktardım. Ancak kendisi bana kesinlikle böyle bir söylemin doğru olmadığını, bir aracın taranmasından dolayı vatandaşlarına kara yolunu değil, hava yolunu seçmelerini önerdiklerini söyledi. Türkiye ile İran arasında yaratılan kötü bir spekülasyon var, şu anda onun sıkıntısı da var."

SINIR KAPILARI KONUSU

Büyükelçi ile sınır kapıları konusunu da konuştuklarını aktaran Takva, şunları söyledi:

"Türkiye-İran arasında bulunan iki sınır kapısının da şu anda kapalı olduğunu ve ekonomimizin ve ilişkilerimizin olumsuz etkilendiğini de hatırlattım. Bu konuda da sınır kapılarının tek taraflı kapatıldığını, kendilerinin bu konuda bir sorumluluklarının olmadığını belirtti. 'Biz diyalogdan ve ilişkilerin sıcak kalmasından yanayız. Bu konuyu Türkiye'nin ilgili bakanlarıyla da konuşacağız.' dedi. Biz bir gün daha buradayız, sanırım toplantı bitiminde bakanla görüşecekler."

VAN'A DAVET ETTİM

Bazı olayların olduğunu ancak Van'ın turizm açısından bir sıkıntı içinde olmadığını kendi gözleriyle görmesi için büyükelçi Bıkdelli'yi Van'a davet ettiğini de ifade eden Takva, şunları kaydetti:

"Van'ımız bildiğiniz gibi turizm gelirlerine ihtiyacı olan bir il. Zaten birçok yönde ekonomik darboğazda olan kenti bu yönüyle ayakta tutmak gerekiyor. Bu yöneyle İran'la ilişkiler önemlidir. İlişkilerin geliştirilmesini istedim. Kendisini Van'a davet ettim. Kabul etti. Ankara'dan döndüğümüzde geleceğini söyledi. Van'a geldiğinde de bu konuları daha detaylı konuşma imkânımız olacak."Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı