İran, kapıları vatandaşına kapatmıyor

İran hükümeti, yeni bir salgın dalgasına karşı önlem olarak önceki gün aldığı bir kararla bazı ülke vatandaşlarının 15 gün boyunca İran’a girmemeleri yönünde yeni bir karar alırken, dışarı açılan sınır kapılarını da kapa

VAN 27.12.2021 10:39:49 0
İran, kapıları vatandaşına kapatmıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

YAPILAN REZERVASYONLAR 

İran’ın vatandaşları için seyahat yasağı getirmeyeceği bilgisi, en çok da, son zamanlarda ciddi bir İranlı turist akınına uğrayan Van turizmcisini ve esnafını sevindirdi.
İran’dan Van’a gerçekleşen rutin seyahatlerin yanı sıra İran vatandaşları 27 Aralık’tan itibaren 5 günlük yılbaşı tatillerini Van’da geçirmek için rezervasyon yaptı. 
Yapılan bu rezervasyonlarla otellerin doluluk oranlarının büyük oranda yükseldiği belirtildi. 

KAPORALAR

Bu arada İranlıların yılbaşı tatili rezervasyonu için ödedikleri kaporaların da giriş yasağı durumunda ne olacağı tartışma konusu olmuştu. 
Vanlı otelcilerin, rezervasyon yapan İranlıların giriş yapmamaları durumunda söz konusu kaporaları iade edecekleri yönünde görüş birliğine vardıkları da öğrenildi. 

İRAN VATANDAŞINA YASAK YOK

Ancak İran, sınır kapılarını, isimleri listelenen ülke vatandaşlarına kapatırken, kendi vatandaşının dış ülkelere seyahat etmesini ise kısıtlamayacak.
Edinilen bilgilere göre, İran vatandaşları Türkiye başta olmak üzere seyahat etmek istediği her hangi bir ülke için sınır kapılarını kullanabilecek.

YASAK UYGULAMASINDAN SONRA VAN’A İLK GİRİŞ 

İran’ın bazı ülkelere uyguladığı seyahat yasağı uygulamasından sonra ilk İran kafilesi 25 Aralık günü Kapıköy sınır kapısından Van’a giriş yaptı. 
Yapılan tartışmalar ardından İranlıların Van’a giriş yapmış olmaları esnafı ve turizmciyi memnun etti.  

İRANLI VEKİLİN ROLÜ

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İranlıların seyahat etmesinin önünün açılmasında Hoy Milletvekili Dr. Necatzade’nin büyük bir rolünün olduğunu söyledi.
İranlıların Van’a gelmeye devam edeceklerini belirten Yüksel, şunları kaydetti:
“Kapıköy kapanmadı, sadece Türk vatandaşları 15 gün boyunca İran’a gidemeyecek. Türk vatandaşları derken bütün dünya vatandaşları, yabancılar gidemeyecek. Ama İran vatandaşları bu sabah (25 Aralık) geçiş yaptılar. Milletvekili Necatzade’nin bunda çok büyük katkısı var. Yani kapının sürekli açık kalmasını isteyen, 24 saat açık kalmasını isteyen sayın Necatzade’dir. Karar bizim açımızdan memnuniyet vericidir.”

Özel Haber: M. Selim KURT