İran Van’a umut oldu

Newroz bayramı Van’daki esnafın yüzünü güldürdü. Şimdi gözler Ermeni ayininde:

VAN 10.04.2014 20:13:36 0
İran Van’a umut oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

TURSAB Bölge Başkanı Abdullah Tunçdemir 21 Mart Newroz bayramı ile ilgili olarak son 10 yılın en iyi Newroz’unu geçirdiklerini ifade ederek yaz ayında ve özelliklede Van için çok önemli bir yere sahip olan Ermeni ayini içinde umutlu olduklarını ve ayinin bu sene çok farklı olacağını belirtti. Tunçdemir ayrıca Kapıköy sınır kapısının biran önce açılması konusundaki sözlerini yineledi.

İran pazarını Van’a kazandırmak için büyük çaba sarf eden TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesi BYK Başkanı Abdullah Tunçdemir, Newroz’da İran pazarının Van’a büyük katıkılar sağladığını ifade ederek, yaz ayı için önemli beklentileri olduğunu belirtti. Gazetemize konuşan Tunçdemir, “Newroz haftasında sizlerde manşette ‘Newroz Van’a milat olsun’ demiştiniz, bu gerçekten sizlerin dediği gibi bir milat oldu. İnşallah bunun devamını da getirir bu güzellikleri yaz ayına da yayarız” dedi.

TUNÇDEMİR: VAN İÇİN UMUTLUYUZ

Van’ın iyi bir Newroz geçirdiğini söyleyen Tunçdemir, İran pazarının Van için çok önemli olduğunu ve bu doğrultuda çalışmaların daha da güzel bir şekilde yürütülerek sadece Newroz değil başta yaz ayı olmak üzere önümüzdeki Ermeni ayinin de bu şekilde iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tunçdemir, “Van son 10 yılın en iyi Newroz’unu geçirdi. Depremden önceki Newroz’a oranla da çok daha iyi bir Newroz geçirdik. Bir hafta içerisinde tüm otellerimizde doluluk oranları arttı ki bu artışta sadece otel sahiplerini değil, hepimizi çok mutlu etti. Bu geçen iyi Newroz’u bizim artık 12 aya ve 4 mevsime yaymamız ve devamını sürdürmemiz gerekiyor. Daha önceki açıklamalarımda da belirttiğim gibi İran Pazarı bizim için çok önemli bir pazardır. Hele ki İran’a en yakın il konumunda olmamız bu pazarın önemini ve değerini daha da artırmaktadır. Biz ciddi bir şekilde İran pazarını önemsemiyoruz. Bu yüzden bu pazarın üzerine daha çok düşmeli ve bu kadar güzel bir Newroz’u geçirmişken bunu yaz ayı için çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Umarız bu bizler için bir ders olur. Çünkü Newroz döneminde Van’daki esnafın hepsi kazandı. Otelleri olsun, alış veriş merkezleri olsun tüm Vanlı esnaf bundan çok iyi bir şekilde yararlandı ve bunun devamı ile birlikte yararlanmaya da devam etmelidir. Dileğimiz inşallah bu daha da ciddileşir ve daha da ileriye gider. İran pazarını sadece kullanmakla değil ayrıca sahiplenmemizde gerekiyor. İran pazarı bize çok yakın olan bir pazardır. Kültür, gelenek ve görenek olarak bir birimize çok yakınız ve bunu da çok iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Newroz haftasında sizlerde manşette ‘Newroz Van’a milat olsun’ demiştiniz, bu gerçekten sizlerin dediği gibi oldu. İnşallah bunun devamını da getirir bu güzellikleri yaz ayına da yayarız” dedi.

3 ÖNEMLİ ETKEN: KAPIKÖY, AVM VE HALK PLAJLARI

İran pazarının ciddiye alınması gerektiğini ve bunun için çalışmaların biran önce yapılması gerektiğini belirten Tunçdemir, “İran pazarı için 3 önemli etken var. Bunlardan bir tanesi Kapıköy sınır kapısının 24 saat aktif olması gerekiyor yani tam anlamıyla açılması gerekiyor. Bir diğeri ise çok büyük ve aktif bir AVM’ye ihtiyacımız var. Son olarak Van Denizi’nde halk plajlarına ihtiyacımız var. Gerekirse bu plajların bir kaçı 4-5 yıldızlı otellere tahsis edilmelidir. Oteller bu plajları çok iyi bir şekilde yürütürler. Önümüzdeki 15-22 Nisan günlerinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da bir Turizm haftası kutlanacak. Bizim temennimiz 2014 yılı iyi bir turizm yılı olsun. Geçtiğimiz yıl barış süreci ile başlayan ve insanların artık güvenli ve rahat bir şekilde buraya gelişleri var. Bununla birlikte otellerden bana gelen ve bizim de çok iyi bir şekilde gözlemlediğimiz ciddi anlamda bir iç ve dış gelişler var. İnsanlarımız artık buraya gelmek istiyorlar. Ama bizim bunu çok daha iyi geliştirmemiz ve ileriye taşımamız gerekiyor. Önceki dönemlerde dış ülke veya içerideki turlarda Doğu Anadolu turlar arasında yer almıyordu. Ama artık yavaş yavaş bu turlarda ekleniyor. Fakat biz daha iyisini yapmalıyız. Van’ı ve bölgeyi çok daha iyi yerlere taşımalıyız. Dileriz ki bu yıl turizm anlamında çok iyi ve başarılı bir yıl olur”. Şeklinde konuştu.

TUNÇDEMİR: AYİN ÇOK FARKLI OLACAK

Newroz ayının çok iyi geçtiğini bununla birlikte yaz ayı içinde çok umutlu olduklarını belirten Tunçdemir ayrıca her yıl Eylül ayında kutlanan Ermeni ayini içinde şimdiden çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu yılki ayinin çok önemli olduğunu ve ayrıca farklı olacağını belirten Tunçdemir, “Newroz ve yaz aylarındaki çalışmaların yanı sıra birde bildiğiniz gibi her yıl yapılan bir Ermeni ayini var. Biz bu yıl ki Ermeni ayini için şimdiden hazırlıklara başlamış durumdayız. Bu yıl ki ayin bir hafta da ileri alındı ve 7 Eylül’de başlayacak. Bu yıl düzenlenecek olan ayin ayrıca çok önemli bir öneme sahip. Ermeni din adamlarının söylediğine göre bu yıl ki ayine Türkiye’de bulunan tüm din adamları katılacaklar. Yani anlayacağınız çok farklı bir ayin gerçekleşecek. Bununla birlikte buraya gelen insanların sayısı da elbette artacak. Bunun içinde ciddi bir çalışma içerisinde olacağız. Hem ayinin daha güzel geçmesi için hem de Vanlı esnafın kazanması için çok iyi çalışıp yaz ayı ile birlikte ayini de çok güzel geçiririz. Newroz’u çok iyi geçirdik. Bu yüzden yaz ayından ve özellikle ayini de çok iyi bir şekilde geçireceğimize inanıyoruz. Bizim ilimiz yaz aylarında çok sıcak olan bir il değil, serin ve yayla havası olan bir ile sahibiz. Ancak biz bunu Karadeniz gibi çok iyi bir şekilde kullanamadık. Bugün Karadeniz turu için biz yer bulamıyoruz. Bizler Van’ın havasını çok iyi değerlendirmemiz ve o insanları buraya çekmemiz gerekiyor. Bu insanları bir kere buraya çekebilirsek gerisi kesinlikle gelir. Bu yüzden ilk adımı atıp devamı için çalışma ve birlik halinde olmamız gerekiyor” sözlerine yer verdi.

Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL