İran, sınır kapılarını 15 günlüğüne kapatacak mı?

İran Hükümeti tarafından, Van’a açılan Razi Gümrük Kapısının bugün itibari ile 15 günlüğüne kapatılacağı söylemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Y?

VAN 25.12.2021 11:02:09 0
İran, sınır kapılarını 15 günlüğüne kapatacak mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, İran hükümeti, yeni bir korona dalgasına mahal vermemek için bir çok sınır kapısını kapatma kararı aldı. Ancak Türkiye'ye açılan sınır kapılarının durumunun ne olacağına ilişkin henüz net bir açıklama gelmedi. Turizmciler ise, böyle bir duyum alındığını, kapının kapanacak olmasının Van için iyi olmayacağı görüşünde.

“VAN’IN TURİZMDEKİ CAN DAMAR İRAN’DIR”

İran hükümetinin, Türkiye'ye açılan sınır kapılarını, bugün itibari ile 15 gün süreyle kapatacağı iddia edildi.
İddialar üzerine açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “İran gümrük kapılarının bugün kapanacağı yönünde bizlere de duyum geldi ancak bu tam emin olmadığımız bir konu. Çünkü edindiğimiz bilgilere dayanarak söylemem gerekirse İran devleti, genelge göndererek bir işlem yapmamıştır, bir yazı göndermiştir. Gümrük müdürlüklerine ulaşıldığı söyleniyor bu yazının ama daha önce de bu şekilde bir kapatmaya gitmişti İran ve en fazla iki saat sonra yeniden kapılar açılmıştı. Gönderildiği söylenen yazıya göre özellikle Afrika ülkelerinden ve sayılan diğer bazı ülkelerden 15 güne kadar İran'a giriş yapılmasına izin verilmeyeceği, Türkiye ve bazı ülkelerden ise giriş lerin belli şartlarla olabileceği söyleniyor. Bunlar oturma izni olanlar, öğrenci olanlar, daha önce Türkiye’de veya İran’da evlenmiş ve bunu kanıtlayabilenler, iş anlaşması olanlar, sağlık turizmi amacıyla gelip gidenler, diplomatlar ve buna benzer kişilerin, belgelerini göstererek giriş-çıkış yapabilicekleri söyleniyor. Ümidimiz o ki kapı kapanmasın çünkü Van’ın turizmdeki can damarı İran’dır”  diye konuştu.

“KAPI KAPANIRSA, KAPORALARI İADE EDELİM”

Kasım ayında Van’a 18 bin İranlı turistin geldiğini hatırlatan Yüksel, harcadıkları para miktarının da 100 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Türkiye ve İran arasındaki ulaşımı sağlayan sınır kapılarının 15 gün süreyle kapalı kalmasının Van ekonomisi açısından iyi olmayacağını belirten Yüksel, Van esnafının İranlı turistin güvenini kaybetmemesi için elini taşın altına koyması gerektiğine de vurgu yaptı.
Yüksel: “ İranlı turistlerin 15 gün gelmemeleri, Van halkının 50 milyon kaybı anlamına gelir. Sektör olarak yıl başındaki rezervasyonlarımız dolmuştu, otellerimiz tam doluluk oranlarına ulaşmıştı. Kendi tesisim adına şunu belirtmek istiyorum; şayet kapanma olursa ve misafirlerimiz bu kapatmadan dolayı gelemezlerse hem acentelerin hem de İranlı turistlerin göndermiş olduğu kaporaları iade edeceğim. Ümit ediyorum ki Van’daki bütün oteller de bu şekilde yapsın, bu şu açıdan önemli; hem münferit gelen turistlerin hem de acentelerin güvenini kaybetmemek adına son derece önemli bir mevzu bu. Bunu yapalım ki kapının açılacağı tarihlerde de rezervasyonlarını gönül rahatlığıyla yapabilsinler. İranlılar için bu konu çok önemli” dedi.

“KAPILAR KAPANMAYACAKTIR DİYE ÜMİT EDİYORUZ”   

İran-Türkiye Parlementolar Dostluk Grubu Başkanı ve Hoy Milletvekili Dr. Necefzade'nin, Razi kapısının kapatılmaması için büyük bir emek verdiği bilgilerini aldıklarını kaydeden Yüksel: “ Kapının kapanmaması için şuan toplantılar devam ediyor, bakanlarla görüşmeleri devam ediyor diye bilgi alıyoruz. Şunu söyleyebilirim; sayın Necefzade 'kapıyı kapattırmayacağız' diye bilgiler paylaşıyor ama bu konuda henüz bir netlik yok. İnşallah kapılar kapanmayacaktır diye ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İran, sınır kapılarını  15 günlüğüne kapatacak mı?

Özel Haber: M. Selim KURT